Jump to content

Kjøleskap eller kjøleboks, problemer med kjøleskap i varmen?


Roger og Olina

Recommended Posts

Hei folkens.

Når vi kjøpte vår kjære Summer Family, så var det kun en ting som vi satt fingeren på. Nemlig at det var kjøleboks og ikke kjøleskap. Når det i tillegg er litt klønete å komme til, så gjorde ikke det saken bedre.

Men i og med at far hadde en del prioriteringer som kom først av teknisk utstyr, så ble det til at vi tok i bruk kjøleboksen. Her må jeg si at jeg er meget positivt overasket. Maten og pilsen holder seg kald og det er mye plass. Den trekker 1,8-2 amp, noe som jeg syntes er litt mye. Men har ingen kunnskap om hvor mye som er vanlig heller da.

 

Har pratet med noen på brygga og de sier de har hatt problemer med å holde ting og tang kjølig i den varmen vi har på Sørlandet i disse dager. Så nå er jeg veldig i tvil om jeg skal ta ut denne kjøleboksen og sette inn ett kjøleskap. Vi må ofre litt plass for å få på plass ett skap og de koster jo fort 4-5 lapper. Så er det verdt det mon tro?

 

Har du problemer med å holde kjøleskapet kaldt i sommervarmen og hva trekker det av amp?

Link to post
Share on other sites

Du må være meget fornøyd med strømtrekket på slike dager :-)

Eg måler ikkje strømforbruk men kjøleskapet klarer jobben. Lot det stå nesten tomt og urørt 10-12 timer forrige uke så ble det 3 minusgrader på midtre hylle.

I campingvogna nå på sørlandet får vi det ikkje under 12 grader hverken på gass eller strøm....

Link to post
Share on other sites

Du må være meget fornøyd med strømtrekket på slike dager :-)

Eg måler ikkje strømforbruk men kjøleskapet klarer jobben. Lot det stå nesten tomt og urørt 10-12 timer forrige uke så ble det 3 minusgrader på midtre hylle.

I campingvogna nå på sørlandet får vi det ikkje under 12 grader hverken på gass eller strøm....

Høres bra ut. Da kjøler det godt det av ditt også :-)

 

Husker når vi hadde vogn på Marivold. Da sleit vi enkelte dager med å holde skapet kaldt.

Link to post
Share on other sites

Kjøleboks er alltid å foretrekke da kulda ikke slipper ut når du åpner for å ta ut noe.

 

Om du kan bytte til en kjølegenerator som trekker mindre strøm ville jeg gjort det.

 

Forøvrig er jeg tom for strøm til kjøleskapet mitt nå, langt tidligere enn vanlig. Tipper det er pga varmen. Jo varmere det er, jo oftere må forfriskninger hentes ut av kjøleskapet, og da blir det 30 grader inne i skapet ganske så ofte...

 

Kk

Link to post
Share on other sites

Så sant du ikke lar døren stå åpen mer enn de sekundene det tar å fiske ut ølboksen, betyr det lite. Luft har liten varmekapasitet, og selv om du litt senere måler at temperaturen i luften i skapet er i høyeste laget, er matvarene og de andre ølboksene like kalde. Og føleren står ikke fritt i luften der inne men fast på kjøledelen. Men sett for all del ikke varme matvarer/ølbokser inn. De har stor varmekapasitet og krever mye energi for å kjøles ned. Forskjellen i strømtrekket for et skap og en boks er ikke stort. Dette selvfølgelig under forutsetning av at begge har god isolasjon og en moderne kompressor og god lufttilgang på utsiden. Her er det myter ute å går om kald luft som renner ut av et skap slik at alt blir varmt inni der.

Redigert av Lars H. (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Prøver meg på et regnestykke i sommervarmen. Alle mulige forbehold om regnefeil.

 

Luft veier ca. ett gram pr. liter. Hvis det er 50 liter luft som byttes ut når man åpner døra på kjøleskapet, så er det ca. 50 gram luft. Varmekapasiteten er ca. 1.2 Joule pr. gram pr. Kelvin. 50 liter luft blir da 60J pr. K. Hvis vi sier at den varme lufta som nå er i kjøleskapet har en temperatur på 30 grader og skal kjøles ned til 5 grader, så blir total energi 60 * 25 = 1500 Joule. Dette er det samme som 1500 Wattsekunder. Deler vi på 3600 får vi 0.42 Wattimer. Deler vi på 12 Volt får vi 0.035 Amperetimer. I tillegg kommer effektiviteten på kjøleskapet, så vi antar 0.05 Amperetimer fra batteriet.

I dette tilfellet vil det altså gå 0.05 Amperetimer hver gang døra åpnes. Åpnes døra 20 ganger i løpet av en lang soldag, så går det med omtrent én Amperetime til å varme opp lufta som renner ut.

Link to post
Share on other sites

Jeg gjorde et tilsvarende regnestykke for noen år siden, men husker selvfølgelig ikke resultatet. Men det var i samme størrelsesorden, og tilsier at dette er neglisjerbart. Jeg vet at jeg også regnet på hva det ville bety å ta ut en melkekartong og ha den stående på bordet gjennom en lang frokost for så å sette den inn i skapet igjen. Da ble tallet adskillig høyere, og det viser viktigheten av at når en handler matvarer (øl) sørger for å hente de fra kjøledisken og få de fortest mulig inn i skapet før de blir for varme. Men et raskt overslag dersom melken ble varmet opp til 20gr. vil tilsi rundt 2Ah. Og erstatter en melken med en 6-pack øl på 20gr. som settes inn i skapet, vil det kreve rundt 6Ah før ølet er kalt! Men obs, dette var hoderegning med en antakelse av at varmekapasiteten på melk/ øl er drøyt 4 Joule pr. gram pr. Kelvin.

Redigert av Lars H. (see edit history)
Link to post
Share on other sites

... det viser viktigheten av at når en handler matvarer (øl) sørger for å hente de fra kjøledisken og få de fortest mulig inn i skapet før de blir for varme.

Helt enig. Jeg prøver å plukke drikkevarer litt ut fra hva som er kaldt i butikken. Hvis jeg ikke får tak i noe kaldt, hender det at jeg ikke legger inn de nye ølboksene før akkurat før jeg legger meg. På den måten unngår jeg at alt i kjølen blir halvlunkent utover kvelden.

 

Neste morgen er det som regel kaldt igjen i kjølen.

 

Blir forresten tørst av all denne praten om kald drikke her jeg sitter i sola på Verdens ende. :-)

 

Skål!

Redigert av oivindg (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Har ingen problem med varmen. kjøleskapet blir så kalt som jeg vil ha det.

Har ingen indikasjon på at forbruket er større i dag.

 

I 2009 logget jeg dette .

 

Har en Steca PR 1515 15A regulator og et Isotherm 85 ltr ASU skap.

 

På 30 dager i ferien var forbruket til kjøleskapet 876Ah ut av batteriet
eller 29,2 Ah på 24 timer. i snitt 1,2166A"

 

 

Har også funnet ut at når fryseboksen er tom sparer en strøm med å slå over til manuell kjøring,

men da får en ikke isbiter i drinken.

Fin måte å avrime fryseboksen på.

 

Dette sier Isoterm

Det är alltså förkastligt att stänga av kylen
under natten. Det sparar heller ingen ström.


ISOTHERM kylaggregat kan manövreras på två sätt. I läge "NORMAL • AUTO erhålles automatiskt optimal temperatur i boxen till absolut lägsta belastning på batterierna.
I läge "MAN. TEMP" kopplas automatiken delvis bort och temperaturen kan ställas efter individuellt önskemål (fig. C).
I mittläget är aggregatet avstängt.

I läge "MAN.TEMP":
Detta läge kan användas när man inte behöver prioritera lägsta strömförbrukning, ligger på landström, har solceller eller av annan
anledning vill åstadkomma kallare eller varmare temperatur i boxen. Automatiken är då urkopplad och temperaturen regleras manuellt
med reostaten, och vid markeringen "A" passeras kylmagasinets temperatur för "Ackumulering", ungeför –8°C.
Då kompressorn i detta läge startar för att hålla den inställda temperaturen, går den på så lågt varvtal som möjligt, då lägsta ljudnivå
från kompressor och fläkt är önskvärd, eftersom båtmotorn ej är igång.

 

PS. Ha alltid nok øl i skapet og legg inn like mange som en tar ut.

Redigert av roger-jo (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...