Jump to content

Kun 6 uker til hummerfisket, forberedelser igang?


Søringen

Recommended Posts

I morgen er det 6 uker til 1. oktober, og hummerteinene kan igjen få lov til å gå i sjøen :thumbsup:

 

Tenkte en tråd om forberedelser til hummerfisket, som jo for mange er kystkultur og tradisjon, kan være med å tenne forventningene til mange fine turer på sjøen (hvis værgudene vil) og et spennende fiske.

 

Er dere i gang med forberedelser av båt, agn, teiner, tau og blåser? :wink: Nye taktikker, metoder og teknologi på gang?

Link to post
Share on other sites

Nærmer seg med stormskritt!

Tar, blåser osv er alt i orden da jeg bruker teinene hele året til krabbe.

 

Skal dog flytte til ny båtplass, og må derfor finne meg noen gode nye plasser som huser hummer. Kan fort bli spennende!

 

Ellers er det en del makrell i fjorden så er ikke bekymret mtp. agn :)

Link to post
Share on other sites

Vi har sild fra i fjor liggende i tønner med grovsalt, så dette er godt og salt. Så tar vi en passende mengde sild og legger "til vannes" i sjøen i en gammel ståltrommel ei ukes tid, da starter forråtnelsen.

 

Hvis du har fersk makrell i frysen, tror jeg jeg ville lagt i salt / sjøvann et par ukers tid for å få fram rette lukta. :eek: Hvis du bare skal la makrellen være salt (ikke råtten) ville jeg også hatt den til salting minst 2 uker.

Link to post
Share on other sites

Hummeren kan også gå på fersk agn, men viser seg å være bedre med råttent / bedervet. Hummeren er en åtsel-eter, dessuten vil krabben helst ha ferskt agn. Mye krabber i teina = mindre sjans for at hummeren vil inn.

 

Er det kun for at krabben ikke skal komme inn at det bør være råttent? I indre oslofjord finnes det ikke krabbe, fungerer det da like godt med ferskt agn?

Link to post
Share on other sites

Er vel neppe noen fasit på dette, alle har sin favoritt. Grunnen til at mange sverger til råtnende sild eller makrell, er sterk dunst som sprer seg godt i sjøen, samt holder krabben mer unna. Du kan lese litt på denne linken, kystbloggen: http://www.webinntekt.com/blogg/?p=97

 

I kommentarfeltet er det også noen som har brukt saltet makrell rett fra bøtta, med godt resultat.

Link to post
Share on other sites

Ja her er det like mange meninger som det er hummer i havet :)

Forberedelsene er i full gang her også, makrellen er saltet og teinene er klare. Hadde ute 4 ( nye) teiner i natt så har hatt krabbe til middag i dag. Og i går hadde vi stekt makrell filet, filerte det jeg skulle ha til mat og egnet teinene med skrottene.

larss

Link to post
Share on other sites

Får muligens de nye teinene i morra. Skal bruke de til krabbefiske innimellom når jeg har tid, slik at "nylukta" avtar litt før 1. oktober. Hadde 5 nye skotteteiner for 2 år siden, de fisket dårlig :thumbsdown: Mistet nesten troa på de. Men i fjor begynte de samme teinene å fiske bedre, så virket som om de bare trengte å eldes litt.

 

Krabben har vært dårlig (tom) i sommer, men kan jo være den også tar seg opp nå i månedsskiftet.

Link to post
Share on other sites

 

Krabben har vært dårlig (tom) i sommer, men kan jo være den også tar seg opp nå i månedsskiftet.

Synest det har vært veldig opp og ned. Har fisket/pelt jevnt i hele sommer, og det har ikke vært så galt med mat i dem egentlig. Men pga varmen i vannet har den nesten ikke flyttet på seg så har vært lite krabbe på rura og lite krabbe i teinene.

Det var ikke så galt i dag. 4 teiner der en var helt tom ( sikkert stått på høykant eller noe) og 33-34 krabber i tre teiner

Kokte 32 stk i dag, ikke så veldig bra denne koka, kanskje 40-60%. ( 40% med mat i ).

 

larss

Link to post
Share on other sites

Fått hentet 4 nye (tunge typen) skotteteiner hjem nå, samt 220 meter 8 mm synketau.

 

Malt dørken i Askeladden`en i dag, og malt første strøk på feste for ekkolodd. Utvendig giver for loddet ble montert i helga.

 

I morra skal feste for teinehaler med på jobb for kapping av lengde og forhåpentligvis dreie ned diameter på røret slik at det passer i festet som allerede er i båten.

Link to post
Share on other sites

Kommet litt videre nå :wink: . Bilde av båten før videre arbeide:

 

bilde

 

 

Etter grundig vask og avfetting med rødsprit, ble bunn og sider malt med Biltema 2-komponent polyurethan-maling. Pga nattedugg måtte jeg ha 2 strøk før jeg ble fornøyd, da det ble skjolder / fargeforskjell over natta etter 1. strøk. En boks maling holdt med nød og neppe til 2 strøk over det meste, og dekket til med pressenning etterpå. Malingen ble bedre å jobbe med på 2. strøket, da jeg hadde i litt tynner slik at den ble bedre å rulle på.

 

Fylte også opp noen større hull etter tidligere m"ontert utstyr med glassfibersparkel fra Maritim, samt brukte Biltema Gelcoat Putty til å fylle opp diverse hakk og huller i gelcoat. Skal pynte videre på dette etter hvert med pussing og etterfylling.

 

Slik ble båten etter maling:

 

bilde

Link to post
Share on other sites

Ja, ble fornøyd med den lille jobben, litt moro å shine opp båten når en skal tilbringe mange timer i den i høst :fishing:

bilde

 

Fikk også gjort ferdig festet til den nyinnkjøpte teinehaleren. Fra tidligere står det et vinkelfeste for bensindrevet kraftblokk, så tenkte jeg like godt kunne bruke det videre (også for å slippe å lage enda flere stygge hull i båten :sad: ). Fikk sveiset til en U-profil på 63 mm bredde, som passer akkurat inn i den nye haleren. Tok en bit rørkapp på 51 mm diameter, og fikk en kollega til å dreie nederste enden ned til 49,7 mm. Så sveiset jeg U-profil og rør sammen, og boret nye hull som passer ut med fot på haler. Primet 2 strøk med primer, og sprøytet med rest av en lakkboks jeg hadde stående (er et lav-budsjett prosjekt dette her :lol: ).

 

Montert i båten ser dette slik ut:

 

bilde

 

Plasseringen av teinehaleren er nå veldig grei, høy nok til at jeg kan betjene av/på bryter komfortabelt uten å bøye meg ned, samtidig som det hele ikke ble noe dingleverk heller. Når jeg drar teiner over ripa, kan jeg dra disse inn på midt-tufta og ha en komfortabel høyde å jobbe med uttak av krabbe / hummer, samt agne på nytt :thumbsup:

Link to post
Share on other sites

Regner med du tenker på soliditet mtp belastning på innerlineren / rekke?

 

Da vi monterte festet for bensinhaleren for 4 - 5 år siden, la vi en 4" x 4" bjelke mellom skrog / innerliner og limte denne fast mot skroget med godt med Tec7, og skrudde så innerlineren fast i bjelken. Så er rimelig "stumt". :wink:

 

Bensinhaleren hadde kapasitet til å dra 200 kg +, denne jeg har på nå skal klare 45 kg. Så skal være mer enn solid nok. Fulgte med en forholdsvis lang teinearm sammen med teinehaleren, men trenger ikke denne slik haleren nå er montert. Kjører teinetauet bare rett i "hjulet".

Link to post
Share on other sites

bilde

 

Fikk også montert lensepumpe med innebygget flottør. Deilig å ha denne i båten mtp det regnværet som har vært de siste par ukene! :diving: Silen kan tas av pumpa, og jeg limte denne fast med Tec7.

 

Pumpa ble kjøpt på Maritim, og fungerer veldig bra. Blir ikke mye vann igjen i lensebrønnen når den har gjort jobben sin.

 

Sparkebeskyttelsen jeg har montert som beskyttelse av pumpe og ledninger er en aluminiumsplate som ble "bukket" på jobb, og limte den fast med Tec7. Satser på at det holder.

Link to post
Share on other sites

bilde

 

Mange små ting som må på plass! Sprøytet 4 nye "flyt" til nyanskaffede hummerteiner. Oppdaget at små insekter som vanlig svermer akkurat når en holder på med sprøyting, og at de elsker gult!

 

Toppen og øvre kant skal males hvit, for best mulig synlighet hvis dobben blir dratt under vann, samt for å skille ut fra andre dobber i nærleiken. På disse kanter er det vanlig at det skal være en slags personlig "signatur" på dobber for hver hummerfisker slik at de er lette å skille fra hverandre når en humper rundt og ser etter sine :sailing: . Men så kan det jo skje, som når 2 damer kommer på fest i samme kjole, at dobber blir veldig like fra 2 fiskere. :discuss: Da er det jo bra at vi skal ha navn og adresse skrevet på dobben. Å dra andres teiner er FY - FY, og regnet som en uting. Dessverre ikke alle hyttefolk / turister som følger denne moralen...

Link to post
Share on other sites

I morra er de 1. september, og 1 måned igjen til start :clap:

 

Fortsatt er det ting som må være klart, og ukene går fort. 2 av helgene i september er det konfirmasjon i familien, og skal jobbe inn slik at jeg kan ta fri 1., 2. og 3. oktober. :thumbsup: Fint å ha en skikkelig langhelg å se fram til mellom sommer- og juleferien, og kunne komme seg tidlig ut på morran på teinetrekking. Blir det bra vær blir det helt toppers! :yesnod:

 

Mens andre har sin hoved-båtpuss i Påsken, tar vår familie vanligvis hoveddelen i august / september slik at båtbunner skal være rene, glatte og nymalte til 1. oktober. Det gror jo lite på vinterhalvåret, så vi har fortsatt OK skrog når våren kommer.

 

Motorservice etc pleier vi også ta samtidig. Bestilte deler til min Yamaha 9,9 Sport fra boats.net i Statene. Bl.a. for å se om lønner seg. Det jeg bestilte var dette:

 

bilde

 

 

Fikk pris på likeretter / laderegulator her hjemme til kr 1100,-. Med henting eller post hadde det nok kommet på ca 1200,- i hvert fall.

 

Fra boats.net kom forsendelsen på 1239,- med frakt, pluss måtte betale 355,- for mva / gebyr til Posten. Men kjøpte da i tillegg til likeretteren registerreim, oljefilter, 3 anoder, 3 bolter og en propellmutter til en eldre 9,9 hk. Så regner med jeg gikk i pluss i hvert fall.

 

I tillegg til montering av likeretter og legging av ledninger fra denne fram til batteri, og bytte av disse servicedelene, skal ventilklaring sjekkes og justeres. Motor er nå 5 år gammel, og skal iht serviceinstruks ha ny registerreim. Har lastet ned en servicemanual fra nettet til denne motoren (kostet $8), anbefales!

Link to post
Share on other sites

Også fått montert selve ekkoloddet:

 

bilde

 

 

Sveiset til en brakett, og malte denne med hammerslaglakk, pluss hadde noen strøk med motorlakk oppå etterpå (man tager det man haver...). Er montert slik at jeg kan skru av ekkolodd med fot, og brakett er da lavere enn rekka på båten. Kan da legge båt opp ned hvis jeg tar den på land i vinter.

 

Borret hull og festet brakett med rustfrie pop-nagler, det tålte i hvert fall at jeg ga ekkoloddet et realt karatespark i det jeg skulle gå ut av båten... :blush:

 

Så får jeg slippe teiner ut på babord side, sånn at jeg ikke får teinetauet rundt ekkoloddet når jeg kaster teina ut, slik jeg gjorde for et par år siden :crazy: Kostet meg en ny plast-fot til ekkoloddet.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...