Jump to content

Hvilken rute bør vi velge fra Leikanger på Stadt til Bergen?


flkl

Recommended Posts

Vi (mannskap på 3 stk) befinner oss akkurat nå på Stadt.Med seilbåten, en Mamba 29 som ligger i Leikanger nord på Stadt, tenker vi å seile så langt vi kommer i morgen mot Bergen. Vi har lagt opp to alternativer:

 

Rute 1. Vi legger tfra kai fra Leikanger i morgen klokken 03:30 og er utenfor Stadtlandet ca. klokken 06:00. Etter dette seiler ut i havet og så langt syd vi kommer langs med kysten. Med dette alternativet håper vi å nå Florø klokken 23:00 i morgen på tirsdag den 15.4. Etter det tenker vi å gå innaskjær mot Bergen.

 

Rute 2 er å gå mest mulig innaskjærs til Bergen. Da estimerer vi en omtrentlig seiletid til Florø på rundt 22 timer og videre til Bergen innaskjærs. - Hva tror dere er det beste alternativet?

Åpen for forslag.

Link to post
Share on other sites

Dette kommer an på deres erfaringer med hav og deres erfaringer med navigasjon. Ville droppet å tenke med klokken, her er det vær og vindforhold som bestemmer. Anbefaler å lese i Den Norske Los (bind 1 ) kapittelet om Stadt. Du må ganske langt ut i havet for å komme forbi det grunne området som har svært rotete sjø. Den indre leia er godt merket, da kan du også stoppe innom redningsskøyten i Måløy og få råd for videre seilas. Uansett, god og trygg seilas!

Link to post
Share on other sites

Skal jo snu til SV i morgen ettermiddag så å gå yttre blir jo stort sett midt imot, forholdsvis frisk skal han også bli etterkvart.

Tidspunktet er vel kanskje ikke så ille, men mulig eg hadde venta til frukost? Dere får sjekke på nattmorgenen.

Nå blåser det W-NW og 10-12 m.sek og snø/hagl og litt tungsjø, han skal jo blåse litt utover kveld/natt før han skal spakne.

Skulle prøve å få vaska skrog og dekk i kveld, men har utsatt det til frukost. Har også fremskynda påsketur avgang til i morgen middag for

å ikke bli værfast i båsen. Skal bli opp til 22 m.sek på Onsdag.

 

Har du en 8hk innenbords ?

Redigert av volfro (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Det må være TS som i skrivende stund er på vei ut mot Stad. Ser en 9 meter seilbåt på mAIS ved navn Dominique nå. Kan ikke være noen andre. Holder en fart mellom 3,9 og 3,4 knop.

 

Jeg er temmelig sikker på at indre, forbi Måløy er en bedre rute, så fremt ikke det er vindretning og kurs gjør det mere optimalt. Fra et gitt punkt utenfor Stad , målte jeg en veldig "cirka rute" til 6-8 nm lengre ved indre. Så forskjellene er ikke store. Men de kan jo også ha grunner og kvalifiserte vurderinger som ikke jeg kan gjøre, til å gå ytre.

Link to post
Share on other sites

Virker som om de seiler nå, det passer med farten og tracket viser at de har tatt to slag for å vinne høyde rundt Stadtlandet.

Håper de kanselerer planen om å gå ytre - det er vel nok sjø rundt Stadt til at de får prøvd seg og blir både kald og våt.

 

Veien videre via Måløy er såpass mye roligere at den er å foretrekke, den vil gjerne bli raskere pga mindre bølger - og er de heldig kan de få en del medstrøm også.

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

En svært forsinket oppdatering: Vi hadde dårlig erfaring med å gå innaskjærs i motvind på veien fra Ålesund til Leikanger. Motoren var litt liten, og vi gjorde bare 1-2 knop i stampesjø og motvind. Da vi krysset oss gjennom fjordene for seil, ble vi stadig overrasket av kraftige fallvinder, jeg anslår dem til å være 20 m/s eller mer. Selv med minimal seilføring (2 rev i storseilet) klarte vi ikke å holde kontrollen når de kraftigste vindkastene slo inn. Og med den seilføringen gjorde vi heller ingen god fart når vinden var stabil. For seil, innaskjærs, gjorde vi kanskje drøye 2 knop effektivt (farten gjennom vannet var høyere, men vi krysset)

 

Vi startet tidlig (0330) forrige tirsdag og kom oss forbi Stad. På grunn av den dårlige farten vi hadde gjort innaskjærs tidligere, ønsket vi å prøve å gå utaskjærs slik at vi kunne ha litt mer duk oppe uten å være bekymret for plutselige vindkast. I søken etter lange, fine dønninger gikk vi 5-10 nm ut fra land og krysset oss sørover. I motvind var dessverre sjøen ganske krapp selv så langt ute, og selv om vi gjorde brukbar fart, vant vi ikke så mye høyde som vi ville mellom slagene. Har ikke noe track fra denne delen av seilasen, men jeg tipper at vi ikke gjorde mer enn ca 25-30 graders vinkel mot vinden. Dermed ble effektiv fart utaskjærs kanskje 2,5 knop.

For deler av mannskapet ble det etterhvert mer enn nok action der ute, og da vi kom inn i le nord for Florø, var det flere som trakk et lettelsens sukk. Det hadde vært en lang dag, og det var temmelig hard jobbing på rorkulten både rundt Stad og der ute i Nordsjøen i 2-3 meters bølger for fokk og ett rev i storseilet.

Resten av turen ble mindre dramatisk, vi tok en hviledag i Florø på onsdag da det var meldt 18 m/s fra sør. Torsdag fikk vi god vind, seilte innaskjærs sørover og gjennom Alverstraumen, passerte Bergen i 03-tiden, og fortsatte med vestavind sørover over Sletta, gjennom Karmsundet og ankom Stavanger fredag kveld.

Etter 10 timers hvile i Stavanger fortsatte vi videre over Jærens rev for motor. Det var nesten vindstille, og kun noen lange, nesten umerkelige dønninger fra Nordsjøen. Vi hadde glemt å fylle vann, så vi tok en kort tur innom Sirevåg for å fylle tankene. Så fortsatte vi østover og seilte hele søndagen også.

Søndag klokken 21, ved Flekkerøya sør for Kristiansand, sa motoren stopp. Det var nesten vindstille, bare en flau bris fra nord, men vi heiste det vi hadde av kluter og krysset oss inn til gjestehavna i Kristiansand. Ingen ombord hadde lagt til for seil før, men det gikk som en drøm, og vi la pent inntil ca kl 0200 natt til mandag.

flkl ringte en motorkyndig kompis som vekte oss i 9-tiden 2. påskedag. Etter noen timers feilsøking konkluderte han med at dieselpumpa var kaputt. Dermed sluttet henteturen der, i Kristiansand Gjestehavn, kun en liten dagsseilas fra målet i Arendal.

Link to post
Share on other sites

Traff flkl i dag i Oslo og fikk overlevert en lommelykt som jeg hadde glemt igjen i båten. Han har fått fikset dieselpumpa og luftet, og vil seile Dominique hjem til Arendal i neste uke. Det var jo litt trist å ikke komme helt i mål med henteturen i påsken, så vi fokkeslasker følger opp fortsettelsen!

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...