Jump to content

Fiskeredskap i sjø, er tyveri allment akseptert?


millisivert

Recommended Posts

I ett svakt øyeblikk begynte jeg å finne frem teinetau, legge makrell til "modning" og andre forberedelser til hummerfisket. I noen få timer gledet jeg meg faktisk litt til 1. oktober, men så kom jeg på hvorfor teiner, garn og ruser har fått ligge i fred i garasjen de siste 6-7 årene... Alt blir jo stjælt. Garn trekkes, tømmes og hives tilbake i sjøen i en haug, teiner tømmes og flyttes, ruser tømmes, garn "forsvinner", teiner finnes igjen langt unna der de er satt, ett garn som var "borte" når jeg skulle trekke det på morgenen var plutselig tilbake (men tomt) ved lunchtider, naboens sanketeiner er stadig vekk tomme og flyttet på etc.

 

 

 

 

Så hvordan er holdningen for tiden: er det greit, så lenge man bare stjeler fra "sommergjester og byfolk"? Er det mulig for ærlige folk å fiske litt, eller er dette kun for lokale helter og annet bunnfall med slett moral? Er det lov å sette teiner "usynlig", så lenge selve redskapen er merket med navn/nummer/etc?

Link to post
Share on other sites

Dette er et utrolig irriterende problem, og her kan vi neppe bare skylde på utlendinger ....

Foruten tyverier må jeg si jeg er også forundret over hvor mye ulovlig redskap en observerer i sommersesongen.

 

For min første hummersesong for en del år siden investerte jeg og kameraten i kostbare teiner. Etter en stund var de fleste forsvunnet. Vi dregget og fant igjen tre stykker som var bundet i lenke og festet til et tau i land, tydeligvis forberedt for avhenting ved anledning. Senere har det hendt at vi trekker teiner som tyvene ikke en gang har tatt bryet med å lukke igjen etter seg.

 

Likevel er forberedelsene for årets sesong i gang. Først krabbe og så hummer.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

Min oldefar var plaget med tyveri fra samleteina ved båtplassen. Barberblader ble satt inn i tauet, og karen som dukket opp i båthavna neste dag med bandasjer på begge hender ble kastet på sjøen. Han viste seg ikke igjen der med det første.....

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Min oldefar var plaget med tyveri fra samleteina ved båtplassen. Barberblader ble satt inn i tauet, og karen som dukket opp i båthavna neste dag med bandasjer på begge hender ble kastet på sjøen. Han viste seg ikke igjen der med det første.....

 

Vandrehistorie...hørt versjoner med min bestefar, kamerat, en jeg kjenner osv. Ikke veldig sannsynlig heller, men kanskje en eller annen som tøffet seg rundt leirbålet?

Årets tur gikk til Danmark. Les blogg her, bla tilbake til 29. mai:

http://stjerneglimt.tumblr.com/

Link to post
Share on other sites

Her i nord er vi ikke plaget med dette, det måtte isåfall være oppsynet som skal dra i hver en blåse. Engang hadde noen tullet piggtråd rundt ilen med det resultat at gummibåten punkterte. Og det er ingen vandrehistorie. Barberblad og piggtråd har uansett ikke noe på redskap å gjøre men man kan jo føle seg fristet til litt av hvert og man må jo og lure på hva som er motivet for slike tyveri?

Det er lettere med våtslipepapir en rubbing. Det er lettere med et til 2 strøk lakk en polering. Trebåt er ikke mere arbeid

Tidligere Båter: 21 fots tresjark m/sabb 22 (Tequila Sunrise) • 23 fots tresjark m/sabb 16 (Neptun) • 17 fots speilbåt i tre med vindskjerm og 25hk yamaha (Gjeld-frid I)

Link to post
Share on other sites

Bare for noen få dager siden skulle jeg ut å trekke mine teiner. Når jeg kom bort til teinene så såg eg at det låg en rib med to ungdommer ombord ca 100 meter fra teinene mine. Jeg syntes det var rart at dei låg der stille og bare kiket ofte bort til meg når jeg drog teinene mine. Når jeg hadde fått ombord teinen, så ante jeg lunta, teina var tom og struten stod vid åpen. Slik var det på alle mine teiner untatt ei teine som dei sikkert hadde oversett. Denne hadde heldigvis 6 krabber i seg. Når jeg var ferdig å dra mine teiner og skulle til å gå der ifra, så såg jeg at dei i rib'en startet opp og ga full gass der ifra. Siden jeg har en ganske kjapp båt selv, så tenkte jeg at jeg skulle ta følge med dem for å sjå deres reaksjon. Jeg tok dei igjen ganske raskt og når jeg kom opp på siden deres så dukket dem bare hodet ned og skjulte seg bak armen sin. For meg var det tydelig at dei har vært å dradd mine teiner.

Link to post
Share on other sites

men nå merker eg teinene og bruker nesten usynlig dupp.

Skjønner veldig godt tankegangen, men hadde jeg vært den som fikk teinetauet i propellen på grunn av en nesten usynlig dupp skal jeg love deg du hadde blitt kontaktet. Da er det bedre med et tau i land synes jeg, da risikerer du ikke å være årsak til andres havari.
Link to post
Share on other sites

I ryggmargen min ligger en avsky mot tyveri av fiskebruk. Tidligere var som å stjele maten ut av munnen på folk, når er det vel bare festmaten, men ille nok. Denne form for tyveri er kanskje en ungdoms-trend, ute å være så veldig sikker på det. Jeg synes en skal vise liten nåde når en fersker slike folk. Politianmeldelse, ta foto å slå det opp på brygga og i lokalavisa.

Link to post
Share on other sites

Problem på Sørlandet også, men mest nært bysentre og et stykke ut langs byfjordene. Lenger ute langs kysten (stort sett) langt bedre moral, bortsett fra enkelte feriefolk / turister som tar seg til rette.

 

Etter mitt syn j..... irriterende, hører til og med om folk som har blitt frastjålet sankekister med både krabbe og hummer. Hadde vært fullt fortjent med en skikkelig omgang pryl og juling for slike tjuvradder! Fatter ikke at de kan nyte stjålet mat. Kommer jeg over noen som tar seg til rette i mine hummerteiner, skal det hagle med skjellsord og råtten sild! :discuss:

Link to post
Share on other sites

Er man så irritert og plaga så får man sette ut sankekiste med krabber poda med tjenelig ulumskheter av gift og heller nyte vissheten om at tjuvraddene betaler for seg i aktiv tjeneste på dassringen? Påstås i alle fall i hakkebakkeskogen at stjelte pepperkaker smaker vondt, mens ærlig og redelig anskaffet er gode pepperkaker...

Redigert av LM 9725 (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Fordi tjuvpakket har båtplass som alle andre, de går sikker dugnad og hjelper deg med legge til også, men de får holde på år etter år... Sist jeg drev å fisket litt visste også "alle" i båthavna hvem disse var (selv om bevis utover vitneobservasjoner var mangelvare), men det er jo noen klare grenser "de" bør holde seg på riktig side av. Her omkring virker det som den grensen er ved å tømme samleteiner fra noen som har fiske som (svart)jobb..

Link to post
Share on other sites

Har vært tilfelle her og der det var folk som var her 1 - 2 uker om sommeren, og hver gang forsvant krabbe fra teinene. Disse ble til sist fulgt etter på sjøen av 2 - 3 båter, og holdt under oppsikt. Ble konfrontasjon, og etter dette ble det slutt på tyveriene.

 

Hvis det var folk i båthavn som holdt på slik her over tid, ville de blitt konfrontert. En burde jo få meg seg noen flere i båthavna som driver fiske, og tatt dette alvorlig opp med de det gjaldt.

Link to post
Share on other sites

I ett svakt øyeblikk...... Så hvordan er holdningen for tiden: er det greit, så lenge man bare stjeler fra "sommergjester og byfolk"? Er det mulig for ærlige folk å fiske litt, eller er dette kun for lokale helter og annet bunnfall med slett moral? Er det lov å sette teiner "usynlig", så lenge selve redskapen er merket med navn/nummer/etc?

Du begynner en diskusjon med å stigmatisere kystens befolkning, til å bestå av lokale helter og annet bunnfall som stjeler byfolk og sommergjesters redskap og fangst. Makan til lavmål!:-(

På Fiskeridirektoratets sider: http://fiskeridir.no/fiske-og-fangst

Kan du lese om regler som gjelder for fritidsfiske, og tid for å ha redskap i sjøen. Bryter du reglene indras redskap og fangst, og kan de identifisere eier så vanker det bøter.

I sommermånedene er det svert begrenset hvilke redskaper og arter det kan fiskes etter. Så om sommergjestene fisker med teiner som står for grunt,garn med liten maskevidde/stor lengde eller om de fisker med ruser. Da er det sommergjestene som stjeler!

I den grad det stjeles redskap og fangst, så gjøres det av folk som ikke er fra kysten!

Aileen ll

Link to post
Share on other sites

I den grad det stjeles redskap og fangst, så gjøres det av folk som ikke er fra kysten!

 

Den forstod jeg ikke helt! Mener du det er folk fra innlandet som drar til kysten iblant og tømmer teinene til folk? Jeg vil tro at det i all hovedsak er folk fra kysten som har tilgang til båt..

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Har en litt uvanlig historie fra Ytre Oslofjord her.

En kamerat av meg som er ivrig fisker og jeger - lå på en holme i oslo-fjorden ifbm jakt på sjøfugl.

Rett utenfor der de lå - var det i løpet av dagen en fisker som la ut teiner.

I skumringen kom det en annen båt uten lanterner stille og rolig.

Vedkommende ombord begynte å hale opp først en teine og deretter en annen for å sjekke innhold.

 

Hele opptrinnet virket veldig suspekt. Min kamerat greide ikke å styre seg - så han reiste seg opp og tilkjennega seg. Sikkert skremmende der han sto med jaktklær og hagle.

Da ble det et veldig liv! Båten slipper teinene i sjøen og kommer seg vekk i en fart!

Eier av fiskebåt ble kontaktet - og kunne bekrefte at han ikke hadde vært å sjekket teienene etter at de var satt ut. Han takket stort for hjelpen - da han var godt vant med at fangsten var borte.

 

Klart at saken kan ha et element av selvtekt - men det var jaktsesong. Viser vel også at om fiskerne hadde gått sammen og sørget for endel tilstedeværelse så hadde nok mye tyveri vært unngått. Trollene sprekker som kjent i solen - de liker ikke dagens lys.

Link to post
Share on other sites

Eier av fiskebåt ble kontaktet - og kunne bekrefte at han ikke hadde vært å sjekket teienene etter at de var satt ut. Han takket stort for hjelpen - da han var godt vant med at fangsten var borte.

 

Klart at saken kan ha et element av selvtekt - men det var jaktsesong. Viser vel også at om fiskerne hadde gått sammen og sørget for endel tilstedeværelse så hadde nok mye tyveri vært unngått. Trollene sprekker som kjent i solen - de liker ikke dagens lys.

Selvtekt, i form av privat etterforsking, pågripelse og straffing av kriminelle er generelt sett ikke akseptabelt, men det er vel ellers påbudt å forhindre en kriminell handling dersom man har muligheten. Her har man antageligvis gitt vedkomne en såpass sterk advarsel at han kanskje for all fremtid er skremt vekk fra en kriminell løpebane, ingenting kunne vel vært bedre? :-)

 

Men for å komme tilbake til emnetittelen. Selvfølgelig er det ikke akseptabelt! Men, de som gjør det må vel ha sine "interne" argumenter for at det er greit å gjøre slik. Kanskje de mener teinefiskerene burde sjekke teinene sine oftere? Kanskje de tenker på dyrenes vel - jo fortere dyrene blir tatt ut av teinene, jo mindre lidelse?

 

Problemet bør kunne løses ved organisering og samarbeid, ja. Hvis 15 personer samarbeider om å sette ut teiner, og samarbeider om å samle sammen fangst og å se til at ingen uvedkomne stikker av med fangsten ... hmja, så har man kanskje allikevel ikke løst problemet fordi én av disse 15 er en uredelig person som stikker av med mer enn sin andel av fangsten. Vel.

Link to post
Share on other sites

nå merker eg teinene og bruker nesten usynlig dupp.

Skjønner veldig godt tankegangen, men hadde jeg vært den som fikk teinetauet i propellen på grunn av en nesten usynlig dupp skal jeg love deg du hadde blitt kontaktet. Da er det bedre med et tau i land synes jeg, da risikerer du ikke å være årsak til andres havari.

Jeg dykker en del og tror nok noe av problemet er dårlig knuter eller utstyr . Det ligger helt sinnssykt mye utstyr og fisker uten at det er festet til land eller bøyer .

Aner en sammenheng her...

 

Setter selv en del teiner når vi er på tur og også hjemmefra som får stå mer enn ett døgn. Dels bynært. Har svært lite svinn.

Ser også mye idiotisk plaserte fiskeredskap med lite synlige blåser når vi er ute. Ofte i led der større båter også går. At mye av svinnet skyldes at det er nedkjørt er jeg overbevist om.

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...