Jump to content

Innvendig maling av trebåt


Pastor`n

Recommended Posts

Hvorvidt det lønner seg, kan jeg ikke ta stilling til, men det går utmerket godt an. Det finnes svært få malingtyper på markedet som ikke er diffusjonsåpne. Før du maler, bør du imidlertid forsøke å mette skroget så mye som mulig med olje. I Syd-Europa maler man stort sett alltid trebåtene. Grunnen er, fikk jeg en gang oppgitt på tur i Italia, sollyset. Sola bryter ned trevirket raskt, og maling beskytter jo langt mer effektivt mot UV-stråling enn olje (kanskje med unntak av olje med UV-filter).

Link to post
Share on other sites

Maling der sola skinner fungerer som regel fint. Det samme med lakk eller herdende olje med UV-filter.

 

Er båten overbygget ville jeg ha vært mer forsiktig med maling. Går ut fra at båten er lakkert/malt på utsiden? Da har treet en av sidene dekket med relativt tett overflatebehandling, å dekke begge sidene av treet kan stenge inne fukt hvis forholdene et tilstede. En penetrerende/saktetørkende olje som f.eks. Owatrol D1, tjæreblanding og lignende lar treet være synlig (slik at du bedre kan følge med treets tilstand) og puster godt med tanke på fuktighet. Går ut fra at du har sørget for tilstrekkelig lufting hvis du har overbygg. Slikt som under bakker (halvdekk i endene av båten) som gjerne er lukket med panel for oppbevaring av ting blir det fort stillestående og fuktig luft. Der er det også en fordel å bruke penetrerende olje, i tillegg til å sørge for god lufting. Vedlikeholdet blir da å sprøyte på olje et par ganger i året, hvis det trengs (f.eks. med trykksprøyte).

Redigert av Hakkannen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

1000 takk for gode svar. Båten er ca 40 fot med overbygg, og akterkabin,  ja. Her er god lufting året rundt mener jeg da?. Tenkte å male innvendig med hvitt for å få det lysere innvendig.. båten er oljet med 1 og 2 utvendig på overbygg og dekk som er av furu, teak og mahogni. Skrog over vannlinjen er hvitmalt. Båten er laget i Tyrkia. Har østlige preg, flott båt.. Det er oljet innvendig med linolje/tjære blandet med terpentin. Lønner seg nok og olje oftere som du antyder Hakkannen. Har dårlig med inv bilder som viser skrog og spanter. IMG_6370.JPG.8f85c63c9f716d35a373242bfaa7829e.JPG

Link to post
Share on other sites

Pastor`n skrev for 6 timer siden:

Tenkte å male innvendig med hvitt for å få det lysere innvendig.. båten er oljet med 1 og 2 utvendig på overbygg og dekk som er av furu, teak og mahogni. Skrog over vannlinjen er hvitmalt.

 

Kjekk båt:thumbsup:

 

Ville nok ikke ha malt den innvendig nei, det blir dessverre fort for tett. Mange fartøy med garnering/innerhud er forsåvidt malt innvendig på direkte på garneringen, men da har de gjerne løsninger for god lufting via vifte eller muligheter for å fylle mellomrommet mellom hud og garnering med salt. I tillegg er både hudplanken og garneringen malt kun på en side, dermed er muligheten for pusting og tilføring av impregnering til stede. Males det direkte på huden begge sider er det en overhendende fare for at fukt blir værende igjen i treet, noe vi vet hva kan føre til. Ferskvann er en av treets største fiender.

 

En løsning for å lysne interiøret er å male skottene (veggene mellom lugarer, salong, osv.) hvitt, det lysner opp en del. 

 

Hvitmaling av detaljer, f.eks. undersiden av dekksbjelker, dører, stolper og lignende kan også lysne opp litt.

 

Slik jeg forstår deg har ikke båten garnering, så du kan se og ta på spantene? Da kan en annen løsning for å lysne opp litt være å lage en "falsk" og luftig garnering av tynne langsgående lister som du maler hvite. Disse monteres som ribber, altså med godt mellomrom for lufting og slik at du har grei tilgang til å få sprøytet inn olje direkte på hudplank og spant. De hvitmalte listene vil sørge for å lysne interiøret betraktelig. Velger du denne løsningen er det finest (med tanke på linjeføring) å bruke såpass smale lister at du klarer å bøye dem "over kant", altså få dem til å følge springet langs skroget. Trengs ikke langs hele skroget da de kun har visuell funksjon, kun der det er formålstjenlig med tanke på lysning av interiøret og for å beskytte folk mot direkte kontakt med skroget.

Redigert av Hakkannen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Helt enig med dem som fraråder innvendig maling av skutesider og spant. Dessuten vil du sikkert få gjennomslag i den hvite malingen dersom det er brukt tjære innblandet i oljen tidligere. Forslaget til Hakkanen er et meget bra. Har gjort noe lignende i en trebåt tidligere.

Link to post
Share on other sites

  • 7 måneder senere...

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...