Jump to content

Sikker rute fra Trondheim - Bergen . Kan noen hjelpe?


Birchwood 320

Recommended Posts

Kan noen lage en rute Trondheim-Bergen for meg i openCPM så eg kan laste inn. Har prøvd med prof hjelp men det blir for innvikla på tlf.

Tenkte om noen hadde skipsleden kanskje? Bør jo gå mest mulig innaskjærs oppi der ser eg.

 

Gjelder mulig frakt av båt sørover.

Redigert av Birchwood 33 (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Har du cpn selv er jo det enkelt å lage selv..

 

Har selv gått den turen med cpn, funker fint. Tronheimsleie er vel litt utsatt ang vind, Hustadvika kan du gå store deler innaskjærs, litt åpne fjorder etter Bud, så er det Stadt, der må du ha godt vær. Videre nedover er det innaskjærs hele veien. Etter Måløy er det Frøysjøen, også fjord, men kan være tøff vist du får den i mot. Lenger ned er kommer Stavfjorden, kombinasjon tidevannstrøm ut, tung havsjø inn, kan gi litt stygg sjø, resten er kurant....

Link to post
Share on other sites

Har satt å prøvd legge inn ruter på kartet. Men eg har bare kart fra 2011 og eg veit der er gjort forandringer i leia et par steder. Har snakket med styrmann som har gått her i åresvis men håpte noen hadde rute så eg bare kunne legge inn. Veit ikke om det går ann engang. Må vel ta tunge jobben selv da.

Link to post
Share on other sites

Jeg vil anbefale deg å innhente nok kunskap til å selv kunne planlegge ruten og selv klare å navigere og sette ut kurser i karttet! Det er ikke usansynlig at du kommer ut for noe uforutsett på en tur fra Trondheim til Bergen, så da kan det hende du må legge om kursen eller velge andre leder.

Planlegging synes jeg er veldig morro og spennende, og det er og en forutsetning for en god og sikker seilas! Er det spessielle områder og leder du lurer på så legg in et spørsmål her på BP, og du får garantert svar!

Link to post
Share on other sites

Vi gikk der med med papirkart bestillt fra NautiskFritid Vi hadde kartene 306-9 fra kystkartserien, og 35, 38 39 og 130 fra hovedkartserien. Kart 306 bare fordi vi kom helt fra Grimstad, og vi bare hadde kart til Lista i kystkart fra Kartagena.

 

I tillegg hadde vi den gamle kartplotteren med kart fra 2005 (tror jeg det er) i båten, 2 PC'r med openCpn og kart fra 2009, og mobil Locus Pro og Eniro sine kart over området allerede lastet ned.

 

Rute ble først lagt opp på OpenCpn for å planlegge for 12-16 time gange om dagen, men underveis var været bedre, og vi gikk 24/7, og dermed droppet vi endel trygge havner. Jeg ville Det var et par steder som vi fant ut vi gjerne skulle hatt hovedkartserien, men vi følte vi hadde kontroll. Vi var ekstremt heldige med været, og hadde flatt vann både på Sletta og Hustadvika, så sjansen for at du får det samme været er nok dessverre liten.

 

Jeg tror du klarer deg godt med OpenCPN og 2011-kartene for planlegging, og så vil jeg foreslå kartene fra kystkart- og hovedkartserien i tillegg. Vi handlet kart for 1800 + porto.

Link to post
Share on other sites

Må vel ta tunge jobben selv da.

Det er ingen tung jobb, heller tvert i mot så er den svært så nyttig. Du får en sjangs til å gjøre deg kjent med ruten på forhånd og få en ide om hvor der er alternativer om været ikke skulle bli helt som du hadde tenkt deg. En beskrivelse fra min tur Trondheim Karmøy finner du her.

 

Jeg starter alltid med kartet godt utzomet og lager en grov rute som følger noenlunde raskeste vei og evt innom steder jeg ønsker å ta med på turen. Deretter zoomer jeg inn og lager mer og mer detaljert rute ved å legge til flere veipunkter. Disse rutene lager jeg ALDRI for å kunne gå 100% etter (=la autopiloten styre automatisk) men for å raskt og enkelt kunne styre autopiloten manuelt. Det kan til tider være veldig vanskelig å finne "rette hullet i fjellet" på lang avstand og/eller begrenset lys/sikt.

 

En annen ekspedisjon jeg tok finner du her.

Link to post
Share on other sites

Å legge opp ruten på plotteren hadde tatt tid ("gammel plotter", oppdaterte kart). Bruker Navtronics på Ipad. Bruker ca 15 min på å dagens etappe som kan være 50 nm, 30-100 waypoints. Først en grovskisse. Så går jeg gjennom i detalj for å se om jeg treffer grunner eller bruer. Samt legge meg innenfor leden. Ruten skal kunne gås eksakt, så zoomer helt inn der det er trangt. Sier som flere andre her, dette må du kunne!

Link to post
Share on other sites

Min rute + plott fra Måløy-Karmøy turen kan lastes ned her og vises i f.eks Google Earth. Denne er et rimelig greit forslag til noenlunde raskeste og innaskjærs rute i tillegg til at den viser hvordan ruten i praksis ble fulgt. Vennlist, for din egen del, ikke koper den men lag en ny selv. Det er gull verdt å ha jobbet seg gjennom ruten på forhånd selv :smash:

Redigert av SveinHa (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...