Jump to content

Torskehuer - må de legges i saltlake, eller kan de luftråtne?


Mastiff

Recommended Posts

Ja, som agn til hummerfisket, selvsagt. Det er jo to uker igjen nå, og jeg har samlet meg opp en god del torskehuer, som jeg skal alterne med pellets og råtten tunfisk fra kattematbokser (og jeg som ikke liker katter engang...). Men torskehuene, altså. Og da snakker jeg ikke om politikere, selv om det kan virke sånn! :giggle: Er det like bra å la dem råtne i ei bøtte uten ekstra fuktighet som i ei med saltlake? Jeg skal kløyve dem på langs først.

Link to post
Share on other sites

Takk! Vel, jeg skal eksperimentere litt. Jeg har også noen makreller og skal se om jeg får flere i helga. Berggylt er kanskje det beste, men jeg har verken tid eller tålmodgihet til å fiske sånt lenger! Jeg setter dem under hytta, der er det kjølig. Bare ikke mus gnager seg gjennom bøtta...

Link to post
Share on other sites

Har ikke sett eller hørt noen som bruker torsk som hummer agn før.

Men du kan vel sikkert prøve og surne de i noen dager før du salter dem, det er mitt forslag.

 

Også er det en ting jeg ikke fatter, hvorfor holder folk på med råttent agn? råttent? Er det noe jeg har missforstått? Når jeg tenker råttent så tenker jeg at det har gått kvit makk i fisken for lenge siden og at det bare er gørr igjen?

Båter jeg har nå: Atlantic 400ST Uten motor for tiden* Øien 530F og Yamaha 40HK 4 takt * Liten tre pramme

Båter har hadde tidligere: Finnøy 26 fots sjark og 10 hk sabb diesel

Kval kjøtt e mat, og gått e d å.

Link to post
Share on other sites

Da lar jeg noen av dem ligge til søndagen før jeg salter dem, takk! Og jeg har sett flere som i diskusjoner på nettet sverger til råtne torske- og kveitehoder. Og når det gjelder det råtne, er svaret veldig enkelt: Hummeren er åtseleter og har ikke noe som helst imot råttent agn. Den går like greit på ferskt agn, men problemet er at det gjør også krabbene. Og hvis det er en krabbe inne i teina, går ikke hummeren inn. De få gangene man får begge deler samtidig, har hummeren gått inn først. Hummeren går på all slags råtten mat, kjøtt og alt. Det går faktisk en god del historier fra før dyreverners tid med katter som forsvant en måneds tid før hummerfisket...

Link to post
Share on other sites

Jeg skjønner det du skriver Mastiff, er aktiv fritidsfisker selv og er oppvokst i på kysten. Men det er det ordet råttent jeg ikke skjønner. Vist man tar fisk(er) og legger det til det råtner så er det jo masse kvit makk og går jo oppløsning nesten med engang. Brukes slik agn?

 

Har sett og hørt en del om hvilken agn folk bruker, ikke har jeg sett folk som bruker råttent agn, surnet derimot. Det er kun på internett jeg ser at folk bruker råttent agn, og har litt tro på at folk bruker ordet råttent litt ofte.

 

Ellers så gleder jeg meg stor til 1 okt :)

Båter jeg har nå: Atlantic 400ST Uten motor for tiden* Øien 530F og Yamaha 40HK 4 takt * Liten tre pramme

Båter har hadde tidligere: Finnøy 26 fots sjark og 10 hk sabb diesel

Kval kjøtt e mat, og gått e d å.

Link to post
Share on other sites

Jeg skjønner teorien med at hummeren er åtseleter og det der, men jeg synes fersk fisk som hardsaltes fungerer utmerket. Har også testet råtten fisk og surt kjøtt, men det virker som om Hvalerhummeren er for kresen til å la seg lokke av det :lol:

 

Jeg gjør det på følgende måte: Kjøper 20 kg frossen sild, legger den lagvis med salt mellom lagene (mye salt), og lar den stå til den skal brukes. Det som er igjen fra året før brukes også. Holder en knapp på sild og makrell, ikke hvitfisk. Har prøvd med torsk, flyndre, lyr, hvitting, bånnulke. Absolutt best resultat med sild og makrell. Kanskje det er noe med fet fisk? Laksehoder skal jo være bra greier, det har jeg ikke prøvd. Nå er jeg ingen ekspert, men det var nå min erfaring i hvert fall Råtten og sur agn gidder jeg ikke holde på med. Ps, fikk 15 hummer på 8 teiner på det første trekket for to år siden, så det funker i hvert fall :thumbsup: Kan ikke huske om det var noe krabbe, kanskje en eller to.

Link to post
Share on other sites

Høres ikke så verst ut! Det er faktisk en del laksehuer blant disse huene, har jeg funnet ut. Så det er jo ikek så dumt. Har nettopp satt de tre jeg har brukt i sommer for å ta noen krabber til helga. I sommer har jeg fisket omtrent 50/50 med hvitfisk og makrell på krabbene, og jeg har fått akkurat like mye. Rundt 15 i snitt for hvert trekk på tre teiner er greit for meg. Det minste jeg har hatt, er vel 8, tror jeg. Aldri gjort det så bra med de billigteinene jeg brukte før!

 

Og forresten, 15 hummer? Enormt! Da hadde jeg nok vært ferdig for sesongen! :clap: Jeg er beskjeden av meg, jeg tar det jeg får av lovlig hummer og kommer til å stoppe på 10-15 stykker. Det får holde. Eller kanskje ikke... VI har sølvbryllup til sommeren og skal ha selskap på hytta, så kanskje jeg burde se om jeg fikk nok til å servere litt der?

Redigert av Mastiff (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Ja, 15 hummer var spesielt, og det var bare den ene gangen. To var undermålere og gikk ut, resten var lovlige. Men vi har flere ganger fått 4 i hver teine. Fisker forresten sammen med en kompis, så vi deler fangsten. En av gamlingene i havna påsto at han har fått syv i ei teine :eek:

Link to post
Share on other sites

Prøvde meg med berggylte i hummerfisket for 2 år siden, la fisken i et plastkar i sjøvann ca 3 dager før agnet med. Leste at dette var det absolutt beste hummeragnet... Fikk MYE krabbe i teinene, men ikke hummer.

 

Så skal jeg prøve igjen med berggylte, skal den langtids-saltes og legges til vannes flere dager før bruk.

Link to post
Share on other sites

Komodo, hadde jeg fått sju hummer i ei teine, måtte nok noen gitt meg munn-mot-munn-metoden (helst kona eller Kim Kardashian...)! :giggle:

 

Søringen, jeg tror nok tre dager var altfor kort tid til å råtne (kødda, jeg vet nå at det heter surne!). Sikkert derfor du fikk krabbe. Absolutt alle fiskere jeg har hørt snakke, sier at det er håpløst hvis det først kommer krabbe inn i teina, da går ikke hummeren dit.

Link to post
Share on other sites

Jeg har prøvd med laksehode som jeg lar ligge en uke i sjøvann. Luktet fælt, men fisket bra. En gang fikk jeg hummer, krabbe og sjøkreps i samme teina (på ca 25 meters dyp). Usalte torskehoder fisket bra med krabbe i år, på hummer har jeg mindre erfaring.

 

Laksehodene var nesten gratis før, men nå tar butikkene seg bedre betalt etter hvert. Jeg kjøper gjerne der det er uerfarne ungdommer bak disken. De skjærer av nesten halve fisken og kaller det hode. Da kan det bli billig middag til meg også.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

He-he, høres hendig ut! Jeg har fisket krabbe omtrent hver sommer (unntatt i fjor, da jeg stort sett bare lekte byggmester Bob-Bob) de siste ti årene, men jeg har aldri noen gang fått en sjøkreps! Den var imponerende! Unnsklyd meg, nå må jeg ta på meg klesklype på nesa og gummihansker og gå ut og kløyve fiskehoder! :lol:

Link to post
Share on other sites

Agnet skall inte vara ruttet men däremot surt och lukta lite som rakörret och surströmming i lukten. Detta uppnås lättast genom att begränsa mängden salt vid insaltning och när agnet fått "rätta" lukten saltas det om och då med mycket mera salt.

Om ni gör ett prov i en sanketena eller sump vi säger och er vad hummern väljer först när det serveras mat finner ni nog att krossad småkrabba och råräkor står övers på listan. Därefter kommer inmaten och gälarna på sill och makrill. Som nummer 3 kommer resten av varianterna.

Vi blandar hårt saltade laxhuvuden som sitter i mycket länge med saltad hel sill och saltad oränsad makrill. Tror inte det är någon skillnad på hummerns smaklökar i Norge och Sverige.

Vattentemperaturen är här ca 17 grader ner mot 35 meters djup och detta medför att agnet kommer att ta slut fortare än andra år.

Vill ni ha mycket krabba och lite hummer så agna med färska torskhuvud.

För att få bästa smaken på hummern matar vi alltid med krossad småkrabba och råräkor minst i 2-3 veckor före vi kokar den. Vi matar aldrig hummer med salt mat i sump eller sanketena.

Några krossade krabbetasker i tinan hjälper till att hålla borta en del av krabban och lockar även hummern.

Det finns lika många meningar som fiskare men det jag beskrivit är vad min far och jag provat ut under över 60 års fiske och för oss har det fungerat mycket bra.

Till sist det viktigaste av allt . Sätt hummertinan där det är hummer.

Önskar er goda fångster

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...