Jump to content

Noen som bruker teine til fisk?


Mastiff

Recommended Posts

Jeg orker bare ikke å drive med garn, altfor mye pes å klarne opp i det, og jeg har ikke noe greit sted å stå med det heller. Men jeg kunne tenke meg å prøve å fiske litt fisk med teine til sommeren. Jeg har fått noe fisk i hummerteinene i år, det var ny rekord i går:

 

bilde

 

Så kunne jeg tenke meg å prøve litt på samme stedet og få berggylt til agn til neste hummersesong, da jeg håper å få et bedre forholdstall mellom lovlige hummer og rognhummer (til nå leder rognhummeren 7-3). Vil såkalte havteiner i to etasjer passe for sånt? Eller bør jeg heller bruke spiralteiner? Og hvordan er reglene for sånt fiske? I tilfelle man risikerer at en hummer forviller seg inn i den må den selvsagt kastes, men fluktåpninger ville jo være bare tull. Standard krabbeåpning (utenom hummersesongen) vil jo ganske mye fisk komme seg rett ut av. Og ikke minst, hva er best å bruke som agn i noe sånt?

Redigert av Mastiff (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Anbefaler Havteine/ fisketeine. Det beste all round agnet er makrell ( etter min mening)

Kan ikke reglene for dette på rams da jeg kun bruker teinene i den kalde årstiden & på dypt vann.

Vil tro regelverket ligger på fiskeridirektoratets sider. Da det er minstemål på fisk vil ikke evt fluktåpninger ha noe og si.

Link to post
Share on other sites

Grei butikk å handle i, jeg har kjøpt mine seks vestlandsteiner, en stor sanketeine og en del annet utstyr der. Alltid hyggelige og hjelpsomme. En annen ting jeg kunne bruke fisk fra teine til, er å mate krabbene i sanketeina. Krabber er aldri bedre enn når man har matet dem et par uker med hvitfisk! Planlegger å ha to sanketeiner og drive vekselbruk med dem., så jeg alltid har matede krabber. Det ville sannsynligvis vært billigere å kjøpt krabber og hummer, iallfall når man tar med de timene som går med til det. Men jeg slapper veldig godt av når jeg er ute og trekker og flytter teiner. Jeg koser meg skikkelig! :thumbsup:

Link to post
Share on other sites

Hei Mastiff

 

Jeg har ett par av disse fisketeinene ( de små fra OK) og synest dette fisket er fenomenalt sammenliknet med garn.

Renslig og en trenger ikke trekke dem om det ikke passer.

Jeg agner med knust krabbe og fiskebiter. På de to teinene jeg har så har jeg 55 mtr med tau, kjøpte to teiner og en 110 mtr kveil som jeg delte i to.

 

Er for tiden på jobb men planen er når jeg kommer hjem nå til uka så skal jeg kjøpe den store typen og prøve på dypere vann, gleder meg til det :)

 

Ps: det er jo snart tiden for å få juletorsken i hus.

 

larss

Link to post
Share on other sites

Hei Mastiff.

Jeg har kjøpt meg slike teiner med tanke på at de kan brukes til fangst av kreps, krabbe, fisk og hummer. Liker å fiske året rundt og tenkte at disse var greie allround teiner om man justerer fluktåpningene riktig. De fisker bra og tar lite plass i båten.

 

Det som er viktig å tenke på med disse teinene er at disse MÅ ha fluktåpninger for krabbefiske, altså 80mm, utenom hummersesongen, og de må da settes dypere enn 25m. Samme regler som for vanlige teiner altså.

 

Om disse skal brukes uten fluktåpninger, f.eks etter fiske av kreps eller fisk, anbefales det at teinene settes dypere enn 60-80 meter for å unngå at teinene blir beslaglagt pga manglende fluktåpninger.

 

Egentlig virker det som det ikke er utarbeidet noe klart regelverk for slike teiner. Det blir en vurderingssak i forhold til dybde og bunnforhold osv. Står de på 80m og leirebunn er det tydelig at det fiskes etter kreps og ikke hummer eller taskekrabbe f.eks. Det vil vel være en stor gråsone i reglene om teinene står på 40-50 meter og leire/grusbunn uten fluktåpninger tenker jeg.

 

Man er egentlig prisgitt vurderingsevnen og kompetansen til de som evt kontrollerer redskapen. Og da er det jo duket for konflikter og unødvendig arbeid for både fisker og kontrollører.

Link to post
Share on other sites

Larss, ekte sørlending, altså. Juletorsk... Jeg er ærlig talt ikke mye av en torskemann, bortsett fra hvis den er røkt! Foretrekker skalldyr. Siden fruen er fra Finnmark, er det reinsteik og ribbe til hjul. Men det høres jo bra ut med den metoden din. Det blir liksom litt kretsløp i det hele. Knust krabbe for å fiske fisk, og så bruke fisken som agn for å fiske krabbe! Minner meg om en svensk låt låt fra 80-tallet: "Det er en evighetsmaskin..." :lol:

 

Trulte37, jeg har tenkt å prøve meg med ordentlige krepseteiner til våren. Har alt kjøpt en som jeg skulle bruke som sanketeine for hummer, siden den store sanketeina er full av krabber. Men det var ikke mye vits, for siden da har jeg bare fått rognhummer! Jeg får tenke litt på det med fluktåpning og sånt. Det er vel ganske enkelt å montere inn en sånn av plast, antar jeg.

Link to post
Share on other sites

Larss, ekte sørlending, altså. Juletorsk... Jeg er ærlig talt ikke mye av en torskemann, bortsett fra hvis den er røkt! Foretrekker skalldyr. Siden fruen er fra Finnmark, er det reinsteik og ribbe til hjul. Men det høres jo bra ut med den metoden din. Det blir liksom litt kretsløp i det hele. Knust krabbe for å fiske fisk, og så bruke fisken som agn for å fiske krabbe! Minner meg om en svensk låt låt fra 80-tallet: "Det er en evighetsmaskin..." :lol .

Dette er bare for gøy, liker å holde på med slike småprosjekter og kan en få med seg hjem noen fiskepinner eller ei krabbeklo til middag så er det helt topp:)

 

Sommerhalvåret er det turbåt/ unger/ bading/ grilling og det som hører med. Når turbåten er på land kan far leke fisker.

Jobber turnus så har annledning til det.

 

Har pratet med folk her i Bygda som har hatt fisketeiner på dypt vann som har fått brukbart med fisk, så blir spenende å se.

 

larss

Link to post
Share on other sites

Hmm... Hvor dypt er det da snakk om? Det ville passet meg om det ikke var mer enn 100 meter, for da kan jeg jo kjøpe to teiner og dele et av OK Marines tau. Man må vel ha ganske store blåser på sånne greier, så ikke de skal synke av vekten på alt tauet? Flytetau høres litt for nifst ut, for det kan rote seg borti propellen på folk som kjører forbi.

Link to post
Share on other sites

Ja, det er en smal sak å montere inn fluktåpninger av plast. Problemet er at de har lett for å knekke når teina legges sammen ettersom disse fluktåpningene er laget for teiner med stiv konstruksjon. Plasten er for stiv og sprø. Har skåret ut noen fluktåpninger av plasten i en sånn blå plasttønne. Disse holder ennå, men det beste hadde kanskje vært å sydd inn noen av tykk gummi som føyer seg bedre.

 

Kopierer inn litt info fra Fiskeridirektoratet sine sider ang bruk av fisketeiner:

http://www.fiskeridir.no/fritidsfiske/spoersmaal-og-svar

 

Er det krav til fluktåpninger i en fisketeine?

 

Det er ikke krav til fluktåpninger i fisketeiner når de skal benyttes til fiske etter fisk, men det er en forutsetning at ikke fisketeinene benyttes på en slik måte at det er i strid med regelverket for fiske etter krabbe og hummer.

 

Når kan du fiske med fiske-/ sjøkrepsteiner?

 

Fiske-/sjøkrepsteiner kan benyttes hele året forutsatt at de benyttes i fiske etter fisk. I utgangspunktet er det ikke krav til fluktåpninger i fiske-/sjøkrepsteiner.

Teiner kommer i en lang rekke (ofte lokale/regionale) utforminger, og definisjonen på hvilken type teine det er snakk om blir i praksis avgjort av bruken, dvs settingen av teina og hvilke arter du fisker etter.

Dersom du setter fiske-/sjøkrepsteinene slik at det er påregnelig at disse ikke bare fisker fisk/sjølreps men også hummer, skal teinene være utstyrt med fluktåpninger.

Dersom teinene settes på grunt vann er det sannsynlig at teinene fisker hummer, og du må påregne at disse kan bli beslaglagt. Det er imidlertid ikke fastsatt noen bestemt dybdegrense i regelverket, og det vil derfor være et spørsmål om håndhevelse.

Vårt råd er at teiner satt ut på grunnere vann enn anslagsvis 60- 80 meter bør ha innmontert fluktåpning for å slippe risikoen for å få teinene beslaglagt.

Tidligere var dette ikke et problem, ettersom havfisketeiner ble benyttet av yrkesfiskere etter torsk, lange og brosme av større fartøy til havs. Nå er det nytt at disse teinene også benyttes av fritidsfiskere nært til land.

Det er derfor mulig at det vil komme klarere regler om dybder og fluktåpninger for også for disse teinene etter en tid.

Link to post
Share on other sites

Hei

 

Mener de var nede på 150-180 mtr, men en trenger ikke så dypt. Nå blir det kaldere i vannet og feks torsken trekker inn på grunna snart. Jeg fikk fin fisk på 40-50 mtr. Det er dette som er gøy, prøve og teste allverdens teorier og hypoteser....

 

Skal du dypt kan en bruke flytetau på endel av de nederste metrene. En bør ha ett lodd ett par tre meter fra teina på tauet som går opp, for at ikke dobben skal ligge å rykke i teina om det er noe sjø. Blir dobben for stor vil jo den ha så mye løft at den kan løfte teina og det er heller ikke bra. En må finne en gylden middelvei her.

 

Og det gjør ikke noe å ha skøyter på tauet bare knutene kommer seg gjennom blokka på haleren.

 

Vi får opprette en fangst tråd når vi kommer igang. Jeg fisker ikke så langt ifra grensen til Mandal ser du :)

 

larss

Link to post
Share on other sites

Jeg ser det, Søgne gjør jo OK Marine til kortreiste teiner! :wink: Det er vel omtrent et sånt system de har anbefalt på bildet på siden sin:

 

bilde

 

Blir spennende å se hva jeg kan få ut av noe sånt! Jeg blir jo villere og villere her, snart må jeg vel registrere meg i yrkesfiskermantallet! :lol:

Link to post
Share on other sites

Interessant lesning. Tydelig at tokammerteinene er suverene hvis man skal fiske med teiner etter fisk. Lurer på om jeg kan få tak i akkar til agn her i området? Må vel spørre en yrkesfisker om det. Jeg ser fra Agnforsyningen (i Tromsø) at de tar 20 kroner kiloen for akkar til private, og det er jo ingenting! Hvis jeg får tak i det her, fryser jeg det ned i passe porsjonspakker. Jeg har eget agnfryseskap på hytta!

Link to post
Share on other sites

  • 10 måneder senere...

Har fått meg en fisketeine, og gleder meg til å teste ?

Er det "noe nytt" ang regler om fluktåpninger?

Siden jeg må dra den opp manuelt, hadde jeg ikke tenkt å ha den så forferdelig dypt. Men må kanskje ned på 50-60 meter for å være sikker på å fiske lovlig uten fluktåpninger? Noen tips om hvordan en skal få agnet til å dufte over flere dager uten å vannes ut for fort?

Link to post
Share on other sites

  • 11 måneder senere...

Snakker om å ta opp en zombitråd,men etter to år har jeg altså endelig fått meg den teina jeg snakket om. Jeg hadde det dessverre for travelt i fjor og fram til ganske nylig med å gjøre noe med det, men nå har jeg tenkt å sette ut teina i løpet av uka. Jeg har masse krabber gående i ei sanketeine som skal brukes til agn, pluss at jeg vil bruke makrell. Det er agnposer i begge etasjene i teina, så jeg kan jo bruke en type agn i hver pose. Eller kanskje blande det i begge. Jeg har ikke helt bestemt meg. Og så lurer jeg på å sette inn et par agnbokser med hull i der jeg vil bruke OK Marines agnpellets, som jeg i fjor fant ut at ikke var veldig effektive på hummer. Kanskje de lokker litt kreps inn i teina, det ville vært råkult! Har aldri fått en kreps i mitt liv.

 

Viksund Bravo, jeg fikk nok ikke varsel om svaret ditt i tråden, så jeg kunne dessverre ikke hjelpe deg. Men kom du i gang med fisket, og hvordan ble resultatene?

Link to post
Share on other sites

Disse teinene er helt avhengig av å stå horisontalt på bunnen for å fiske bra. Det ser veldig bra ut på tegninger og når man strammer opp teina på land, men i sjøen skal man ha litt flaks for at den blir liggende riktig. Flyten i toppen vil alltid søke RETT OPP mot overflaten uansett om bunnrammen på teina ikke står helt rett på bunnen. Dermed blir hele greiene skjevt. Så det blir det litt bingo om teina vil stå riktig strammet opp og fiske bra. Særlig da under hummer og krabbefiske på kupert bunn. Jeg brukte slike under hummerfisket 2014 og dersom jeg var heldig å fikk satt de på flat bunn like ved ei steinrøys så fisket de fantastisk.

 

De er også ganske følsomme for strøm og bølger. Under fiske etter sjøkreps med disse så er det strømmen som er det store problemet. Flyteelementene i toppen blir dratt sideveis av strømmen og teina blir stående vindskjevt og ikke strammet opp riktig. Men dersom man er heldig med bunnforhold og ikke strømmen ødelegger så fisker de sjøkreps mye bedre enn vanlige teiner.

 

Synd det skal være så vanskelig å få disse til å stå riktig, for de er veldig spennende å fiske med. Kan få hva som helst i dem. Relativt skånsomme for miljøet er de også. Kan bare slippe ut uønsket fangst levende.

Link to post
Share on other sites

Vel, jeg kjenner dårlig til strømforholdene på bunnen der jeg har tenkt å sette dem, men det er en fjord et godt stykke inne, så jeg tror ikke det er så ille. Det blir uansett spennende, jeg får eksperimentere litt med plasseringer og sånt. Hva slags fluktåpninger har du laget i din for å bruke den på hummerfiske? Jeg har hørt at de vanlige, doble fluktåpningene er for stive til at de funker godt fordi de raskt blir ødelagt når teina klappes sammen.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...