Jump to content

Prosjekt: Vinterprosjektet 1987 Rana 530 DC


Langheim

Recommended Posts

Hei alle sammen! Så var min aller første båt kjøpt inn! en brand-old 1987 modell Rana-Plast 530 DC! Jeg kjøpte denne på våren 2014 så vi har fått brukt denne hele sommeren, både hjemme på Vestlandet og på Sørlandet (Mandal og Lyngdal) Så vi har fått oss mang en fin tur i solen (Og noen regnfulle fiskedager) :)

 

regn.jpg

 

sol.jpg

 

 

Vi hadde i utgangspunktet ikke planer om å gjøre så veldig mye med båten da denne skulle være et "la oss se om vi liker båtlivet" båt. Så båten ble kjøpt inn på tralle til en rimelig peng. Da dette såkalte båtlivet nå har falt veldig i smak. Både barna og madammen lurte på hvorfor vi ikke hadde gjort dette før! Så da var planen om en nyere båt meget aktuell.

 

Men! Nå syns jeg det ble litt vemodig å selge vår første båt å kjøpe en ny.. Så da bestemte jeg meg for å prosjekt sette denne å fikse opp det som fikses kan! Har jo fått en liten forkjærlighet for denne lille Rana båten :blush:

Og når jeg så begynte og bla meg gjennom prosjekt trådene her og fant hva Vidar F. hadde gjort for å gjøre sin båt til brukendes båt. Rykket det voldsomt i prosjektfoten! Takk for en kjempeflott tråd Vidar! Den har gitt meg en masse ideer og tips.

 

Så her er båten sånn den står nå:

 

img_0376.jpg

 

Og litt innvendig:

 

img_0001.jpg

 

img_0002.jpg

 

 

Dette er planen for Rana'en: Og selvsagt noen spørsmål til det flotte båtfolket.

 

Slipe/pusse ned dørk å lappe litt riper/sår så en fresh splasj med bunnstoff.

 

Ny Kalesje. I Grå eller blå? Har fått et godt tilbud fra Måløy Industrisøm AS :thumbsup:

 

Rive inventar å male innvendig i hvit. Hvilke maling bør en bruke her? og hvor mye/lite bør jeg pusse før nytt lag maling legges over?

 

bygge opp nytt inventar med mulighet for sengeplass fremme og portapotti i front. Har en plan om å bygge den lik nyere modell 530DC. Hva er de beste byggematerialene? Kryssfiner?

 

Lage et lite pantry foran passasjersete. ideen kom fra en Rana 540DC som også har portapotti i front :smiley:

 

Lage nye sitte/ryggputer

 

Skifte stoler til noen med vendbar rygg (som på de nyere modellene) litt usikker på om jeg skal ha med vendbar rygg eller stoler på svivel.. Erfaringer?

 

Sette inn flyttbart bord med to fester i dørk.

 

Ny motor; 40 eller 50hk, noen anbefalinger? Skal i utgangspunktet brukes med 2 voksne og 2-3 barn i båten (2 av dem tenåringer) har 25hk på den nå, noen som er altfor lite med så mange ombord.

 

 

 

Spørsmål til noen med nyere Rana 530 DC eller tidligere eiere:

 

1. Finnes det noen som sitter på målene til sittegruppen fremme? eller noen plass jeg kan finne eventuelle tegninger?

 

2. Har litt problemer med at fremre ballasttank fyller seg med vann (Ferskvann) så det jeg lurer på er om det er et kjent problem eller en ide om hvor dette vannet kan komme inn? har ikke klart å finne noen forklaring på hvor.

 

img_0038.jpg

 

3. Båten ser ut til å være i god forfatning, hvordan kan jeg stole på om alt er vel inni skrog? Er det vanlig at disse råtner innvendig eller er dette noe jeg ikke trenger tenke så mye på?

Har tatt et bilde fra eneste mulige plass jeg kan se sånn noenlunde inn under båten. Hjelper sikkert ikke så mye, men mulige noen kyndige kan si noe mer?

 

img_0041.jpg

 

 

Tenke også skifte platen til motorfeste, hva bør jeg skifte denne ut med? bytte denne med en plastplate så kle den med en syrefast stålplate..?

 

img_0061.jpg

 

 

Status til nå er at alt rusket etter ferien er tatt ut og klar for stripping, mer bilder og oppdateringer kommer siden :thumbsup:

 

Link to post
Share on other sites

Jeg liker disse stolene med vipperygg så man kan sitte begge veier. Samt puter foran og en lem man kan lage seng av så blir dette trivelig. Men du må nesten bestemme selv om du skal fikse på denne eller kjøpe komplett dyrere båt med større motor. Pengene triller fort av gårde når man skal investere i det ene og andre på gammel båt. Men så klart, det er moro å gjøre ting selv:-)

Link to post
Share on other sites

Jeg hadde en Mariner 4-takt på min Rana 530. Ikke helt fornøyd med den. Den hadde en tendens til å stoppe uten forvarsel. Fant aldri grunnen til dette. Startet alltid lett etter at den hadde stoppet, men følte aldri jeg helt kunne stole på den. La en liten demper på båtgleden.

På nåværende båt har jeg Yamaha 4-takt, og ville absolutt vurdert denne. Er nok bra kvalitet på mange motorer, men jeg vurderer Yamaha sammen med Suzuki som noe av det beste.

Link to post
Share on other sites

Hvis du tenker å male etterpå, så har Maritim.no en bra glassfibersparkel med en del fiber i. Blir knallsterkt, men er grønn på fargen. Blir jo en litt røff overflate med fiberen i.

 

Ellers kan du jo bruke f.eks. Araldit e.l. Fåes jo i hendige tuber der du trykker ut lim / herder samtidig.

 

Gelcoat-sparkel skal vel helst ikke bygge mer enn 1-2 mm, og er jo mer for kosmetisk bruk.

 

Bra valg av båt, går fint i sjøen disse :wink:

Link to post
Share on other sites

Regner med du tenker på denne: http://www.maritim.no/batpuss/batplast/sparkel/motip-polyesterfibersparkel-250-gr

Den ser jo ut til å løse mine hull :smiley: er jo relativt røff overflate der jeg skal fylle i så det går nok bra!

 

Bør jeg pusse ned litt rundt hull og vaske med noe slikt:

http://www.maritim.no/batpuss/batpleiemidler/andre-rensemidler/hempel-glassfiber-avfetting

Før jeg fyller inn hullene?

 

Resten av skog innvendig burde nok vaskes med dette før ny maling legges..

Link to post
Share on other sites

Biltema kort-trådet glassfibersparkel. Kanonbra! Om det er treverk der, sørg for å bore ut til du treffer tørr ved og så bruker du epoxy + microglassballonger blandet til peanutsmør-konsistens. En bit tape over hullet, så blir det så slett og fint atte.

 

For øvrig tar jeg IKKE ansvar for galskapen! :D Du har jo en noe nyere båt enn jeg har, men du verden for en kosebåt det blir av den når man bygger litt om! Har planer om å montere en portapotti framme slik at man kan tilbringe en hel dag på sjøen uansett... behov. :D

 

Jeg satte på en flunke ny Yamaha 40 4t i fjor, og det er den ideelle motoren for min båt. På din kan du nok legge på 10 gamper til uten dramatikk. Ingen vits i å overdrive heller... Men dette får du høre med folk som har erfaring med ditt skrog.

 

Når det gjelder byggematerialer, kan du enten lage deg glassfiberplater slik jeg gjorde - eller du kan gå veien om marin kryssfinér og epoxy / glassfiberduk.

Personlig ville jeg satset på sistnevnte, og da bør du studere "stitch and glue" -metoden. Ta en tur innom www.bateau.com og sjekk forumet "builders power boats" for å se hva folk kan få til med denne teknikken. Det ligger også masse artikler om metoden på Bateau.com. Jeg ville helt klart sjekket dette, for da kan du lage en vanvittig bra innredning uten alt for mye knot og tull.

 

Marin kryssfiner, sier du? Ja, helt klart. Koster ikke så veldig mye mer enn billig-finér, og er en veldig liten post i det totale budsjettet.

 

Det spørs jo hvor mye dilldall du vil ha, og hvor mye innsats du gidder legge i balja. Men hadde jeg hatt tilgang på en garasje (oppvarmet) vinterstid... Å du milde! :D

 

Lykke til! Båten er kanonbra, trygg og passe stor - og den kan lett slenges på hengeren etter bilen.

Link to post
Share on other sites

Takk for tips Vidar! Ja portapottien må på plass med barn ombord + til de lengre fisketurene alene ;) foresten, hvor fikk du fatt i håndrekken du installerte på båten?

 

Update of the day!

 

I dag har gått til vasking + høytrykkspyling av båten innvendig. Ble ikke store forskjellen da mye av sjitten har farget seg inn i lakken :/ Men den blir nok flott med ny hvit farge! :)

 

bilde

 

Litt extra varme må også til når båten skal tørke ;)

 

bilde

Link to post
Share on other sites

Pusset opp gammel Skibsplast en gang.

Brukte en enkomponent lakk fra International innvendig i båten. Mener å huske at den het Toplac.

Tilsatte mattingsmiddel fra samme produsent slik at resultatet ble halvmatt. Synes personlig dette er finere enn høyblankt innvendig.

Må si meg fornøyd med holdbarheten og slitestyrken på dette produktet.

Link to post
Share on other sites

Hehe ja, denne er desidert "skittengrå" :yesnod: Men det kan se ut som det ligger lett spredd noen flekker med svart i den også.. som om noen har stått over båten og lakkert noe svart og det lissom har dryppet ned noen rester i båten :crazy: var sikkert fint på 80tallet :giggle:

 

Jeg ble anbefalt hos Maritim å bruke en 2-komp fra Toplac.. tror det var det han kalte dette.. vanskelig og si da boksen er helt blank og anonym..

Denne skulle vist bli god å seig og påføres med rulle.

 

Spurte forresten også om disse King Starbord platene til bygging av interiøret, men da sa han bare at de solgte de nesten ingenting av lenger + han hadde de ikke på lager. Men at jeg skulle bare bruke "kokefast" kryssfiner og male disse med 2-komp Toplac :confused: Har noen en formening om det?

Link to post
Share on other sites

Har heller aldri vært borti disse, men tenkte siden de nå var i helplast og aldri råtner så måtte jo dette være et bra byggemateriale.. Men prisen er ganske stiv ja :eek: Har jo prøvd å lese litt om beste plater å bruke her på forumet, men her er det mye og ta inn. Har jo alternativet til Vidar å innglasse platene. noen som sikkert kan gå bra da det ikke er noen bøyde hjørner osv. MEN nå har jeg aldri jobbet med glassfiber heller, så da blir jo spørsmålet om hvor mange plater kan jeg ødelegge før jeg får et bra resultat med innglassing :lol:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...