Jump to content

Lanternetest ikke lenger godkjent som alternativ til Ishihara


x-landkrabben

Recommended Posts

Hei. Jeg fikk beskjed fra sjøfartsdirektoratet at lanternetesten ikke lenger er godkjent som alternativ til Ishihara testen. Denne nye testen var vist kun og få gjort i Bergen og de kalte den for CIE 143-2001 fargesyntest. Men sjømannslegen min har aldri hørt om den, og skreiv henvisning til lanternetesten som jeg kan få på lokalt sykehus. Av Forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk så står det fortsatt følgende i lovteksten §30 (3) Synsfeltet skal være normalt på minst ett øye og fargesynet undersøkt med Ishiharas tavler eller likeverdig test skal være normalt.

 

Derfor lurer jeg på om noen av dere har hørt om denne nye rettningslinjen fra sjøfartsdirektoratet? 

Er helt sykt om det skal koste meg 8500 kr pluss ei natt på hotell bare for og få bekreftet fargesynet for og kunne få D5L. Enda verre blir det jo hvis jeg skal bruke så mye penger og så ikke bestå denne testen.

 

Link to post
Share on other sites

Alle godkjente sjømansleger er godkjent av Sjøfart. Så lenge du har fått en helseattest stemplet av en godkjent sjømansslege, så burde det være godkjent av Sjøfart. At legen ikkje gjør undersøkelsene i henhold til Sjøfarts krav, så burde det være legens ansvar og problem.

Og det er gjeldende regelverk som gjelder. Du burde kansje kontaktet en annen representant i Sjøfartsdirektoratet.

Redigert av bellen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Ishiharas test er en standard fargesynstest som finnes hos de aller fleste optikere sjømannsleger osv. Den burde man ikke trenge reise særlig langt for å finne. 

 

 

Kjapt klippet fra Lovdata.no:

 

Vedlegg til forskrift 5. juni 2014 nr. 805 om helseundersøkelse av arbeidstakere på norske skip og flyttbare innretninger

 

A - Synskrav
Undersøkelse av synet

Avstandssyn undersøkes ved bruk av Snellens tavle eller ekvivalent undersøkelsesmetode. Kravene følger STCW-koden tabell A-I/9, se nedenfor.

Lesesyn undersøkes ved bruk av lesetavler.

Fargesyn undersøkes ved bruk av Ishiharas pseudoisokromatiske tavler eller ekvivalent test.

Dersom Ishihara-testen ikke bestås, kan arbeidstakeren henvises til undersøkelse ved bruk av lanternetest.

Lanternetesting følger «International Recommendations for Colour Vision Requirements for Transport» fra International Commission on Illumination (CIE-143-2001), eller senere utgaver.

Link to post
Share on other sites

Dette høres litt merkverdig ut .....

Selv har jeg en hel del med Sjøfartsdirektoratet å gjøre, og det er ikke til å stikke under stol at der av og til foregår ting som man ikke helt skjønner  -  men det er vel et fellestrekk hos flere direktorater og tilsyn  :saint:

 

Men hvis man plutselig har begynt å underkjenne lanternetesten, da skulle det normalt fremkomme som en endring i forskrift, eller "forskrift om endring av forskrift" som de ynder å kalle det   -   eller i det minste i et rundskriv fra direktoratet.

 

Nå har jeg gått gjennom de forskrifter, endringsforskrifter og rundskriv som er komme i senere tid, uten å finne noe om synstesten. Så jeg kan ikke annet enn å gjenta det jeg åpnet med: Dette høres litt merkverdig ut.

 

Det hadde vært spennende med en konkret begrunnelse av avslaget, for jeg står overfor det samme spørsmålet både titt og ofte.

Med vennlig hilsen POSEIDON

Link to post
Share on other sites

Høres merkelig ut. Jeg tok Lanternetesten for en del år side og har siden bare vist den til sjømannslegen og fått normal helseattest uten merknader. Dette har fungert uproblematisk med nå 3.legen (de første to er pensjonert) ville vurdert bytte av sjømannslege om du har flere å velge i.

Link to post
Share on other sites

Hei. Jeg har skrevet tilbake til saksbehandleren som svarte angående lanternetesten. Jeg har spurt om saksbehandleren kan vise til den konkrete lovtekst hvor hun utleder sin konklusjon fra. Meg bekjent etter og trålet Lovdata PRO er det ikke kommet noen ny forskrift eller rundskriv som underkjenner lanternetesten. 

 

Jeg skal selvsagt oppdatere her når jeg får svar. I mellomtiden skal jeg ta lanternetesten og fremvise den til min sjømannslege som mener at det den fyller kravet i henhold til forskriften. 

Link to post
Share on other sites

..... Meg bekjent etter og trålet Lovdata PRO er det ikke kommet noen ny forskrift eller rundskriv som underkjenner lanternetesten.  ..... 

 

Nøyaktig det samme som jeg fant ut!

Men vi nok innse at det sitter en del saksbehandlere som svarer i hytt og vær pr telefon, men som blir adskillig mer forsiktig når de skal skrive  -  og spesielt når de møter folk som etterlyser referanser og fakta!

Lykke til, jeg gleder meg til å høre svaret  -  for dette er som nevnt noe som jeg står overfor både titt og ofte.

Med vennlig hilsen POSEIDON

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...