Jump to content

Selvslående fokk, rigging av skjøtet


Krimart

Recommended Posts

Hei, har skinne til selvslående fokk, men ikke fokka. Vurderer å kjøpe men lurer litt på hvordan man best rigger skjøtet. Har sett tre varianter;

 

1: skjøtet festet i på den ene siden av skinna, føres frem til et av to blokker som er bevegelige på skinnen, opp i fokka tilbake til blokk 2 på skinna ut på motsatt side til en tredje blokk og tilbake til cocpit.

 

2: Skjøtet er bundet i fokka, går ned til en enkelt blokk på skinna, frem i baugen og gejnnom en blokk der før skjøtet føres tilbake til cockpit. (evenuelt kan man ha en dobbeltblokk på skinna og en i skjøtehjørnnet på fokka og rigge en en talje her).

 

3: Taljesystem fokk-skinne, deretter opp i masten og ned igjen - omtrent som et fall.

 

FInnes det flere (uten bruk av bom)?

 

Hvilken av disse alternativene er best? Alternativ 3 er neppe aktuell fordi jeg enten må legge inn en ekstra blokk i masten, eller bruke opphalet til spinnaker bom eller spinnaker fallet.

Link to post
Share on other sites

Jeg har variant 2) (uten dobbeltblokk).

Ulempen er at du får et skjøte som ligger frem og tilbake over fordekket og som kan være i veien når du ligger i havn.

På min båt hender det at det henger seg fast i luka til forpiggen hvis den ikke står helt lukket. Dvs kan ikke ha den i luftestilling under seilas.

 

Jeg har derfor vurdert å dra skjøtet opp i masta (ligger til rette for det) men er usikker på om dette skaper ekstra motstand for skjøtetauet og om talja i masta er bygget for slike krefter. (Det er bomløtftet jeg må benytte)

Link to post
Share on other sites

På min Hanse er det fabrikkferdig selvslående fokk.

 

Denne er satt opp med at skjøtet som kommer ut halvveis opp i masta, ned til dobbelblokk på skinna, frem til seil. Mange bruker bare det.

Mann kan sette på blokk på seilet, og trekke tilbake til skinna også. Altså dobbelt paralelt skjøte melølom skinne og seil. Også veldig vanlig har jeg sett.

Fokka har flere hull i skjøtehjørnet som man kan feste skjøtet i for å kompensere for manglende justerbar skjøteløper som man har på Genoa.

 

Min erfaring er at selv med skjøtet festet på nederste(fremste) hull er det vanskelig å få det til å stå skikkelig, spesielt i sterk vind.

Jeg har derfor satt på en blokk nede ved rulla, alså i dekk ved roten av forstaget, og trekker da skjøtet ned fra mast, gjennom dobbelblokk på skinna, frem til blokk i dekk ved baug, opp til blokk i fokka, og tilbake til blokka i skinna.

 

Tar litt mer plass på framdekk, men seilet står ganske greit også i medvind med det oppsettet.

 

Ett annet alternativ for å ha kontroll på skjøtepunktet som jeg har sett, er tyskerskjøte på skjøtet....

Redigert av Erik (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Takk for svar.

Erik, skjønte ike helt det med blokk i dekket i baugen, har du en skisse?

 

hvordan fungerer det med tyskerskjøte?

Extremt grov skisse :

Skjøtet kommer altså ut oppe i mast. Går ned i blokk på skinna, frem til blokk i baug, opp til blokk i seil, bak til blokk i skinna igjen, og frem til seil på ny. Den blå streken er altså skjøtet.

Gir mye bedre form på seilet hos meg og hindrer pumping i mye vind som jeg slet med før.

bilde

Tyskerskjøte har jeg ikke prøvd selv, bare observert at noen har, så det kan jeg ikke svare for dessverre. men hensikten er den samme slik jeg har forstått, altså å flytte skjøtepunktet frem/ned.

Redigert av Erik (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Aha. Takk for skisse. Vil ikke det i prinsipp bety det samme som når man flytter skjøtepunktet på genoaskinnen fremover, dvs, at d får mer strekk i akterliket og mindre i underliket?

Det gjør jo at fokka lukkes mer og tvister mindre, men det sakl vel i teorein være bedre når det blåser lite, ikke mye? Men forstår det slik i ditt tilfelle at uten dette blir strekket i akterliket så dårlig at det blafrer?

Link to post
Share on other sites

Ja, hensikten er å flytte skjøtepunktet fremover for å stramme akter liket.

På en liten fokke tror jeg tvist er lite hensiktsmessig uansett vind.

Problemet jeg har opplevd er pumping i forstaget. Antar det er fordi tvisten kanskje var for stor. Det er uansett bedre nå .

 

Men både skjæringen av fokka, plasering av skinnen til selvslåer etc etc vil jo avgjøre hva som er nødvendig for å få seilet til å stå bra.

Selv fant jeg min patent på ett Hanse forum, der dette syntes å være ett generelt problem, og der denne løsningen var foreslått av en seilmaker til ett av medlemmene på forumet.

Link to post
Share on other sites

Den skissen er veldig feil, fokka må være dårlig tilpasset for at dette skal gi riktig trim. En skal bruke de ulike festepunktene i fokka for å regulere tvist. Hvis du fester skjøtet lengst opp/bak bør fokka kunne lukkes nok. Hvis ikke hadde jeg hevet fokka fremme, det gir samme effekt (en sjakkel eller to). Effekten av skjøte som går fremover er at skjøtepunktet blir flytende, i vindkast vil skjøte og seil stekke seg, slik at du får en annen trim. Sannsynligvis vil effekten være at seilet tviser mer i kast, noe som ikke er veldig feil. Litt overrasket over at seilmakeren ikke anbefaler å heve fokka foran i stedet for denne løsningen. Får google litt når jeg får tid. Mitt utgangspunkt er at skjøtet skal rett fra skinna til hjørne på fokka.

 

Tvisten i fokka skal være lik tvisten i storseilet, uansett størrelse på fokk. Selv på Starbåt, som har minst fokk i forhold til storseil. En fokk uten tvist vil skape mye mer turbulens for storseilet, så det blir stående å blafre. En ser lett på storseilet når fokka er feiltrimmet. En kan velge å slakke skjøte, eller tviste seilet mer. Til turbruk er det godt nok å justere skjøte, men optimalt er det ikke.

Link to post
Share on other sites

Jeg er ikke trimme ekspert, men å få stabilisert fokka så den ikke pendler/pumper/jobber i litt vind, kan være en utfordring som også flere enn meg har jobbet med å løse.

Og med denne løsningen er dette ikke lenger ett problem ombord hos oss. Har nå seilt med det slik i flere sesonger.

Og ideen er som sagt ikke sugd av eget bryst.

Det er også en begrensning på hvor høyt du kan heise fokka før den tar i i toppen. Da får du ikke strammet framliket nok, men ja, høyden på seilet fra dekk vil påvirke skjøtepunktet det også !

 

Jeg har sett dette løst også på andre vis, også på Hanse båter, så jeg påberoper meg på ingen måte å ha fasitt her.

 

Jeg ville uansett begynt med det enkleste oppsettet, og ikke begynt å løse problemer med det før det var avklart at det faktisk var ett problem å utbedre.

Altså begynt med å ta skjøtet fra skinna rett på fokka, og forsøke å finne ett fornuftig skjøtepunkt der.

Kanskje er det godt nok på din båt.

Redigert av Erik (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...