Jump to content

Småbåthavner havarerer.


Haba

Recommended Posts

:sad: "Flere båter er havarert og har sunket. Småbåthavna på Lyngseidet er totalhavarert."

Ille for dem som er rammet og jeg føler sterkt med dem som nå har fått båtene og bryggene sine ødelagt. Dette synes jo å skje stadig hyppigere de siste årene og uværet ser ikke ut til å avta med tiden. Men skal jeg bedømme ut fra bildene fra mange av disse småbåthavnene og flytebryggene så synes mange å ligge svært så utsatt til. Om de kanskje ikke akkurat ligger på åpent hav synes flere å ligge på plasser hvor det er veldig åpent og hvor sjøen kan bygge seg opp over strekk. Da er muligheten for at det kan gå galt innlysende. Jeg antar at det mangelen på småbåthavner som gjør at det legges ut flytebrygger på steder hvor vi tidligere neppe ville tenkt tanken. At ikke forsikringsselskapene reagerer er en gåte, men svaret kan vel bli at forsikringene når astronomiske høyder. Vi bør legge trykk på å få etablert tilstrekkelig småbåthavner i tryggere områder.

Link to post
Share on other sites

Veldig enig! Skal slike "åpne" havner få bygges bør det i alle fall på forhånd godkjennes en skikkelig molo, ikke bare bølgedempere. De vanligste bølgedemperne fungerer forsåvidt greit nok inntil kuling, men for vindstyrker over det er de ubrukelige.

 

I havna jeg ligger har det i flere år blitt kjempet om å få godkjent en steinmolo. Slik det er nå er det kun bølgedempere mot øst. Både i fjor og i forfjor i månedene desember, januar og februar sto det mest på fra øst. Noe som resulterte i ødelagte flytebrygger og utriggere, med skader på båter som følge. En av bølgedemperne løsnet og hang til slutt i kun en kjetting, til fare for både båter og anlegg. Jeg håper på at dette med moloen løser seg til slutt, gjør det ikke det ser jeg at jeg må selge plassen og bytte havn. Noe som ikke er ideelt med tanke på den nåværende havnas sentrale plassering i forhold til jobb og fritid. Det holder ikke at kommunen godkjenner planene om havn og molo, slikt må også godkjennes hos fylkesmannen som ofte er mer gjenstridig..

Redigert av Hakkannen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Når båter ligger i havna om vinteren er det viktig at ALLE plassene på en rekke er fylt opp av en båt, eventuelt må det strammes noen gode stropper over "åpne" plasser. Hvis ikke blir det for sterkt drag på den ene siden av en utrigger og sjansen for at den brekker er stor. Ifjor vinter hadde vi en situasjon i havna hvor et stykke av brygga bare hadde 50% belegg. Når våren kom hang utriggere hulter til bulter, noen hadde sunket, noen var bøyd/brekt osv. Flere båter hadde blitt skadet også.

 

Lesson learnt the hard way! :diving:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...