Jump to content

Nesten brann i en forsterker


Luke

Recommended Posts

Lørdag kveld kom jeg inn fjorden i skumringen etter en fisketur. Jeg spilte litt høy musikk en halvtime da jeg kjente det luktet svidd. Like etter døde musikken. Kontrollampen på forsterkeren var slukket og lukten kom også fra denne.

 

Sjekket sikringene. Den ene var hel. Den andre var en svidd, svart klump og godset i plast rundt festet var også deformert av varmen. Forsterkeren har gule 2 x 20 A flatsikringer. De er originale, og forsterkeren har stått i båten i fem år. Ikke en marin utgave, så en grei levetid.

 

Det som bekymrer meg er at sikringen ikke gikk! Hvordan er sånt mulig?

 

Link to post
Share on other sites

Hvordan det er mulig kan jo diskuteres, men skal en slik spiller eller forsterker monteres i bil mener jeg på at det er krav om en egen sikring minst 40cm fra plusspolen (ifølge Statens Vegvesen, var på EU-kontroll der for noen år siden da jeg fikk krav om å montere dette). Slik jeg forsto det på han kontrolløren vil en sikring nærme plusspolen løses ut raskere enn de innebygde, forutsatt at sikringen har riktig størrelse. Ikke vet jeg hvorfor, så forklaringen må du hente et annet sted :wink: Godt du oppdaget varmgangen før det tok fyr!

Link to post
Share on other sites

Jo, jeg har sikring på strømledningen 20 cm fra batteripolen. Den er på 50 A og var ikke gått. Strømledningene er på 1,5 m hver. 8 mm2 for øvrig - sikkert nok tipper jeg. (og ingenting med denne saken å gjøre, formoder jeg)

 

Irr kan være en forklaring. Det skal sjekkes. Kanskje jeg skal våge å fyre opp forsterkeren igjen med nye sikringer og rengjorte kontakter? Så sparer jeg tre laken på en ny...

Link to post
Share on other sites

hvordan forsterker er det?

4x50 Watt konservativt. Kjøpt hos Dynabel, tidligere Eltek med et navn de har satt på. Saga, mon tro...Og hvis du er lydinteressert: To kanaler brokoblet til 10" JBL sub i 25 l rørformet kasse - akkurat lirket inn under akterdekket bak styrerøret i snekken. De to andre går til hovedhøyttalerne som er plassert på hver side av skottet inn til kabinen. Perfekt spot når jeg står akter med roret og helt ok fremme i stolene. Høyttalervalget er sært. JBL Control 1 Pro i hvitt. (de har også en "sivil" utgave med enklere innmat) Disse prøver ikke å spille bass og "stuper" der sub tar over (80Hz) Spiller derfor rent og uanstengt. Tok en sjanse, men resultatet ble strålende.

Link: http://www.lydrommet.no/produkter/hoyttalere/installasjonshoyttalere/jbl-control-1-pro-passiv-hoyttaler-hvit/

Link to post
Share on other sites

Jeg vil også foreslå at irr eller lignende er årsaken her, ettersom du har hatt installasjonen i så lang tid uten problemer, så er det ikke bruk, eller feilmontering av utstyr som ligger til grunn, så lenge du ikke har fiklet med noe i forkant av grillingen? ikke tenk for mye på sikringstørrelsen på kabelen ved batteriet, denne er ikke der for å beskytte forsterkeren din, men for å kutte strømmen på kabelen hvis strømmen går mot gods FØR forsterkeren. (f.eks hvis strømkabelen sliter seg fra koblingstykket på forsterkeren og legger seg på gods, eller at det gnisser hull isolasjonen et sted mellom batteri og forsterker så slipper du kortslutning av batteriet og unngår det som er svææært sannsynlig: brann. sikringene på forsterkeren derimot, skal beskytte utstyret ditt, men det passerer mye strøm igjennom disse, så det kan bli veldig varmt ved dårlig kontakt, selv om spenningen og styrken ikke overskrider hva sikringen er god for.

Link to post
Share on other sites

Koland: Jeg vil ikke kalle dette en liten forsterker. I vanlig markedsføring blir slike oppgitt til 4x250 Watt. Som sagt har jeg brokoblet to kanaler til sub. Har aldri hørt om brokobling av fire kanaler!

Jankar: Ingen vifte, men den er fritt montert på skott med god lufting. Den kan bli skikkelig varm, men det er de konstruert for å tåle.

ScandDynamic: Ja, du påpeker igjen dette med varmgang pga irr. Den eneste logiske forklaringen. Jeg er fullstendig klar over hvorfor man har sikring på strømledningen. Fint at du påpeker det. Jeg er lettere traumatisert etter at jeg som tyveåring på syttitallet hadde koblet en tykk strømledning rett på batteriet uten sikring. Den gikk til gods i torpedoveggen på Amazonen min og isolasjonen tok fyr. Brent barn lukter svidd!

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Om noen på fjorden spiller høy musikk i en halv time, er jeg takknemmlig om utstyret selv tar ansvar og går inn i selvdestruksjonsmodus.

Lyden bærer langt over vann og kan berøre veldig mange andre enn den ene som synes det passer med musikk der og da.

 

RSL

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post
Share on other sites

Siden du brokobler, så har en kanal her fort nærmere 250-300W (20Ax14v) tilgjengelig før sikringen ryker. Er ganske mange steder i en forsterker en nedsmelting vil skje om denne effekten kommer på avveie. Og det uten at sikringen vil ryke.

Slik er det dessverre i elektriske ting. Og det er vel en av grunnene til at elektronikk er årsak til ganske mange branner.

Jara Wynja

Link to post
Share on other sites

Blandet INGENTING! "Om noen på fjorden spiller høy musikk i en halv time, er jeg takknemmlig om utstyret selv tar ansvar og går inn i selvdestruksjonsmodus.

Lyden bærer langt over vann og kan berøre veldig mange andre enn den ene som synes det passer med musikk der og da.

 

RSL"

 

Pinkvin

Igår 19:32

Måtte rømme 0500 fra en gjestehavn i sommer. Motorbåtfolket hadde gromme forsterkere som fungerte perfekt hele natta. Stas med musikk til fest, men så inn i helvetes høyt at en må skrike til hverandre skjønner jeg ikke.

 

Er den samme gamle,vi hater motorbåt tendensene

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Det finnes alltid noen få dårlige tendenser. Bølger, fart og bråk i gjestehavner og uthavner. Seilbåter er det svært sjeldent bråk og trøbbel med, men så er de jo mye færre da. Men også de kan selvsagt om de vil.

 

Sånn er det vel bare. Ikke noe hat bak det.

Link to post
Share on other sites

FM: Å sammenligne flytende discoteker en stille sommernatt med litt klunking i en rigg, evt. uling i uvær er nå etter min mening å blande snørr og danglebær.....

Du blir ikke kvitt skvulping i skrog, bølgebrus og litt klunking og uling. Det er en del av det naturlige lydbildet når man velger å oppholde seg på båt. Musikkanlegg på full spiker er derimot ikke en del av det naturlige lydbildet, og er fult mulig å gjøre noe med. Nå innser jeg selvfølgelig at det er en viss forskjell på det forventede lydbilde avhengig om man velger gjestehavnen i Tønsberg eller på Bollærne.....

Link to post
Share on other sites

Han spilte da musikk på vei innover, viss folk blir irritert av dette har de lite å ta seg til. Har selv to små barn, to små kjøtere samt konemor så vill si vi hadde blitt plaget av et flytende diskotek VISS det hadde lagt til ved siden av oss i uthavn. Legger vi til innerst i Strømstad er det selvforskyldt. Bølger... nei det er ikke plagsomt, sist jeg sjekket var vi på sjøen. Uvettig fart som fører til bølger.. prøver å ta de med baugen og da er ikke det store prob heller. Seilbåter som krysser ut trange sund syns jeg er litt skummelt, men ikke noe å henge med leppa for. Kanskje jeg har feil innstilling, men når jeg søker ro blir det uthavn der det knapt er plass til mer enn 2stk 30fotere samt for grundt for langkjølte fartøy. Fortøyer slik at bølger ikke er plagsomt å koser oss. Er man på de populære plassene klager jeg ikke på at noen har et godt anlegg heller, skjønner jeg at det blir rølp som er meget høylytt etter kl 21:00 etter tilsnakk sitter jeg ikke å irriterer meg til 05:00 heller, men drar lenge før. Egentlig irriterer jeg meg bare litt over folk som irriterer seg over ting de ikke trenger å irritere seg over å kan gjøre noe med.

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Sov som en stein jeg. Det var 2-3 ekte motorbåter som kjempet om å spille høyest. Men så hadde de en pause, antagelig rundt halv fem, og når de da dundret på igjen så var det såpass utpå morgenen at jeg ikke klarte å sovne igjen. For å beholde en blid kone og unger gikk jeg da til nærmeste ankerplass og lå på svai mens vi sov ut hele familien. Ikke noe store greier, litt sur i trynet når jeg gikk men morgengry i båt utpå sjøen løsner opp det meste av spenninger og surtryner :-)

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...