Jump to content

Eberspächer D4. Hvordan koble for å fjernstyre med DEFA BG600 båta


Ally

Recommended Posts

Hei, har en Eberspächer D4 fra 2008 i båten som jeg ønsker å koble slik at jeg kan fjernstyre den via min DEFA BG600 båtalarm.

Jeg føler meg ikke kompetent til å koble dette, og lurer på om noen har gjort dette eller vet hvordan det skal gjøres.

Har mye dokumentasjon og koblingsskjemaer som jeg legger ut til info.

Det er først og fremst kobling slik at jeg kan styre den med mobiltelefonen via styreutgangene.

 

 

Varmeren er fra 2008 og har produktskiltet:

bilde

 

Båtalarmen har ekstra styreutganger som Defa angir kan for eksempel styre en varmer:

bilde

 

Koblingsskjema båtalarm:
bilde

 

Hvordan styreutgangene er programmert:

bilde

 

I båten fulgte de med to skjemaer for kobling av miniregulatoren

bilde

bilde

 

Original komponentliste og koblingsskjema som står i varmeren ser slik ut:

bilde

bilde

 

Link to post
Share on other sites

Jeg har gjort tilsvarende på Eber D4 Airtronic med miniregulator og en alarm av en annen type. Men prinsippene blir de samme.

 

Den gule ledningen fra miniregulatoren gir startsignal til varmeren. Jeg koblet et vekslende rele på den gule ledningen, og koblet det slik at til vanlig går signalet/strømmen fra miniregulatoren rett gjennom releet. På det andre koblingspunktet står det positiv spenning. Releets innslag styres av utgangen på varmeren, på denne måten er det kun nødvendig strøm som behøves for å aktivere spolen i releelet (noen få milliampere) som går gjennom utgangen. Når releet aktiveres veksler det slik at positiv spenning går inn på varmeren slik at varmeren starter. Min alarm gir negativ spenning på utgangene. Dette medfører at releets styrestrøm får negativ spenning via utgangen på alarmen mens positiv spenning er permanent tilkoblet (via sikring selvfølgelig).

 

Helt konkret med henvisning til koblingspunktene på et std. vekslende rele:

30 - gul ledning til varmer

87A - gul ledning fra miniregulator

87 - positiv spenning

85 og 86 - positiv og negativ styrestrøm (det er likegyldig om pluss kobles til 85 eller 86, dette er kun for å aktivere spolen inne i releet).

 

Dette virker helt fint. Utrolig deilig å komme til en oppvarmet båt i den kalde årstiden. Det eneste jeg ikke har funnet ut av er at det virker som om den eksterne temperaturføleren på varmeren ikke er aktiv når varmeren fjernstartes. Dette medfører at varmeren relativt raskt reduserer effekten, noe jeg tror skyldes at varmeren føler på innsugningsluften. Resultatet er at det tar veldig lang tid før det blir skikkelig varmt ombord. Når jeg kommer ombord må jeg slå av varmeren via fjernstyringen og la varmeren kjøles ned før jeg kan starte den igjen med miniregulatoren. De to styringssystemene er ikke sømløse med andre ord.

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post
Share on other sites

Eberspächer Airtronic med miniregulator. For å få "termostatfunksjon" til å virke må miniregulator være aktivert slik at pot.meter i denne kan samarbeide med romtemp.føler for å regulere temperatur. Skal dette styres av en utenforliggende kilde, må start/kjør signalet legges inn på gul/violett ledning på miniregulator. Dette gjøres ved å koble inn et vekselrele med gul/violett på 30, brun/hvit på 87a, strømtilførsel (sikret med maks 5A) på 87, minus på 85 og + signal fra evt. GSM mottaker el. lignende på 86. Ved aktivering vil rød lysdiode i miniregulator tennes og pot. meter ("termostatfunksjon") fungerer normalt.

Ved modulator 801 kan man legge inn vekselrele på gul ledning idet styrefunksjonen i 801 er tilstede så lenge den har spenning.

Lykke til!

Link to post
Share on other sites

Skal dette styres av en utenforliggende kilde, må start/kjør signalet legges inn på gul/violett ledning på miniregulator.

 

Mange takk for info I.M.S.

 

For å være helt sikker: Vil dette si at det ikke behøves et rele på den gule ledningen slik jeg har montert, eller er det nødvendig med vekslende rele både på gul og gul/fiolett?

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post
Share on other sites

Modulator 801 er jo en fordel idet du på den kan lese av evt. feilkoder på varmeren ved driftsforstyrrelser når blå/hvit ledning er tilkoblet. Innkobling er litt annerledes så det er viktig å følge el-skjema. Denne har også innebygget romtemp. føler slik at dersom du monterer den f,eks i salong, kan du sette den romtemp,føleren du har i dag i f.eks sovekabin og ha en vender mellom denne og 801, og få muligheten til å regulere varmeren for mest behagelig temp. i sovekabin om natten.

*****************************************************************************************************************************************

Dersom du på mini-regulator veksler fra - til + på gul/violett tilsvarer det å trykke på startknapp slik at gul ledning gir startsignal til varmer uten behov for vekselrele på denne og pot.meter i miniregulator fungerer som normalt for justering av temp.

Redigert av I.M.S. (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...