Jump to content

Min Fairline 21 weekender (1986)


Frode Neergård

Recommended Posts

Hei!

Jeg (vi, kona er med :P) har da vært båteier i halvannen måned. Og medlem her inne noe like lenge tror jeg.

 

Vi vraket planer om større bil og campingvogn pga prisnivå, og noe motstrøms valgte vi av den grunn båtlivet (!)

Kona har store deler av oppveksten levd i og med båt, både nordover og sørover langs kysten. Selv bor vi nå 3km unna sjøen, 1.5 i luftlinje sånn omtrent.

 

Vi leita etter en båt i omtrent 20-22 fot størrelse, med diesel fortrinnsvis så den kunne brukes uten å ruinere driftsbudsjettet på andre tur. Så på et par alternativ til under 100k, men orka ikke store prosjekt før vi kunne legge ut midtfjords å nyte livet.

Endte derfor opp med en båt som noen kjenninger av oss skulle selge, nemlig en Fairline weekender til kr 179'000,-

Har utrolig lite info om denne båten/båttypen, og tar gjerne i mot info og erfaringer fra andre som kjenner til denne!

Her er link til salgsannonsen http://www.finn.no/finn/boat/used/object?finnkode=49296109&folderId=4667243

 

Båten var opprinnelig en bensiner, men eier nr 2 kjørte båten fra oslo til Namsos, og det første som ble gjort var å rive ut bensinmotor, og montere diesel i stedet. Den har fått en Volvo Penta KAD42 fra 1996, og et VP 290DP drev med stålpropeller.

Den makser på 36knop, mulig det kan økes litt når jeg får ordna så trim funker, og den skal marsje i 26 knop til 20 liter/timen.

Siste eier har kjørt folla når det gikk hvitt, så den skal være god i røff sjø!

 

Vi holder til på Røra, Inderøy kommune på Innherred, og båten ligger i "Børgin", altså Borgenfjord. Har plass for utlegg som skal ordnes i løpet av vinteren, og har også fått båtplass i småbåthavn hvor både vann og strøm er lett tilgjengelig. Dette ligger litt lenger unna, men båten blir nok stort sett liggende her all den tid vi ikke har ferie og skikkelig godversperiode. Da kan den havne i utlegg for en stund igjen ;)

 

 

Planer for båten, både kortsiktig og langsiktig, i tilfeldig rekkefølge.

Lista utvides etter hvert, og anføres ved utført jobb ;)

- montere ny clutch for kompressor, den som står på er kortslutta, og det gir litt trange vilkår før den er i plan.

- Montere ny monteringsflens for tankgiver, denne er skadd og det lekker diesel rundt tanken.

- ny kalesje, den eksisterende har noen små hull, mulig vi lar den henge med et år til, og kanskje vi lapper litt på den så den holder to også.

- trekke opp puter inne og ute. Ikke all verdens slitasje på de enda, men noen har rifter og andre er noe solbleket.

- nye gardiner i kabin

- Lage nytt instrumentpanel. Båten er utstyrt med Seiwa Explorer 3 med ekstern 17" skjerm. Denne skal innfelles på folkelig vis, og instrumenter arrangeres på nytt rundt og over skjermen. Mulig det legges til flere målere samtidig, og bryterpanel kan få ny plassering når denne jobben gjøres. El-nett skal også delvis skiftes og ryddes skikkelig samtidig. Bytte av sikringsholdere og generelt oppgradere. skifter muligens lanterner og flytter på horn og antenne for plotter samtidig, da jeg ikke liker montering av disse. Mulig jeg må ha ny lanternestang foran også.

- skifte slange/bruke overgang inn på toalett. Forrige eier bytta pumpetoalett til elektrisk, men det er mindre tilkoblingsstuss, så her lekker det når pumpa kjøres. Mulig jeg skal se om jeg kan få montert septiktank med det samme.

- Har lyst å montere dieseltanker i ytterskott under førerplass, nå ligger den i midten, eneste store stueområde med lett tilgang. Dette kan vel raskt medføre "noe" ekstraarbeid, og vil bli vurdert opp mot kost/nytte. Erfaringer fra andre på dette området mottas med takk :D

- Skal anskaffe hjelpemotor, har jo plass å sette den på bakpå badeplattform om jeg skulle få motor/drev problemer. God plass ved motor under oppbevaringskasser i benker bak.

- fikse opp gass-systemet, båten har 2 bluss i pentry, samt grillfunksjon. Gammel flaske og tilkobling skal skiftes ut til fordel for komposittflaske og ny regulator. ellers ligger det rør i båten, og det skal selvfølgelig trykktestes.

- montere kjøleskap. Båten mangler kjøleskap av noe slag, og jeg lurer på hva jeg skal gå for. Har lyst på 12v/gass men vet ikke helt mtp montering. Mulig det blir noe på 12v alene til å begynne med.

- montere forbruksbatterier. Har i dag kun ett batteri, men strømkretser er lagt opp adskilt. Satser på en relativt stor forbruksbank etter hvert med skillerele og enkel styring for lading. Dynamo på motor er høvelig nok, men det kan lett la seg gjøre å montere en til for evt å holde startbatteri totalt adskilt fra forbrukskrets.

- feilsøke på flaps, de går ikke, den ene går noen ganger. Pumpa går, og det er olje på systemet. Dette kan bli spennende.

- justere sensor for trim av drev - denne er litt på bærtur! (håper det er bare det)

- justere alt av reimer på motor, dette har vel vært litt ute lenge tenker jeg, har kjent symptomer på servo, og har sett at lading ikke er stabil på siste tur. Reima var jo kjempeslakk.. :P Skifte av strammerulle kan også være nødvendig iløpet av vinteropplag.

 

Det er sikkert mye som kommer til på denne lista etter hvert, vil muligens bruke den som en huskeliste også.

Setter pris på mye prat/diskusjon/meninger i denne tråden, og muligens kan jeg bli bedre kjent med flere båtfolk i området.

 

 

Ha en fortsatt fin sommer!

Bilder fra salgsannonse, ferskere og egne bilder vil erstatte disse etter hvert!

 

11_603929849_xl_zps2a12333e.jpg

11_1286196045_xl_zpsf8ff889d.jpg

11_1988734399_xl_zps90400897.jpg

11_1510586064_xl_zps6c779dd2.jpg

11_2108989171_xl_zps8f676e91.jpg

11_1332436776_xl_zps994b54a9.jpg

11_1469256170_xl_zpsf3aae1bf.jpg

11_1263874201_xl_zpsd80245ac.jpg

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Denne uka har jeg hatt en liten runde med forsøk av reimstramming. Skal ha fokus på båt til helga så nå måtte det gjøres. Stramming på servopumpa gikk til h***. Den var rusta i stykker ganske enkelt. Den holder stramminga en stund uten strammestag, så resten av sesongen blir slik. Mangler å få stramma hovedreima, den slurer nå, men da tror jeg det er grei skuring etterpå. Må bare huske å ha riktig verktøyed seg når jobben skal gjøres :p

Og alle reimer og strammehjul blir nye til neste sesong ser det ut for må til. Får forhåpentlig utvida båtplassen litt før høsten slår til, har bare noen få cm klaring mellom tynneste fendere og båt/utrigger nå...

Link to post
Share on other sites

Oppdaga det var avsatt for nøkkel i strammehjulene ja. Har ikke hatt momentnøkkel eller korrekte vits tilgjengelig, så d ble på gefeel denne gangen også. Måtte montere nye reimer, tidligere har de vært alt for slakke slik at hovedreima var omtrent oppspist. Nesten bare ribbene igjen på den :p

Blir liggende nå til jeg har hatt en liten tur utenlands, får vel lete i lektyren og momentnøkkelen til nesten mulighet ;)

Sirkulasjonspumpen virka uansett nokså slakk i lageret så må lete deler her for vinteren også.

Takk for tips!

 

kompressoren jobba fint nå som ny clothes ble montert, riktignok via egen bryter men det er uproblematisk. Godt å komme i plan uten forheftelser.

 

Impellerhuset ble også inspisert, og fikk ny pakning da den lakk. Imidlertid dukka det opp en ny lekkasje (eller var det kanskje det som alltid har vært hovedlekkasjen?). Det er på inngående aksel til impeller, så her må nok foring og tetting få en runde til vinteren også. Kjedelig med alt saltet rundt på front av motor og spesielt rundt dynamoen.

Link to post
Share on other sites

  • 5 måneder senere...

Sesongen nærmer seg, og det er alt for lite tid igjen!! :P

Jeg har planer om å skifte vannpumpa (ferskvannskjøledel) og må skifte alle tetninger ifm impeller på sjøvannssiden.

Jeg har funnet slakke i øvre lager på drev, så vil skifte dette før det ender i en håpløs situasjon. I tillegg til ordinær service på drevet. Vurderer å få en dreven båtmekaniker i området til å ta dette første gang, og være med på det for å gjøre det sjøl siden.
Må ha full rulle med offeranoder også. Hva anbefaler folket her? hører at VP sine har delte erfaringer, både på grad av offer og pris.

 

i tillegg må trimplan fikses, pumpa går og det har vært bevegelse. Begge går å trykke ned, men ingenting skjer ved betjening.

 

Den skal selvfølgelig få en runde med bunnstoff, men hva er egentlig forskjell mellom forskjellige alternativer? orker ikke å bruke mer penger enn nødvendig om det like gjerne kan spares, da dette året blir dyrt :P

 

 

Batterier blir en egen avdeling kjenner jeg. Har planer om å flytte de til midten av båten, forbrukerbanken i det minste (eller opprette den der, da det ikke eksisterer per i dag)

Har funnet en fin sak for å lade, og gi mulighet for 230v på batteridrift, en Studer XPC 1400-12

http://www.studer-innotec.com/?cat=sine_wave_inverter-chargers&id=433&pId=652&tab=1#ul

Denne hadde vel en nypris på ca 50'000,- :saint:

 

 

Og ny kalesje blir nok lagt i bestilling i morgen. Fargetips??

Link to post
Share on other sites

  • 1 måned senere...

Kalesje mottatt! Skal monteres så snart litt båtpuss er ferdig.

 

Har starta polering til gangs, og en hel del grovere jobb inni.

 

 

 

 

Toalett skal utvides til å ha septiktank. Må nok bygge en sjøl for å få utnytta plassen som er aktuell, er jeg heldig oppnår jeg 35 liter tenker jeg.

 

Blir å trekke opp en del interiør i sort eller grått høyttalerteppe, samt grått gulvteppe skal på plass både inne og ute.

Fant også litt råte i området pentry, rev ut en del og skal erstatte med et par bord av teak eller eik.

 

Trappa inn skal erstattes av en trappeboks, som skal bli kjøleskap!

 

Håper å få den ut langs nyinnkjøpt (med en kamerat) flytebrygge som måler 12x2.5m

 

Bilder redigert inn:

 

bilde

 

bilde

bilde

 

bilde

Redigert av Frode Neergård (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...