Jump to content

Hvordan få bort dugg på vinduer?


Frøken Fryd

Recommended Posts

Var ute å kjørte i går kveld og så ingenting gjennom vinduene, prøvde å lukke opp sidevinduene for å få litt trekk men det hjalp lite. Har fåreløpig ikke montert varmeapparat men det er nok tid for det ganske snart. Så lurer jeg på hva folk gjør for å hindre at det dugger slik, vil dettte forsvinne ved bruk av varmer? kan det være fordel med dyser mot vinduene?

 

I går var det jo så fint ute at jeg turen ble tilbrakt oppe på hemsen, flatt hav og varmedress gjorde turen til ren nytelse.

Link to post
Share on other sites

Jeg pleier å sette et par-tre telysholdere under hvert frontvindu (på slingreduk) og synes dette er en grei måte å holde vinduene duggfrie på. Så lenge det ikke er for mye trekk, er varmen fra disse faktisk svært effektiv. Sikkert ikke ideelt i mørke, men jeg foretrekker nå helst å gå i dagslys da...

Link to post
Share on other sites

Jeg har deforstervifter hengende over frontrutene.
Jeg har også defrostervifte (med varme) rett fremfor meg, men obs!, disse finnes i varierende kvalitet. Jeg oppdaget plutselig at flammene sto opp av viften! Selve viftemotoren hadde stoppet, plasten smeltet og kom ned på selve varmeelementet på 150W og tok fyr. Dette gikk helt greit, slengte bare et vått håndlke over hele greien og slo av bryteren. Har nå kjøpt ny vifte av omtrent samme kvalitet da jeg jo alltid sitter under en meter fra viften og har full kontroll. Jeg bruker jo bare viften under gange. Men for all del, det kan jo skje igjen en gang jeg er alene og må en tur på dass mens båten går langsomt fremover på autopilot (etter å ha sjekket at det ikke er andre båter i nærheten).

 

Noen som har erfaring med ettermontering av dyser?
Jeg har hørt at noen bare har lagt en ventilasjonsslange i underkant av vinduene med flere hull rettet mot vinduene.

 

Lars H.

Redigert av Lars H. (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jeg har hørt at noen bare har lagt en ventilasjonsslange i underkant av vinduene med flere hull rettet mot vinduene.

Lars H.

 

Hadde denne samtalen igår med en kamerat. Fikk tips fra han om å legge rør nedenfor vinduene med masse borrede hull. Koble disse mot Wallas varmeren med et spjeld eller lignende (har begge utløpene inn i kabinen). Lurer litt på å montere denne løsningen, men vet ikke helt i praksis ennå.

Link to post
Share on other sites

De aller fleste båtene i handelsflåten har jo noen form for dyser mot vinduene, noen har også varmetråder i vinduene. Ser helst at alt som monteres enten det er varme eller ekstra utstyr blir innfelt og skjult best mulig. Men må nesten se hva jeg kan skru ned for å få plass til slikt.

 

Skulle tro det dugger mest når en har brukt for varme inne, så da kan en kansje koble seg på en dieselvarmer og hente luften derfra?! (tenker høyt)...

Link to post
Share on other sites

Den enkleste teknikken er uten tvil te-lys i underkant av vinduene - disse gir varmestrøm som fjerner endel dugg.

 

(Mange av oss husker sikkert hvordan te-lys i marsjstøvlene i militæret ga tørre støvler om morgenen).

 

Dernest er det som flere har nevnt mye å vinne på å montere varmeveksler til motorens kjølesystem.

 

Dette er et meget kostnadseffektivt tiltak, hvor man får mye varme i båten fra motorens oppvarming under gange som kan overføres til varm luft ombord.

Link to post
Share on other sites

...... legge rør nedenfor vinduene med masse borrede hull. Koble disse mot Wallas varmeren med et spjeld

 

Hei!

 

I min gamle tresjark hadde jeg et lignende system som funket meget bra. På utblåsningssiden, rett under frontvinduene, benyttet jeg Biltemas 32mm PP-rør i hvit plast, med mange små hull som styrte varmluften frem- og oppover. Dette PP-rørsystem som har en del koblinger, bend og muffer til en rimelig pris. I tillegg slipper man å gjenge / lime, da alle skjøter har en hurtig-kobling.

Defroster_Roer_15.jpg

 

Defrosteranlegg i båt (fra innlegg # 7) - det spesielle med den var vel hvordan jeg hentet varmluften fra min Refleks-ovn.

 

:seeya:

Link to post
Share on other sites

Walter_S: Ikke noe vondt om båten din, men i dette tilfellet hadde jeg heller tatt på meg lue og fjernet vinduene. Savner liksom "utslagsvasken" på babord-side. :lol:

Jeg ville har foretrukket en skjult installasjon, og det er det jeg synes gjør det vanskelig. Finnes dårlig med "dyser" til dette formålet synes jeg (ala de som er i bilen på frontruten). Og enda værre er det med dyser som bygger lavt.

Link to post
Share on other sites

Som Larspo er inne på er jeg også tilhenger av skjult annlegg, det være seg ledninger, rør, slanger og hva nå folk velger å legge inn i båten sin. På samme måte liker jeg ikke elektroniske apparater montert i brakett, bør felles inn er min mening. Ikke like enkelt alltid selvsagt.

Jeg er veldig spent på om jeg har noe luft under interiøret jeg kan benytte, tror kansje jeg kan få det til på oppsiden av vinduene, men da er det ikke mulig å hente oppvarmet luft fra noe varmer.

 

Helt topp med bilder fra patentene der ute!

Link to post
Share on other sites

Du får "rive" litt forsiktig og sjekke om det er klaring nok til å skvise inn noen rør. Har sett løsninger der en rett og slett lager en kanal ved å tette mellom skrog og diverse innredningsplater osv, samt slisser opp innerliner under rutene og setter i små "griller" som styrer lufta på vinduet.

 

Første bud er i alle fall å hente lufta utenfra. Å resirkulere fuktig luft har jeg prøvd, med dårlig erfaring. Ser også at du nevner å hente varmluft fra dieselvarmer, men min mening er at denne i mange tilfeller ikke vil ha nok effekt. En skikkelig varmeveksler vil kunne gi rundt 10kW varmeeffekt som gjør vei i vellinga.

 

Ville også sørget for å ha muligheten for å _kun_ kjøre varmluft på vinduene v.hj.a. spjeld eller i alle fall stengbare dyser. Det er greit å få full effekt der den trengs, og det er ofte ikke behov for oppvarming av selve båten.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...