Jump to content

Montering av solcellepanel


MR Swe

Recommended Posts

Det varierer fra panel til panel om de har "felles" pluss og minus i én kabel, eller om de går i separate kabler. Ofte må man se på bildene for å finne det ut. Det er sjelden det står eksplisitt i beskrivelsen, er min erfaring.

 

Er det mulig å åpne boksen og lodde om til én felles kabel? Hvis ikke kan du gjøre dette i én operasjon der du skal ha strømmen gjennom taket. Sett opp en bitteliten koblingsboks hvor du samler de to til én, og så fører du denne ene ned gjennom taket. Eller så fører du de to ned i det samme hullet og sørger for å tette godt rundt så du får godt med tettemasse også mellom kablene.

 

Kontaktene skal du kanskje ikke bruke uansett, så de kan du i så fall klippe av så det blir lettere å tre kablene i mindre hull om ønskelig.

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
Share on other sites

Enten kapper du de to kablene og spleiser de inn i én kabel før du går gjennom skroget/taket, eller så kan du f.eks. bruke en Scanstrut for flere kabler: https://seatronic.no/scanstrut-gjennomforing-multi

 

Den multi'en fra Scanstrut er dyr, så jeg tror jeg heller hadde valgt en bitteliten koblingsboks hvor jeg gikk fra 2 til 1, og så gått gjennom med denne ene.

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
Share on other sites

Eller så får du tak i krympestrømpe med lim og forgrening fra 2 til 1 og skjøter til en ledning før gjennomføring. Holdbart og pottetett. Så de hadde slike på Onninen da jeg var innom i fjor. Usikker på hvor de kan kjøpes i Sverige(?).

 

Koplingsboksen er ofte gjenstøpt med epoksy/fyllmasse av et eller annet slag. Det ligger vel også typisk en diode i denne, så den bør sikkert få være i fred.

 

Har ikke somlet meg til å lage skikkelig gjennomføring for mine egne paneler da alle gjennomføringer jeg fant i farten enten var svære eller så ut til å være typiske lekkasjepunkter. Har fått tak i 2 slangenipler i messing i passende dimensjon. De har en lang glatt del for slangen og forholdsvis lang gjenget del i motsatt ende. Planen er å tre den glatte delen gjennom hull i taket og lime de med epoksy. Deretter trer jeg kabelen gjennom, med krympestrømpe som krympes over kabel og gjenger slik at den henger (om det ble forståelig, har ikke bilder). Om en bruker stor nok nippel og en slik 2 til 1 krympestrømpe kan vel begge ledninger føres gjennom en slik patent også.

Redigert av Fantino (see edit history)
Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...