Jump to content

bevegelige "finner" på siden av skrog, hva er det?


Roger og Olina

Recommended Posts

Å kalle aktive stabilsatorer på et deplasementskrog for jålete vitner enten om uforstand eller misunnelse. Vi har det og ville ikke vært foruten!!!!!!!

Båten ruller ikke, punktum, selv i grov sidesjø. Hekkbølger på tvers merkes nesten ikke, jeg prøvd å slå dem av, så jeg vet!

Å etterinsallere vil koste flere hundre tusen, så finner du en båt som har og som også ellers faller i smak, så strekk deg så langt du kan for å få med aktive stabilisatorer ferdig montert.

Link to post
Share on other sites

Fikk oppleve dette med aktive stabilisatorer rundt Stadt for et par år siden. Jeg gikk foran en Hollender vi ble kjent med, som hadde nettopp dette på sin Nordhavn skute. Vi fikk tung sjø inn fra syd vest, og jeg slingret kraftig med båten min, ettersom jeg holdt lav følgefart med Hollenderen. Men det var bare imponerende å se Nordhavnen der akter, gikk som på skinner. Forstod det slik at dette ble styrt hydraulisk, via en computer som styrte finnene på siden. Virkelig imponerende..

Link to post
Share on other sites

Nei, Langedahl, det er to svært forskjellige ting, men med samme formål. En slingrekjøl er en fast påsveiset langsgående finne som kan begrense rulling. En aktiv stabilisator, som er avbildet ovenfor, er montert på en aksel og vrir seg hydraulisk, styrt av gyro og elektronikk slik at rulling motvirkes og elimineres. Langt mer komplisert, men også langt mer effektivt.

Link to post
Share on other sites

Å kalle aktive stabilsatorer på et deplasementskrog for jålete vitner enten om uforstand eller misunnelse.

Får virkelig beklage uttalelsen min. Jeg glemte jo at du også kunne finne på å lese nettopp denne tråden.

Skal ikke gjenta seg. Når det er sagt så vitner dette absolutt ikke om uforstand eller misunnelse bare så det er sagt. Lær deg å lese litt mellom linjene da mann!!

Link to post
Share on other sites

Fantastiske greier, berre med ein hake; for dyrt for oss ubemidla. Kunne tenkt meg at dette systemet kunne vore nedskalert litt, til båtar rundt 30 fot. Og så kunne eg tenkt meg det noko forenkla for å få ned prisen. Sjølvsagt ville det då ikkje vere like effektivt, men hadde det berre teke berre toppen på den verste slingringen ville eg vore nøgd. Slingring er trøytande. Sleipner sine er kremen, men dyre.

Link to post
Share on other sites

Det er nok ikke enkelt med billigversjon, det kreves tross alt solid mekanikk, hydraulikk og gyrostyring. Men, som med alt annet, stiger volumet og konkurransen mellom leverandører, så har også prisen synkende tendens.

Men som for trådstarter, som er på jakt i bruktmarkedet, er det lurt å være på utkikk. Der er ikke prisdifferansen stor for båt med eller uten.

 

Og, Torsen67, beklager sur reaksjon, synes bare det er så dumt når praktiske hjelpemidler som som dette er og tilsvarende når thrustere betegnes som "pysevisp" etc.

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Det blir mye pumping av vann. Poenget med slike aktive stabilisatorer er jo at de korrigerer mot rulling I HVER ENESTE BØLGE. En vanntank kan kun motvirke krenging på grunn av seil, sterk sidevind eller strøm etc. For alle praktiske formål vil en vannballast være et statisk system.

Mener ikke noe sånt som du tenker på men en skvulpetank som tar hver bølge. Er noen skott osv som gjør at vannet i en en høyt plassert anordning går i motfase. Finnes som kommersielt produkt både til skip og også mindre båter. Såvidt jeg har skjønt er det noe nær et passivt system...

 

Bare å finne det engelske navnet så kan en google seg til det.

Link to post
Share on other sites

Kva med ein gyro? Må vel kunna brukast? Men vil vel vere litt vanskar med plasseringa sidan ein er avhengig av ein viss storleik om den skal vere kraftig nok til å motverke rulling. Sikkert dyrt, utan hadde det nok vore i bruk vil eg tru. Lenge sidan eg hadde dynamikk som fag, so det meste er gløymt, men kva størrelse snakkar me om til ein båt rundt 30 fot? Vil tru det er tilleggsutstyret som ogso her er med å trekke opp kostnaden. Sjølvsagt ikkje berre å plassere eit roterande hjul med vanvitig hastigheit i båten heller. Men det ville heilt sikkert ha lete seg gjera.

Link to post
Share on other sites

Mekaniske gyroer er "vanlig" på planende båter fra ca 50 fot og oppover til den størrelsen hvor finner overtar. Brukes mye i Middelhavet. Mest effektiv ved stilleligge, f.eks når man ligger utpå og bader og soler seg.

 

Er et svinghjul som går rundt på høyt turtall og er et billigere og ikke minst et lettere system å installere da det bare er å få plass til en firkantet kasse (med gode fundamenter). Går på 220v strøm da de båtene som bruker det stort sett har generator gående for å drive AC og andre ting uansett.

Koster fra ca 300k og oppover.

 

Samme system ble vel også brukt på store oceanlinere i gamledager.

 

Seakeeper er et slikt system. Senere modeller er elektronisk styrt og har en aktuator som som beveger svinghjulet for større effekt.

Her er en video

http://youtu.be/W9uNrR2Dx-k

 

De finnebaserte systemene har tatt mer og mer over på planende båter nedover i størelse de siste årene da det har blitt utviklet systemer med stadig mindre finner og innebyggemål. Finnene er typisk korte, men lange og roterer rundt et punkt langt fremme så de også er meget effektive ved stilleligge.

Stort sett elektrohydrauliske systemer, men det finnes også rene elektriske systemer.

Priser er vel fra 7-800k og oppover. Installasjon er vanskelig på annet enn nybygg.

 

Her er en video fra sleipners system på en Squadron 78

 

Og her en test av systemet på flatt vann i havn hvor båten gynges med hjelp av finnene

 

Eieren av denne båten er en fyr som er ganske aktiv på det engelske YBW forumet.

 

Edit: Ser Bonus var kjappere ute :-)

Redigert av sap_2000 (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...