Jump to content

Et lite vinterprosjekt - bytting av elektronikk


Møkkalasset

Recommended Posts

Siden det er langt mellom prosjekttrådene her for tiden tenkte jeg å legge ut noen kommentarer og bilder fra min vinterjobb. Det å bytte ut elektronisk utstyr viste seg å være mye mer arbeid enn jeg hadde tenkt. Utgangspunktet var at jeg ønsket å bytte ut kartplotteren fra 2006 med den nye jeg kjøpte i fjor, samt at jeg ønsket meg en ny VHF for innfelling. Når jeg først var i gang så ville jeg også bytte ut radioen til en med DAB-mottager. Simrad plotteren var for så vidt i orden, men unødig stor. Dessuten mye tregere med kartoppdatering enn Garminen. Jeg fikk faktisk solgt den gamle plotteren for 5000 kr, så da ble det penger til både ny VHF og radio. :smiley:

 

Slik var utgangspunktet:

 

bilde

 

Montering av ny VHF gikk for så vidt greit. Måtte ofre klokka i dashbordet, men det blir ikke noe stort savn. Her prøvemontert.

 

bilde

 

Den gamle Simraden hadde innebygget ekkoloddmodul, mens den nye har separat modul. Plassering av denne var en av utfordringene. Ledningsnettet i båten er plassert langt ute i skrogsiden og godt stripset. Helt umulig å komme til uten å rive ut store deler av innredningen. Jeg måtte derfor bare klippe ledningen til ekkoloddsvinger og bare la restene ligge. Jeg demonterte kun det store panelet på styrbord side. For å ta høyde for eventuelle fremtidige installasjoner la jeg inn et par trekkerør fra førerplass til batterirom. Jeg brukte slike rør som rørleggeren bruker til rør-i-rør installasjoner. Fikk de faktisk gratis da det er avfall for dem. Disse er 32 mm så de er romslige til kabeltrekking.

 

bilde

 

bilde

 

bilde

 

 

Backbonen til NMEA nettverket ble plassert slik at det kan nås fra inspeksjonsluken i panelet:

 

bilde

 

bilde

 

Trekking av ny antenneledning (Droppkabel) er en historie for seg. Har dessverre ikke bilder av det. Måtte kappe den, og lodde ledningene sammen igjen etterpå.

Etter litt googling og hjelp her på BP ble det bestilt overgangskabel fra Simnet til NMEA 2000 –nett, slik at autopiloten kunne kommunisere med plotteren.

 

bilde

 

Kabelen plugget inn i autopilot:

 

bilde

 

Og vips, så var kontakt oppnådd. :yesnod:

 

bilde

 

Siden plotteren har videoinngang og VGA-utgang ønsket jeg å trekke kabler til dette frem til TV´n. Måtte bore et hull i skottet, men etter montering av «gardinbrett» vil det ikke bli synlig.

 

bilde

 

VGA-kabelen måtte skjøtes. Øvrige kabler som legges i denne «gata» er 2x video og 2x lydkabel.

 

bilde

 

Det vil bli lagt ei list oppå kablene før remontering av gardinbrett.

 

bilde

 

I forkabin må det lages en liten kabelgate i teak oppunder himlinga, men det er bare en kosejobb.

 

Fortsettelse følger…..

Link to post
Share on other sites

Så har jeg hatt ei lita økt i kveld igjen. Strekking av kabel til nye ekkoloddsvinger er gjort. Det var mildt sagt vanskelig å få ut den gamle. Tydelig at tetningsmassen var av god kvalitet. Selv om jeg meislet flensen (plast) på den gamle i stykker måtte jeg presse ut gammel masse med en tynn skrutrekker hele veien rundt før den løsnet. I morgen blir det pussing rundt hull og anleggsflater, samt epoxygrunning før montering av den nye.

 

bilde

 

bilde

Kabelen er strukket frem til ekkoloddmodulen, men endelig oppstramming og festing gjøres når svingeren er på plass.

 

Så om bord igjen:

Hadde liggende noen eikelister. De duger for å dekke til kablene, slik at noen eventuelle langfingrede ikke får tak i de.

 

bilde

 

Alle duppeditter prøvemontert, testet. Fungerer.

 

bilde

 

 

 

Så på plass med det store panelet i cockpit. Tilgangen til nettverket er ivaretatt, om det skulle være ønske om videre utbygging.

 

bilde

 

bilde

 

Det blir en liten flikkejobb å skjule de gamle skruehullene oppå instrumentkonsollen, men det får jeg ta senere.

 

bilde

 

Jeg har strukket en lydkabel fra TVn og koblet til en kontakt for minijack i tilfelle jeg vil ha TV-lyden ut på musikkanlegget. Sånn "kjekt-å-ha-løsning". :smiley:

 

bilde

 

bilde

 

Hvis noen i kabinen ønsker å vite hvor turen går så er det bare å følge med på plotteren. :yesnod: Jeg har kjøpt fjernkontroll til plotteren. Hvis rekkevidden er god kan det hende at jeg kan planlegge ruter fra salongen. Hvem vet? :smiley:

 

bilde

 

(De observante vil se er at båten står på land rett ved et tjern.)

 

Det ble for mye styr å montere ekkoloddmodulen helt skjult. Dessuten skal man helst kunne sjekke varsellampene innimellom. Den skal dessuten ikka ha det for varmt. For "glanere" er den synlig, men det kan jeg leve med.

 

bilde

 

Har forresten også montert en brakett til nettbrettet. Den virker solid, men jeg vil kanskje ikke la brettet henge der i de største bølgene. Fint å ha den der som reserve plotter, men først og fremst for å ha grei tilgang til spotify, sumo m.m.

 

bilde

 

Braketten gjør ikke mye utav seg når den er foldet sammen:

 

bilde

 

 

Når listene først er av så vil de få seg et par strøk lakk. Skal også lakke de nevnte eikelistene som jeg har forboret. Hadde dessverre ikke noe lakk i hus, så lakking får vente til i morgen.

 

bilde

 

Fortsettelse følger......

Redigert av Møkkalasset (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Se her ja! Ikke dårlig :-) Har drevet stort med strømmen ombord i vinter jeg også. Trekking av kabler tar tid..!

 

Snasen nettbrettholder, hvor har du kjøpt den?

 

Skulle til å spørre om du var rørlegger da jeg fikk øye på Roth pex varerørene(som er 34mm?)men så kom forklaringen? Genialt å bruke disse som trekkerør?

 

Thomas

Skvulp Båtforening
Nor Star 290, 2001
Hjemmehavn; Slependen, Bærum

Link to post
Share on other sites

Snasen nettbrettholder, hvor har du kjøpt den?

 

 

 

Hi Kæptn!

Den kjøpte jeg på Spaceworld. I butikk, men ser de har den på nettbutikk også.

 

http://www.spaceworld.no/display.aspx?menuid=611&prodid=61169

Jeg har stresstestet den med iPaden i og tror jeg fikk simulert ganske harde bølger uten at den løsnet. Padda skled noen få mm nedover, så den vil tåle ganske mye uventede bølger. Sideveis har den høy treghet, så det skal nok kraftig sidesjø til før den vingler. I hardt vær vil det uansett være naturlig å oppbevare nettbrettet annet sted tenker jeg. Billig var den ikke, så man kan jo håpe at det borger for kvalitet.

 

Ellers en ganske rolig dag i dag. Rensing, pussing og grunning av flaten rundt hull til ekkoloddsvingeren står for tur, samt lakking av listene. Om bord blir det litt stripsing av kabler, samt rydding og støvsuging. Og ikke minst: Fintenking.... :yesnod: Spekulerer litt på om jeg vil ha inn noe indirekte lys i cockpit, og i nedgang til akterkabin, men har ikke bestemt meg. Uansett deilig å ha båten hjemme, slik at man kan kjæle litt med den hver dag... :smiley: Nærmer seg sjøsetting.

Redigert av Møkkalasset (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Flott prosjekt! :smiley: At slike elektronikkjobber har stort potensiale for å bli dyrere enn planlagt kan jeg skrive under på! Skulle bare bytte plotter på forrige båten min, det endte opp med dobbelt sett med plotter, radar, motorinterface og tankmåler på NMEA2000... :giggle:

Men utrolig morsomt, det er det! :smiley:

Skibsplast 675 HT med Suzuki DF 250, Biam 800 HT med Yanmar 4JH2-HTE 75Hk

Mazda 929Toyota Celica, Volvo 940GL, Jeep Commander Overland, Volvo 740GL, Mercedes C200 Kompressor, Opel Astra, Mazda CX-5

 

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...