Jump to content

Drivende båt og berging.


Astor

Recommended Posts

Tidlig i dag ble det observert en drivende seilbåt mot båthavna på Sætre. Med tau henges ute i baugen så det ut som den hadde slitt seg fra sin faste plass. Det var godt vindvær i dag tidlig.

Det så ut som den skulle drive mot båthavna og rett inn i båtene men vinden dro den litt ut og den gikk klar med et par meter på den ytterste brygga. Ingen av oss som var i havna hadde båt tilgjengelig for å berge båten. Jeg ringte da polititet, (Søndre Buskerud) og ga eni situasjonrapport om at vi "trodde" båten var tom, dvs uten mennesker ombord. Vi hadde gjennom min kameralinse observert en Til salgs- lapp med et telefonnummer på. Ingen svarte på dette men vi hadde da funnet fram til en eier av båten. Vi ringte til der eier jobbet og konstarterte at han var på jobb. Båten skulle selges og eier hadde kjøpt en ny seilbåt. Den gamle hadde trolig blitt lagt på en midlertidig plass.

Politiet spurte hva slags båt det var og kunne fortelle at Redningsselskapet ikke kom for å bistå. Om det var pga båptens lave verdi, ukjent eier eller hva fikk vi ikke svar på. Men de sa at om det hadde vært en båt i høyere prisklasse så ville RS kommet da det var en sikker forsikring som tredde i kraft.

 

bilde

Her har båten støtt på land for andre gang og funnet le for vinden. Den drev kort tid videre og havnet på ny på land lenger inne i Sætrepollen.

 

bilde

 

Hjelpende hender kommer til men de sliter når de får den ut i vindværet.

 

 

bilde

 

Politibåten er kommet på plass og mer krefter som gjør at båten blir dratt opp til trygg bryggeplass. Eier har også dukket opp i havna.

 

Mitt spørsmål er hvorfor ikke RS kunne rykke ut og hjelpe. De lå bare et par neutiske unna på Oscarsborg og hadde vært framme i god tid før første langberøring?

Er det pga båtens lave verdi og usikkerhet om forsikring?

De berger jo joller i hytt og pine!

Hadde de rykket ut hvis vi hadde ringt 120, Kystradioen?

 


Medlem av KNBF og Totalmedlem NSSR. Husk lytteplikten K-16.
vimpel_entusiast_signatur.gif

Link to post
Share on other sites

hørtes jo ikke bra ut dette, syntes absolutt de burde blitt kalt ut for og sikre båten og eventuelt skadeverk på andres eiendom før det var for sent.

Så får det jo gjøres ett krav til eier av båt om at den eventuelt blir frigitt mot oppgjør eller så blir båten beholdt.

Forøvrig gjorde dere vel det rette syntes jeg :) :thumbsup:

Vi bor ved vannet, jobber med havet, lever på vannet og elsker havet :)

Link to post
Share on other sites

Syntes ikke det er en trist tankegang nei.

Men det som er trist er at RS ikke gidder hente den pga verdien på båten er lav......... Er ikke sikkert verdien på båten er lav for eier?

Uansett om private folk henter den inn og berger den så burde det ikke kreves noe i mine øyer, da er det opptil båteier og belønne..

Men om problemet er betaling for RS så er det en mulighet å gjøre det på den måten. Og jeg som båteier hadde vært overlykkelig om RS tok ansvar hentet den og oppbevarte den for meg..

Selvfølgelig hadde jeg betalt regning for bergning...


Om bilen din stopper, du har ingen som har bilhenger eller bil som lovlig kan trekke den vekk fra veien for deg, hva gjør du da? du ringer vel NAF,Viking,Falck osv?

De henter ikke bilen din gratis, og de tar iallefall ikke imot en vinflaske som betaling !?

Og så du ikke misforstod meg så mener jeg selvfølgelig at vi som båtvenner alltid skal hjelpe hverandre på sjøen uten og kreve kompensasjon for det, har selv tauet en del med motorstopp inn til land uten å tenke over det engang..

Men om RS skal bli tilkalt så vil det komme en regning...

Vi bor ved vannet, jobber med havet, lever på vannet og elsker havet :)

Link to post
Share on other sites

ikke noen hjelp å få hos purken, ring direkte til RS, en kan no lure på korfor vi har politi, er det ikke for å hjelpe??

 

det blir vel som med denne historien: en mann ringte til politiet om innbrudd, dere må komme , ellers skyter eg han,

svaret fråpolitiet ,; vi har ikke tid!, Ok, mannen ventet noen minutter så ringte han opp til politiet igjen, og sa at nå behøvde

dei ikke å komme, for nå er han skudd, og død. det tok bare noen minutter så var politiet på døren, hvor er den døde?

han sitter i stolen, og i full vigør. då spør politiet korfor han lyger, kan dere lyge, så kan eg og, dere laug om at dere hadde ikke tid å komme,

men kom, eg sa eg kunne skyte innbruddstyven, men gjorde det ikke!

Link to post
Share on other sites

Så du meinte at det var RS som skulle kome med krav, i så fall er eg heilt enig. Las kanskje litt kjapt, og tolka det slik at det var gutta i hamna som skulle kome med krav.

 

Vi er heilt enige :cheers:

Flott, håpet vi var enige men var ikke sikker :) :cheers:

 

Ville aldri som falt meg inn som privatperson og kreve redderlønn av en likesinnet :)

 

Men om jeg på noen som helst måte kunne reddet f.eks ett skip fra grunnstøting med min lille båt så kunne jeg kanskje sendt en regning :) :blush:

Vi bor ved vannet, jobber med havet, lever på vannet og elsker havet :)

Link to post
Share on other sites

RS hjelper til på slike oppdrag hvis de blir rekvirert gjennom kystradioen. De får da dekket utgiftene som berging koster. Skjedde dette på dagtid og nærmeste RS er frivillig bemannet så kan det godt hende de ikke klarte å bemanne.

Feil. Kystradioen har ikke anledning til å rekvirere noen til slik berging uten at den har dekning for at noen tar regningen.

LGT - Husk lytteplikt på ch 16 - Olena LH 2064 - http://www.facebook....xklubben?ref=hl

Link to post
Share on other sites

Dette var i tidlige morgentimer. Gamlegutta hadde tatt opp båtene sine.

Lett å kritisere når vinden sto på som i dag. Ingen av oss eldre hadde båt tilgjenglig inntil en dukket opp med nøkkel og dro ut. Ikke så lettbente lenger. . He

Redigert av Astor (see edit history)


Medlem av KNBF og Totalmedlem NSSR. Husk lytteplikten K-16.
vimpel_entusiast_signatur.gif

Link to post
Share on other sites

Ved en båthavn og ingen kan ta en tamp i båten? Norge 2014 !

 

Ja, selv i 2014 er det ingen garanti for at noen sitter klar i alle båthavner og venter på at en båt skal komme rekende forbi slik at de kan berge den. Egentlig uhørt, men sånn er det....

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

En ting er båtens verdi - men tenk om båten hadde gått på grunn med påfølgende olje- eller diesellekkasje og løsøre på avveie - det ville vært ille.

Da er det ikke politiets oppgave lenger.

Da er det kommunene som får regningen.

Budsjettene overstyrer fornuften til tider.

 

Slik tenker økonomene:

http://www.nrk.no/fordypning/_-billigere-a-la-oljetankerne-synke-1.11937565

Link to post
Share on other sites

Skal man rope høylydt om ansvar fra politi eller HRS om å berge verdier ubetinget, så vil det i verste fall følges opp med påbudt registrering og ansvarsforsikring for alle båter. Kanskje ikkje så dumt foresten..

 

Hadde eg ikkje hatt fullforsikring på min egen båt så hadde eg ikkje løst tamp for å hjelpe en drivende fremmed båt heller. Dunker man nedpå og tar propeller eller drev for 100.000kr på egen båt, så er det ikkje greit med en klapp på skuldra og gode ord om godt samhold i havna.

Og skulle man være uheldig å slite av en pullert eller knuse eit vindu i havaristen, hva da ? Vi har her på BP eksempel på at en kamerat opplever forlikskrav etter skade på båttur, så hvordan kan man sikre seg å unngå rettslige etterspill fra fremmede dersom berginga ikkje var tilstrekkelig ?

Yanmar 6LYA-STP 340hk

Link to post
Share on other sites

Jeg leser kanskje for raskt, men ble RS i det hele tatt kontaktet, eller var det politiets operasjonssentral som ikke ville rekvirere og dermed ta regningen om det ikke fantes god nok forsikring?

 

Jeg ringte politiet. RS ble ikke kontaktet av oss i havna. Vi vurderte til slutt brannvesenet da de har båt på henger.


Medlem av KNBF og Totalmedlem NSSR. Husk lytteplikten K-16.
vimpel_entusiast_signatur.gif

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Kontaktet politiet ang. en robåt (glassfiber) som var skylt opp på stranda i løpet av vinteren. Den lå halvt nedi stranda og det ville være en formidabel jobb å grave den opp.

 

Et par dager senere hadde politiet gravd den opp og fraktet den med seg. Ble solgt på hittegodsauksjon, hvis inntekt (dengang) gikk til verlferdskassa på kammerset.

Link to post
Share on other sites

Det er ikke helt bak mål av politiet, de skal vel ha dekning for utgifter istedenfor å være gratis ryddegutter.

I dette tilfellet kom de jo med politibåten for å se om de kunne gjøre noe. Det er velvillig service.

Litt synd hvis de ikke tipser redningsslskapet om at det driver en båt slik at de kunne valgt å berge den.

Hvis den står i fare for å ødelegges er det rett til bergelønn, og da skal båten ikke ha særlig stor salgsverdi før en slik tur lønner seg.

Tlf nummer på salgsplakat var nytt, men jeg synes det er en god ide å skrive tlf-nummer tydelig på båten slik at hjelpsomme sjeler kan varsle eieren når de ser at en båt ikke har det godt.

Mons

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...