Jump to content

Seile til Veiholmen, Smøla


Erlend-S/Y Brizo

Recommended Posts

Det er vel enklest å seile inn i Trondheimsleia og så opp på øst sida av øya, der er det reinere skjærgård.

 

I fint vær kan du vel ankomme direkte fra Grip/sør eller vestfra også, men blåser det er det vel enklest fra andre sida. Hvis du går først til Titran, så er det strakveien over til Veidholmen. Innseilinga til Veidholmen er greit merket med mange staker, trygg og god havn.

Link to post
Share on other sites

Erlend, du har i alle helt rett når du skriver at det ser ut til å være fullt av skjær der ute. Man sier at på lavvann er det nærmere 5000 holmer og skjær i eller over overflaten.Jeg skal ikke komme med tips helt til Veiholmen, men vet at du møter den såkalte dampleia når du kommer inn fra sørvest, og denne leia er (som FrøkenF sier) godt merket. Men om den fører deg (raskeste vei) til Veiholmen vet jeg ikke. Jeg skal ut i skjærgården der f.o.m. tirsdag sammen med lokalkjent fisker, skal prøve å huske og spørre ham og så oppdatere her.

 

Men selv om det er mange staker så er det jaggu også mye å holde styr på i et landskap hvor nesten alt ser likt ut på litt avstand. Så en kartplotter (så du alltid er sikker på egen posisjon), samt planlegging av rute på forhånd, vil jeg sterkt anbefale.

Link to post
Share on other sites

Kom til Veiholmen sørfra, krysset fra Atlanterhavsvegen over. Klarte å gå på to (!) skjær. Et umerket midt utpå. Og et ved innseiling i kanalen. Det var en grønn og en rød stolpe, så jeg gikk i mellom, det burde jeg ikke ha gjort, for der smalt det. Heldigvis i saktere fart denne gangen. Det viste seg at de skulle vise at man skulle kjøre på enten styrbord eller babord av de..

Link to post
Share on other sites

Det er helt sikkert riktig, men jeg opplevte ikke denne leia som krevende, bare morsomt å gå den. Nå skal det legges til at det er lettere å følge med foran baugen når man sitter på flybridge. Ett godt eksempel på det var når vi dro til Grip, da kom vi nordfra og ville gå nærmt fyret før vi rundet inn til Grip, altså gikk vi ned langs vestsiden og dreide babord. Kartet viste endel 1 metere der så jeg tok det med ro, og grunner var det flere av, jeg så til og med folk på land la til sides arbeidet sitt for å følge med, det ble noe sikk sakk for å tråkle seg mellom der men det gikk nå bra det og.

Link to post
Share on other sites

  • 2 år senere...

Om du er usikker kan du passe på å gå inn på floa da har du minst et par meter ekstra dybde. 

 

Når du kommer fra nordøst går du mot leias hovedretning, altså grønt mot rødt. I det du dreier babord for å gå mot selve havna går du med leias hovedretning, grønt mot grønt. Den grønne blinken rett før du dreier babord skal du ha på babord side mens den neste grønne nærmere havna skal være på styrbord side. Det er lett å bomme på dette, og da trenger du langt mindre enn 1,9 meter dypgående for å gå på grunn. 

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post
Share on other sites

som brigg sier over her, om man kommer fra nord skal man ha grønn blink/stake 

på babord, og så kan det oppstå missforståelser når man da bøyer av inn mot kaia

og følger leia og den neste skal på motsatt.

 

ser for meg ut som havneguiden har stiplet innseiling fra sør på bildet. 

 

er sannelig bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite, kred for det.

 

lykke til.

 

 

Redigert av dude (see edit history)
Link to post
Share on other sites

  • 11 måneder senere...

Tror jeg leste et sted at det sjøkartet var det med mest sjømerker og fyrlykter på!  Man må kunne tyde sjøkartet og vite hvor man er til en hver tid ta seg god tid og planlegge ruten nøye. da går det som regel fint! jeg holder til lengre inn i Trondheimsleia, men har vært uti øyene med båt ved Sula og Mausund der er det samme ureine farvannet! En lokal har lært meg en del leder ute rundt sula der det ser ut som det ikke går an å gå på kartet! definitivt ikke med seilbåt! 

Båtgal og Hondafan: Askeladden,Honda Civic Sport, Honda TRX400,Honda CBR 600RR, Honda Kantklipper, Subaru xv

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...