Jump to content

GPS signal plutselig vekk


kevin.glover@imr.no

Recommended Posts

Hei,

 

Har en litt eldre SHIPMATE GPS 5500 som hittil har fungert uten problem. Siste gang jeg var på båten (sjekket alt var i orden ved kai) ville ikke GPS gi signal slik at kartplotteren min (Raytheon) kunne ikke fungere. Feilmeldingen fra GPSen min indikerte at det var ingen signal fra antennae(grønne lyset kommer på hver 10 sekon som betyr at ingen signal motass) - då må det være et problem med selv antennae/kabelen/overføringen til GPSen?

 

Litt usikker på om jeg har hatt dette problem før eller ikke, men båten min ligge tett inntil en store bygning ved kaien (12m høy vel), og den siste gang jeg prøvde dette ved kaien regnte det tungt. Jeg lurer på om det kan rett og slett være en kombinasjon av bygningen som forstyre litt og tung regn tar vekk den ssite delen av signalet? Kablene in mot motakeren virker helt ok og det er lite sannsynelig at selv antenne i mast har plutsetlig takket for seg - eller er det noen som har efart dette?

 

Min motaker-unit har en kabel kobling fra antennae som ser ut som den som går bak i en vanlig parabol dekoder (dvs enkel copper tråd som festes inn med en sølv feste rundt seg - om dere skjønner). En måten å sjekke dette er jo å låne en annen antennae med samme feste og se om den gi resultat. Vet noen om det er mulig å få lånt en slik en dag her i Bergen eller er denne type kobling lite brukt i nyere tid?

 

Alt forslag behjelpelig.

 

Hilsen,

 

kevin

Link to post
Share on other sites

... båten min ligge tett inntil en store bygning ved kaien (12m høy vel), og den siste gang jeg prøvde dette ved kaien regnte det tungt. Jeg lurer på om det kan rett og slett være en kombinasjon av bygningen som forstyre litt og tung regn tar vekk den ssite delen av signalet?
Mange (som har greie på slikt) påstår at været ikke skal påvirke GPS signalet men av egen erfaring har jeg mange ganger sett at dårlig vær gir lavere signalstyrke. At signalet skulle forsvinne helt virker dog noe merkelig. Bygningen vil jo skjerme for noen satelitter men det burde ikke være nok til å ta knekken alle. Sjekk koblinger og kabler, et ørlite hull i kappen på kabelen og vann trekker inn og....
Link to post
Share on other sites

Jeg har noen betraktninger å komme med når det gjelder gps og signaler. Det er forskjellige ting som kan påvirke mottagning av gps signaler. Regn og snø vil til en viss grad virke attenuerende på signalet- men dette er ikke merkbart fra en vanlig brukers synspunkt. Ionisfæriske forhold- slik som varierende tetthet i mediumet langt ute i ionosfæren vil påvirke hastigheten radiosignalene beveger seg med. Dette vil i all hovedsak påvirke nøyaktigheten til gps mottageren- da den bruker tidsforskjellen mellom signalet fra forskjellige satellitter til å bestemme posisjon. I største del av norge (sørnorge) vil nok ikke dette gi det helt store utslaget... En annen viktig ting å legge merke til er at om gps'en befinner seg i nærheten av høye fjell, store hus eller andre overflater som kan virke som en reflektor på signalet- vil dette kunne skape noe som vi kaller multipath- eller reflekser som blander seg med signalet i mottageren... Dette kan lett gjøre at du får flere titalls meter unøyaktighet. Har ved flere annledninger sett avvik på 15-20 meter ved å stå for nært metall konstruksjoner- og det dreier seg ikke da om manglende antall satellitter eller signal.

 

Bevegelig metall kan også gjøre at gps mottageren blir lurt til å tenke feil- så det er generelt en god ide å ikke montere gps'en bak vindusviskere eller lignende.

 

Når man slår på en gps behøver den ofte litt tid til å bestemme seg for hvor i verden den er- slik at den kan på forhånd regne ut hvor satelittene _skal_ befinne seg- samt synkronisere klokken sin. Om gps'en er i bevegelse- eller har mistet sted og tids sansen sin når den har vært avslått- så kan det ta opptil en halvtime- time før den får lås på posisjon.

 

Evnen til å kompansere for disse faktorene her er det som skiller kvaliteten i forskjellige gps'er. Selv om det er en kjennsgjerning at det ofte er samme elektronikken i flere forskjellige merker- så er dette noe å tenke på når man eventuelt skal investere litt. Selv er jeg mer opptatt av robusthet, brukervennlighet og finesser enn den fantastiske nøyaktigheten.

 

Etter symptomene dine å bedømme så er det helt sikkert en dårlig kabel, plugg eller kobling i antennen. Nå har jeg ikke noe erfaring med shipmate gps'en din- men det kan høres ut som om du beskriver en helt vanlig ekstern omnidireksjonal gps antenne forbundet med en coaxial kabel til gps'en... Slike antenner burde være lett å få tak i...

 

(redigert)

En annen ting jeg glemte å nevne er støykilder som kan drukne signalene fra satellittene. Noe så enkelt som en vifte som står å går- kan gi ut så mye støy at gps'en blir ubrukelig. Aggregater,motorer, invertere, radioer og pc'er kan også i værste fall gjøre gps'en ubrukelig.

(redigert)

 

Svaret mitt var kanskje litt utenfor området- men det er noe å tenke på når det gjelder gps montering, feilsøking etc...

 

- MartinL

Redigert av Langemannen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

En annen banal mulighet er at hvis antennen er avhengig av strøm via pluss og minus kabler, kan kontakten over tid bli dårlig. Spesielt er minus kabel sårbar for dårlig kontakt. Fordi det er snakk om veldig lav spenning via en egen koplingsboks eller direkte fra GPS/plotter, trengs det mer enn vanlig god kontakt.

Link to post
Share on other sites

Hei,

 

Takker for respons.

 

Det har jo blåst nok så mye i det siste her i Bergen og jeg tror nok på den ideen at et eller annet er galt med antennaen - muligens ristet kabelen løs eller noe sannt.

 

Antennaen på den danske side (linken) virker nok så kjent i formen og den er 5v. Min har Shipmate skrevet på siden, og det er en 5v kobling inn mot GPSen min.

 

Vet noen en plass i Bergen der det er mulig å få takk i en nye antennae til dette, hva en nye koster, og om noen som sitter på en brukt eller vet hvor jeg kan leter ett en brukt?

 

Kan jeg bruker hvilken som helst 5v antennae med det samme kobling eller må det være en shipmate kompatibel antennae?

 

Kevin

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...