Jump to content

Bambuskull, fjerner det lukt og fuktighet? Erfaringer?


Fredrik Berge

Recommended Posts

Hallo. Siter og ser litt på bambuskull. Dette virker jo helt genialt, men er dette noe som faktisk funker? Syntes nesten det virker litt for godt til og være sant. Og viss man søker på Googel så ser man at 99% av alle tekster er akkurat den samme!

Det jeg da lurer på er:

1: Fjerner det fukt i kuldegrader?

2: Hvor lenge holder det?

3: Fjerner det også da dårlig lukt i båter?

Skjønner jo at det ikke vasker båten for deg! men står jo at det skal eliminere bakterier. Og er jo bakterier som gjør at det lukter vondt. Så ville jo da tru at den kunne fjerne siste rest av båtlukta?

Legger med et par linker

http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=43038622&searchQuery=bambus

http://www.bamboocollege.no/bambus-aktivt-kullpdf.pdf


Mvh Fredrik Berge

Link to post
Share on other sites

Skjønner jo at det ikke vasker båten for deg! men står jo at det skal eliminere bakterier. Og er jo bakterier som gjør at det lukter vondt. Så ville jo da tru at den kunne fjerne siste rest av båtlukta?

Det viktigste for å fjerne vond lukt er jo som du sier, å bli kvitt fuktighet.

"Båtlukt" er jo som regel en ganske sammensatt sak - f.eks., det hjelper lite å bli kvitt bakterier og fuktighet dersom man har problemer med diesellukt.

 

Aktivt kull brukes både til å filtrere luft, vann og dårlig heimbrent, og benyttes i en del "luktfjernere" - jeg har enda ikke forstått hvordan effekten av en skål med aktivt kull eller andre remedier skal kunne være mer effektivt på luktsanering enn simpel ventilasjon - men at jeg ikke forstår virkemåten behøver ikke bety at middelet ikke virker ;-)

 

Se ellers Båtwiki

Redigert av tobixen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Akivt kull - altså trekull eller andre organiske stoffer er forbrent og forblitt porøst, har en stor indre overflate. Dette kan fungere som en fysisk sil eller som et fysisk filter. Derfor bruken i gassmasker og til å rense vann. Men da må luften/vannet som skal renses føres gjennom kullet. Kullet i seg selv henter ikke partikler, lukter, basiller fra luften. Og det reagerer heller ikke kjemisk med noe under vanlige temperaturer (du må høyt opp i temp).

 

Så å feks legge fra seg en stor sekk med tørr trekull/grillkull/bambuskull vil nok ikke gjøre mye for partikler/basiller/bakterier/sporer, med mindre man fører luften gjennom kullet ved en vifte ell. Men luftfuktighet kan fungere grunnet gassens ønske om stablilitet. Så om kullet er (absolutt og relativt) tørt når man legger det i en båt med høyere luftfuktighet vil den kunne bindre vannpartikler grunnet det store indre volumet. Men det vil også tørre aviser, og mye annet...

 

Alfa^2


Leste om bamboocollege - oj oj - det var mye tøvete påstander. Men artig!

 

Det var vel bare potensen, drivstofforbruket og global oppvarming som manglet av momenter som ville bli bedre med bambuskull.

Link to post
Share on other sites

For å trekke fukt er det nok andre midler som er langt bedre enn aktivt kull:

 

* Magnesiumklorid og natriumklorid - begge er omtrent like effektive, og kan kjøpes relativt billig i 25kg-sekker på Felleskjøpet (spør etter veisalt). Disse kan trekke fuktighet opptil rundt 200% av egen vekt. Den store ulempen er at saltet løses opp i fuktigheten den trekker til seg og blir flytende, dette må man ta hensyn til. Når båten er i vinteropplag anbefales det å fylle en damestrømpe med salt, henge den opp, og plassere en bøtte under, samt stenge alt av ventilasjon. (såfremt man ikke heller putter inn en elektrisk luftavfukter).

* Silikagel er ganske så effektivt, og fortsetter å trekke fuktighet selv om lufta er veldig tørr - men er relativt dyrt og mettet etter å ha trekt opp ca 20% av egen vekt. Kan regenerereres i stekovn (på 120 grader IIRC). Veldig greit å kaste inn poser med silikagel inn i kartbord, matskap og diverse stuerom mens båten er i bruk.

* Man kan få kjøpt små bokser med veisalt og oppsamlingsbøtte f.eks. fra biltema og jula, også veldig greit å putte inn i diverse stuerom og matskap sålenge man har kontroll på at de ikke velter.

 

Og selvfølgelig har jeg en båtwiki-artikkel om avfukting ;-)

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...