Jump to content

Hvorfor er det kvote på kongekrabbe når dette er et skadedyr ?


Pjolter

Recommended Posts

Kongekrabben er en introdusert art i Barentshavet og eksisterte opprinnelig ikke i Norsk farvann i det hele tatt, den kommer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet.

På 60-tallet satte russiske forskere ut kongekrabbe i Murmanskfjorden i et forsøk på å etablere en ny fiskeressurs som russiske fiskere kunne tjene penger på.
Kongekrabben spredde seg forholdsvis raskt, og i Norge ble arten første gang fanget i Varangerfjorden i januar 1977, cirka 150 km fra stedet der den først ble introdusert av russerne.

Kongekrabben har siden spredd seg østover og vestover langs kystlinjen og utover i åpne havområder i det sørlige Barentshavet, og er nå så tallrik at den vil være nærmest umulig å utrydde.
Det anslås at det er minst en halv million hannkrabber over minstemål i den Norske sonen.

Det generelle forbudet mot fiske av kongekrabbe ble innført med Gråsoneavtalen mellom Norge og Russland fra 1978, men i 1994 begynte man med noe forsøksfangst.
På møte i Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon 14.–17. november 2000 ble det bestemt å innføre ordinær kommersiell fangst av kongekrabbe fra sesongen 2002/2003.

Nå i dag har kongekrabben blitt en særdeles verdifull ressurs både for lokale fiskere og for staten, og det er derfor innført kvoter for å sikre en levedyktig bestand som Norge kan tjene penger på i lang tid fremover.
Norge og Russland har delt en totalkvote mellom seg, for Norges del beløper den seg til følgende for årets fangst.

Forskrift om regulering av fangst av kongekrabbe i kvoteregulert område øst for 26°Ø mv. i 2013/2014

§ 1 Generelt forbud
Det er forbudt for norske fartøy å fange, oppbevare om bord og lande kongekrabbe innenfor kvoteregulert område

§ 2 Totalkvote og kvotefleksibilitet
Uten hinder av forbudet i § 1 kan norske fartøy med adgang til å delta, fange og lande 900 tonn hannkrabber, 50 tonn hunnkrabber og 100 tonn skadede hannkrabber i kvoteregulert område fra og med 1. august 2013 til og med 31. juli 2014.

Av kvantumet i første ledd avsettes 30 tonn hannkrabber til forskningsformål, 3 tonn hannkrabber til fritidsfiske og 2 tonn hannkrabber til turistfisket.


kilde : Fiskeridirektoratet

Spredningen av kongekrabbe og de potensielle miljøproblemene dette kan føre til har gjort at det i dag altså er et todelt fangstregime.
Dette regimet fungerer slik at vest for 26°Ø er det fri fangst og et ønske om å begrense mer spredning, mens øst for denne grensen er fangsten regulert av kvoter og er blitt en ressurs for fiskerinæringen.

Det er et paradoks at en art som er uønsket kvotebegrenses på denne måten, men det har kun med økonomi å gjøre og ikke miljøhensyn, man ønsker å opprettholde en bestand for å beholde et fiske som er svært lukrativt, men som kan ha alvorlige og hittil ukjente konsekvenser for miljøet.

 

Dette er dessverre slik det fungerer, Norge har lang erfaring med å sette økonomi først i fiskerispørsmål, og har tidligere nesten utryddet hele bestander av sild og andre arter, og vi driver et systematisk kommersielt overfiske i egne farvann, opprettsnæringen er i ferd med å utrydde de ville bestandene av laks og ørret og så videre, "the list goes on" som de sier i Sverige!

 

Det er jo bare noen dager siden vi kunne lese om rekefisket i oslofjorden og hvordan bifangst og tråldører ødelegger hele fjorden, noe man har vært klar over i årtier, men fisket kommer neppe til å stanses av den grunn.

 

For noen tiår siden overfisket Norge makrellstørje i slike kvantum av vi nesten utryddet den østantlantiske bestanden totalt, men i dag, 40 år etter, viser bestanden tegn til noe bedring.

De siste få årene har det igjen vært observert størje langs norskekysten, dog i svært begrenset omfang i forhold til tidligere år, og Norge svarer elegant med å starte forsøksfiske på makrellstørje.

 

Dette forsøksfiske starter faktisk i dag, og det er grunnen til at jeg nevner det.

Den 25. juni 2014 reiser fiskefartøyet Hillersøy ut med ringnot for å forsøke å lande en kvote på 30 tonn makrellstørje, kanskje verdens mest lukrative fiskeri som Norge igjen håper å få ta del i, uten at man tenker noe særlig på at bestanden er nærmest utryddet og at det ikke er fisket en eneste størje i Norge på snart et halvt århundre.

 

I gamle dager var det dog bedre tider.

 

Link to post
Share on other sites

Har vært mye krangling mellom Norge og Russland på i forhold til dette. Russland har til og med forsøkt å nekte Norge å fiske på disse for at Norge skulle gå med på at de skulle få høyere torskekvoter av den norsk-russiske torskebestanden. Her skal det visstnok være inngått mange avtaler nær sagt under bordet.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...