Jump to content

Airmar M260 svinger, erfaring?


TasleT

Recommended Posts

Er det noen som har erfaring med Airmar M260 svinger (innvendig montasje) til ekkolodd? Med tanke på oppløsning av skjermbilde og visning av fisk under båten ned til ca. 200 meter.

 

Vurderer å anskaffe en M260 til en Garmin GSD 26 ekkoloddmodul (chirp), tilkoplet via NMEA-2000 til en Garmin 4012 plotter.

Link to post
Share on other sites

Hvis du har eller planlegger å kjøpe GSD-26 så bør du gå for CHIRP utgaven M265LH. Bedre følsomhet og mye bedre oppløsning. En CHIRP svinger påvirkes mye mindre av å måtte "skyte" gjennom skroget enn når faste frekvenser (50/200 kHz) brukes.

 

Hvis du går for M260 kan du like gjerne kjøpe GSD24.

Link to post
Share on other sites

Jeg har TM265LH og hadde tidligere TM260, dette er de hekkmonterte versjonene. Ingen tvil om at CHIRP er mye bedre enn faste frekvenser, spesielt på de dybdene en typisk bruker de 1kW svingerene vi diskuterer her er forskjellen stor både når det gjelder oppløsning og følsomhet.

 

Jeg har ingen erfaring med innvendige svingere, men basert på det jeg har blitt fortalt av svært erfarne ekkoloddbrukere er forskjellen mye mindre mellom innvendig og utvendig montasje for disse store CHIRP svingerene. M260 mister typisk 35-40% av dybdekapasiteten, både når det gjelder å holde bunnen og kunne detektere fisk sammenlignet med tilsvarende svingerene som har det akustiske vinduet i direkte kontakt med vann. Et CHIRP ekkolodd (med CHIRP svinger) kan kompensere for dette tapet ved å bruke større pulslengder uten at det går ut over oppløsningen.

Redigert av abbor (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Mitt behov er i hovedsak å kunne se fisk under båten. Og da fisker jeg etter sei, torsk, hyse, uer. Sei går som regel i stim nærmere overflaten (men kan gå dypt også), mine andre fiskeslag er bunnfisk. Dybden er vanligvis ned til omlag 200-250 meter på det meste, men som regel omkring 100-150 meter.

 

Det er etter disse forholdene jeg fisker, i den grad jeg fisker. Og er interessert i erfaringer - spesielt om bunnfisk (separasjon / oppløsning fisk mot bunn). Det ekkoloddet jeg har nå er ti år gammelt og bruker en AirMar P79 svinger, som jeg stort sett bare ser bunn med, pluss litt støy nær overflaten.

 

Så da sikter jeg mot en chirp-svinger / -ekkolodd med litt kraftig effekt, a la M265-typen eller tilsvarende.

Link to post
Share on other sites

Du trenger et ekkolodd som ser bunnen på 3 ganger dybden du ønsker å se en 60cm torsk i følge en tommelfingerregel jeg har lest. GSD26 med M265LH skal greit se fisk på bunnen på 150m. Den store fordelen med CHIRP er at det har mye bedre målseperasjon, dette gjelder både mellom to fisker som står nær hverandre og fisk som står ved bunnen.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...