Jump to content

Pakke inn seilbåt for vinteren


EiSvIn

Recommended Posts

Etter ferien ble det konvertert til seilbåt, og da har det jo dukket opp en drøss med problemstillinger som jeg ikke har måttet forholde meg til før. Jeg har hatt gamlebåten på vannet de siste vinterene, og er veldig fornøyd med det. Så da endte jeg rett og slett opp med å ha seileren ute også.

 

Men pakkes inn bør den jo ettersom det er litt teak som jeg gjerne vil ta vare på. Tanken er å legge en pressenning over bommen, og pakke inn så godt jeg kan frem til masten. Forran masten er det ikke noe teak, og glassfiberen bør vel tåle litt snø. Men hva skal jeg gjøre med alt tauverket? Fallene henger jo på utsiden, blir ikke dette skadet av at det er vinter, eller tåler det såpass?

 

Hva gjør dere?

Link to post
Share on other sites

Hei Eisvin, og gratulerer som Maxi 108 - eier!

 

Dette er en super båt, og det er ikke så veldig mange av dem. Vår 108 ligger også på vannet, og vi pakker inn Aall Inn om vinteren med heldekkende presenning og stativ som fulgte med båten pga teakdekket. Fallene lar jeg stå oppbundet slik at de ikke bråker og slenger.

Legger du inn et bilde av båten din?

 

Mvh Even

Link to post
Share on other sites

Noe sånt som Fetina Lente gjør jeg også. Har fungert veldig bra. Omfattende å plukke ned den løpende riggen...

Båthistorikk fra 1959: Tresnekke, 20 fot, Penta 2 sylinder, bensin. Trebåt, klinkbygget, 16 fot, Johnson 5.5 HK. Mørebas 16 fot, Johnson 25 HK. Trifoil 15 fot, Mercury 35 HK. Trifoil 17 fot, Mercury 65 HK. Myra 21, Volvo MD2B. Furuholmen 30, Farrymann 30HK. Skarpnes 30, Volvo MD40B. Broom 37 Ocean, 2x Perkins 6.356 HM. GibSea 522 Master, genoa, 96 kvm, storseil, 54 kvm, Perkins 4.236, 80 HK.

Link to post
Share on other sites

Det beste er selvfølgelig å ta ned fallene og vaske dem.

Trikset er å ha en liten løkke i enden på alle fallene. knyte fast en 4mm line og trekke gjennom. Dette tar 5min.

 

Men ser at dette er en jobb de fleste ikke prioriterer. For å skåne dem for vær og vind kan du lage en stor løkke på et tynt tau og feste alle fallene forran masten i dette, og dra de opp.

Da står alt au tau inne i masten. Resten får du kveilet opp under presenningen.

Link to post
Share on other sites

Tanken er å legge en pressenning over bommen, og pakke inn så godt jeg kan frem til masten.

Hva gjør dere?

 

du skall ikke legge en pressening direkte over bommen, elokseringen er 20my....20 tusendels mm....en pressening kan fort gnage seg gjennom, og du har

skønhetsflekker......se sid 66

 

http://www.vikingyachting.se/Files/Billeder/PDF/Selden/advice.pdf

 

jeg skulle tatt ned bommen o rigget opp noe annet.

S/Y Gunga Din

Link to post
Share on other sites

Jeg har hatt seilbåt på vannet i mange mange år. Fallene pleier jeg bare å la henge, og en tung presenning over bommen for å hindre at det samler seg opp mye snø i brønnen og ved nedgangsluka. Ellers bytter jeg fall med jevne mellomrom, slik at jeg ikke har hatt problemer med at de har blitt for skitne i løpet av vinteren. Når det gjelder elokseringa av bommen har jeg aldri oppdaget noen problemer med dette..men nå er min båt en bruksbåt, og bommen har noen riper og skraper her og der etter diverse blokker og sjakler og strabasiøse seilturer. Et alternativ kan kanskje være å surre fast et liggeunderlag fra biltema mellom bom og presenning. Ideen med å trekke alle fall inn i masten eller å ta dem med hjem er god om du har tid og stund til det. Jeg har bare ikke prioritert dette.

Link to post
Share on other sites

Det er sollys og slitasje som tar knekken på tauverk (og seil), så jo mer du eksponerer fallene for lys jo kortere levetid har de. Jeg vill egjøre som Ask foreslår.

 

MEN: med ny-kjøp av brukt seilbåt ville vel jeg selv ha vurdert å ta ned masten for å gjøre en grundig inspeksjon av riggen.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...