Jump to content

tømming av septik


isbjorn

Recommended Posts

Dette er kanskje litt sent tidspunkt for forslaget så lenge båten nå er på land:

 

En del fritidsbåter har mulighet for å sette vannstuss inn i avsugsrøret for septikktanken. Når manuell lensepumpe står i åpen posisjon (håndtaket i oppreist posisjon) vil ferskvann kunne sirkulere inne i tanken og renne ut via skroggjennomføringen.

 

Etter endel gjennomskylling kan det være greit å ta på klorin og la dette stå noen timer før ny gjennomskylling.

 

Avhengig av hvor gammel båten er, er det hensiktsmessig å sku opp mannelokket på septiktanken og fjerne kalkstein-rester på septiktankgiver. Jeg har pleid å gjøre dette omlag hvert annet år.

Link to post
Share on other sites

I forrige snekka var det alltid endel igjen i septik tanken etter at den var tatt på land. Det var aldri noe problem mht frost o.l. Selv om jeg for sikkerhets skyld tømte litt frostvæske ned i tanken, men det er vel kanskje ikke å anbefale???

 

Så lenge slangene er tomme og tanken ikke er smekk full skal det kunne gå greit selv om det fryser!

Link to post
Share on other sites

Jeg hadde bare konservert med frostvæske på vanlig måte. Du får heller tømme og skylle gjennom tanken til neste vår. Gjerne med edikk, det hjelper godt.

 

Var vitne til en luring som tømte septiken på land for 2 års siden. Forbannet gris! Det luktet noe helt jævlig, og han sølte også oppover henger`n til en bekjent av meg.

Vedkommende oppførte seg etterpå som om ingenting var hendt. :headbang:

Link to post
Share on other sites

Den tabben der gjorde jeg med Sagaen vi hadde. En dag Ørnhild dro på supern så lenset jeg driten rett ut i hage. Det luktet :puke: så det holdt men siden båten stod langt fra huset så merket Ørnhild ikke så mye til det . Ihvertfall var ikke mistanken så sterk at hun tydd til rå :smash: som vanlig er,hun bare knurret lett :yesnod: Også ble det såååå fint og grønt der året etterpå at det var en fryd for øyet. :smiley:

Link to post
Share on other sites

Jeg synes at rengjøring av septiktanken med gjennomspyling burde være en naturlig, om ikke helt nødvendig, del av klargjøringen om høsten. Rimeligvis starter dette før båten taes opp. Når den er på land bør gså lufterør og skroggjennomføringen(e) sjekkes grundig. Sjekk også og at kranen(e) lar seg lett manøvrere. Det er vel ikke noe hyggelig å starte sesongen neste år med et tvilsomt system og gammel dritt ombord.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

Helt enig, men har man glemt å tømme - noe som bør gjøres etter hver tur så har man ikke så mange gode alternativ. Har man båten hjemme så må man jo gjerne gjødsle plenen, men ligger man sammen med andre på opplagsplass så er det noe griseri å tømme septiken der. Vi har f.eks maks 70 cm mellom hver båt.

Link to post
Share on other sites

Hva med mannlokk? Hvis ikke, kanskje på tide å lage et? Måtte nedi der selv pga av pumpa ikke ville tømme skikkelig. Full av vann, men ei drillpumpe fikk ut alt. Joda, luktet litt ugreit en stund, men etter en bøtte glovarmt vann, gode hansker og ei børste, blei det reint ja. Og det "kremlaget" som lå som smurt i tanken tror jeg ikke noe lurium greier å fjerne. God gammaldags skrubbing.

Men, impeller på pumpa er vel slitt, så den må vel byttes. Og nå skal det en nivåmåler på. Ei lysdiode skal lyse illevarslende rødt når tanken er 3/4 full. Tanken fylles raskere en man egentlig tror. Litt kjedlig når den er så full at det pipler ut av luftinga og man har kommet i havn. Jada, bør jo alltid sørge for å tømme når en er utpå. Men nå sto jo skipet godt planta på landjorda.

Trond Haug

Link to post
Share on other sites

Og nå skal det en nivåmåler på. Ei lysdiode skal lyse illevarslende rødt når tanken er 3/4 full. Tanken fylles raskere en man egentlig tror. Litt kjedlig når den er så full at det pipler ut av luftinga og man har kommet i havn.

Det er orginalt i min tank. Den blinker når nivået er >3/4 fullt. Men jeg kunne tenkt meg at den samme lysdioden lyser med konstant lys når tanken er 95%full. Da slipper man å blåse det som flyter på toppen ut luftinga. Så det kan jeg kanskje få gjort noe med. Lysdioden kan brukes, må bare lage en liten krets som overstyrer blinkinga når tanken er nesten full.

 

Hvilken måler bør jeg velge for å få målt toppnivået?

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...