Jump to content

Sandblåsing og lakkering av aluminium


Bahia

Recommended Posts

Rent kvalitetsmessig er det vel liten tvil om at det er pulverlakk som gir den beste og mest varige overflatebehandlingen, men i dette tilfellet utgår den muligheten pga. størrelse. Så da står du igjen med våtlakkering. 

 

Skulle vel holde en knapp på en eller annen tokomponent skipsmaling som avsluttende lag med skikkelig grunnning i forkant etter sandblåsing. Det finnes jo bl.a. ismaling (for isbryterskrog etc.) med svært høy slitasjebestandighet som denne: https://www.jotun.com/Datasheets/Download?url=%2FTDS%2FTDS__577__Marathon IQ__Nor__NO.pdf

 

Link to post
Share on other sites

Hei,

Tror ikke du får pulverlakkert en seilbåtmast. Den er sannsynligvis for lang for de anleggene som er tilgjengelig. (NOT i Sandnes er antakelig største i Sør-Norge og jeg tror de setter grensen på 8 meter).

 

Når det gjelder øvrig behandling så må du i hvert fall få av all gammel maling på masten. Hvis du finner noen som kan blåserense så er det bra, men pass på at ikke de går på så hardt at noe kan slå seg bøyd. Anbefaler blåsing med alu-oksid med fin til medium korning.

 

Så lenge du får blåst masten, så trenger du ikke syregrunning/etsgrunning/wash primer. Da holder det med vanlig epoksy. Anbefaler å få tak i to-komponent epoksy. I prinsippet kan omtrent alt av epoksy brukes. Innenfor off-shoremarkedet brukes ofte begrepet mastic om epoksy. Den vil også være helt grei her. Anti-pest epoksy er også helt kurant. Anti-pest finnes forøvrig ikke men det er uansett helt ordinær epoksymaling (tilsv f eks Jotacoat) som båtbransjen gir et navn folk med plastbåt liker å høre.

 

Som top coat må du ha noe annet enn epoksy fordi denne vil kritte og falme i sola. Da kan du bruke polyuretan, akryl eller polysiloksan.

 

Dersom du evt ender med pulverlakk så er produktet for top coat der polyester. Da kan man evt legge en runde med epoksy pulverlakk som grunning. Teknisk er det ikke nevneverdig forskjell på pulver- og våtlakk. De har hver sine styrker og svakheter. 

 

Dog med den viktige forskjell at pulverlakk (for det meste polyester) i hovedsak vil oppleves som litt mer slagfast enn f eks polyuretan våtlakk. 

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...