Jump to content

Seiltråden 2.0 - Tips & triks om seiling og seilbåt


remiremi

Recommended Posts

Navigasjonsinstrumenter er kjekt å ha ombord.

 

bilde

 

 

I dag finnes mange bra alternativer, og noen av dem får du gratis.

Gode alternativer finnes til både pc`er og smart telefoner. Disse er såpass bra at det strengt tatt ikke er nødvendig å gå til innkjøp av en dyr kartplotter.

 

De fleste av oss har i dag en smart telefon eller ett nettbrett. Disse har som oftest innebygd GPS og kan fint brukes som navigasjonsinstrument, selv i områder uten mobildekning. På app-markedet har de fleste store "kart-aktørene" laget greie og relativt rimelige alternativ. Men den beste appen er gratis!

 

Skal du utenfor norges grenser (sør om Strømstad), er "Boating Europe" appen fra Navionics ett greit alternativ. Selve appen er gratis og laste ned. Da følger det med oversiktskart og gps funksjoner kan brukes. Skal du ha detaljerte sjøkart kan disse lastes ned, og koster ca. 350.- Her er en test som Yachting World gjorde for en tid tilbake.

 

Dersom du kun seiler lang norskekysten er Norgeskart-appen en klar favoritt og anbefales på det sterkeste. Særlig pga detaljrikdommen i kartene. Kartdataen kommer rett fra Statens kartverk og er alltid siste kartversjon. Denne kan også brukes uten mobil dekning dersom du først laster ned kart via appen. Kartfilene er tildels store så last ned via wi-fi, og ikke mobilnettet. Appen er helt gratis og du kan laste ned gratis kartdata over hele norskekysten.

 

Norgeskart har også har en veldig fin side hvor du kan kikke og planlegge ruter på pc, men fungerer bare med tilgang til internett.

 

Dersom du har en pc og vil ha sjøkart og kartplotter på den så finnes det mange bra alternativer der også. Den beste kartplotterprogramvaren som er å få tak i til pc heter OpenCPN, er open-source og gratis. OpenCPN har blitt diskutert på forumet her i flere år, og er en effektiv og bra programvare. Jeg legger ved

linker til tidligere tråder og leser du disse finner du det meste av informasjon trenger der.

 

Statens kartverk har også frigitt "Den norske los", denne inneholder svært nyttig informasjon og kan lastes ned gratis.

 

OBS: Det anbefales alltid å ha papirkart for det aktuelle området du seiler i ombord i båten.

 

:smiley:

 

OpenCPN 2.1.0 Gratis Kartplotterprogram OpenCPN 3.0. Ny versjon sommeren 2012 OpenCPN 3.2.0 Gratis kartplotterprogram utgitt februar 2013

 

 

#Sjøkart til pc #Gratis sjøkart #Kartplotter til pc #Sjøkart til mobilen #Sjøkart til tablet #Gratis sjøkart til tablet

Redigert av remiremi (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Kondens, luftfuktighet og mugg. Et mareritt for båtfolk.

 

bilde

 

Spesielt nå på høsten hvor absolutt alt i båten blir fuktig samtidig som det ikke er varmt nok til å tørke noen verdens ting. Ultimate vekstforhold for muggsoppen er resultatet. Alle båter har muggsopp ombord i større eller mindre grad, iallefall 95% av båtene. Når den først er der så blir du aldri kvitt den. Men du kan holde oppblomstringen i sjakk.

 

Forebygging er stikkordet her. Sørger du for rene, glatte, tørre og åpne overflater, og riktig luftfuktighet i båten så er du bortimot i mål. Jeg skal forsøke å gå raskt gjennom punkt for punkt for best å unngå mugg og annen fandenskap, mest som en huskeliste til meg selv men kanskje flere finner disse punktene nyttig.

 

 

  1. Tøm båten for gammelt skrot. Gamle tidskrifter, redningsvester, madrasser, klær, tau, alt som kan tenkes og trekke til seg fukt.

  2. Vask og rengjør alle overflater med klorin, salmiakk, eddik, eller andre anbefalte vaskemidler. Mugg «liker» vaskemidler som inneholder fosfater. Bruk derfor vaskemidler uten fosfater, Ikke bland klorin og salmiakk. Ikke vask med grønnsåpe.

  3. Tørk ut hele båten. Tett alle lekkasjer. Lufttørk dersom det er forhold for det, la båten stå med åpne luker en tid. Eller bruk hjelpemidler som elektrisk lufttørker eller «veisalt-boller». Etter lang diskusjon på forumet er det fremkommet at den rimeligere «sandstrøm-avfukteren» er like god som den dyrere «Meaco». Disse er svært effektive og tørker ut selv større rom. «Veisalt-bollene» kan du lage selv eller kjøpe i forskjellige størrelser, alt ettersom hvor stor rom du skal avfukte. Skalk lukene når disse hjelpemidlene brukes slik at unødig fukt utenfra slipper inn.

  4. Lakk og mal alle overflater slik at disse blir glatte og fine, og ikke mottakelig for fukt. Spesialprodukter fås kjøpt hos marine forhandlere, men vanlig lakk og akrylmaling holder i massevis.

  5. Isoler båten for å unngå kondens dersom temperaturen inne i båten er høyere enn utenfor. Sørg for å skape isolerende avstand mellom kald og varm luft. Du kan bruke alt fra liggeunderlag kjøpt hos europris, bobleplast, isopor eller matter med «vinterglava». Isoler vinduene.

 

Lag dine egne «vintermatter». Kjøp en rull glava eller rockwool og en rull med kraftige søppelsekker eller lignende. Ta kniven å skjær til passende størrelser glava, legg disse inni søppelsekken, tøm for overflødig luft, og knyt til slik at det blir lufttett. Plasser disse mot skutesiden, under benker, inni skap, osv. Sørg for at det blir lufttett inn mot skrog.

 

Lag «dobbelvinduer» selv. Kjøp en akrylplate på biltema. Bruk stikksag og sag til riktig passform, og lim platen på yttersiden av vinduet. Bruk dobbelsidig blank teip. Det skal være 3-4mm avstand fra vinduet til platen. Sørg for at det alltid er kontinuerlig luftgjennomstrømming mellom vinduet og platen.

 

Gjør du dette unngår du mesteparten av kondensen, tap av varme, og kuldestråling fra uisolerte overflater.

 

  1. Sørg for å holde den relative fuktigheten innenfor akseptabelt nivå. Gå til anskaffelse av et hygrometer for slik å kunne holde luftfuktigheten under oberservasjon. Bruk ovenfornevnte hjelpemidler. Og eventuelt en elektrisk- eller dieselovn. Luftsirkulasjon er et must ombord!

  2. Hold båten ren. Spesielt for smuss og fett.

    Good Luck :thumbsup:

Redigert av remiremi (see edit history)
Link to post
Share on other sites

  • 4 uker senere...

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...