Jump to content

Interessant ankertest i Yachting Montly


Sydvesten

Recommended Posts

I siste nummer av Yachting Montely er det en stor ankertest som går over en god del sider, testen er utført på 14 ankre av ymse utgaver. Testen er amerikansk og foretatt på vestkysten av unaiten. Det ble benyttet et båt som trekkraft og et ekselrometer "last celle" som målte holdekraften på båten. Det ble testet på 4 forskjellige bunnforhold, men bunnen bærer preg av å være for den meste sand bund, med innslag av leire. Forøsken er repetert flere ganger, prøve av bunnforhold ble tatt av de den delen av bunnen som ankrene festet seg i, de øverste 5"

 

Det var de forskejllige ankerleverandørene som leverte anbefalt anker til en 35-40 yacht. De ble benyttet 20 ft 5/16" kjetting og 108 ft 1" tau. Testen virker grundig gjennomført etter hva jeg kan se, og de svakhetene med testen er beskrevet. Max trekkraft er satt til 5000 lb, som tilsvarer nesten 60 knops vind på en 35 fots båt,

 

Det interesante i denne teste er hvor dårlig de vanlige "norske " ankre kommer ut av testen. Bruce kopier(levert av Lewmar) og CQR kommer meget dårlig ut, Bruce kommer på nest siste plass, Bruce ankeret feste kun til bunnen i en av de 4 testene, og den gangen det festet så klarte det ca. 200lb, samme med CQR som klarte ca. 1700 lb den ene gangen det festet til bunnen.

 

På toppen så ligger Fortress sitt Danforth type anker i aluminium med en vekt på 10kg, dette ankeret klarte å feste seg alle gangene og i 3 av tilfellene så greide det min. 5000lb, den fjerde gangen greide det kun1500lb.

 

Jeg kunne lagt ut hele testen her scannet, men det er desverre såpass mange som her som finner dette problematisk, så desverre så kan jeg ikke gjøre det. Men mine venner kan få en kopi på mail, og jeg fortsatt har noen igjen etter dieselaksjonen da :wink:

 

Redigert for en stygg sleiv fra min side...

Redigert av sydvesten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Hei Sydvesten, så med interesse det du fortalte fra denne ankertesten. Resultatet stemmer svært så godt men mine egne erfaringer, jeg har både et Fortress-anker, et Bruceanker (kopi, riktignok) og en solid paraplydregg. Noen meter kjetting hører til på alle. Fortress-en har jeg brukt i noen år nå, og har fremdeles til gode å miste festet. Kan ikke si det samme om Bruce-kopien, for ikke å snakke om den "gode" gamle paraplyen.

Link to post
Share on other sites

Leste den testen jeg også - satt på en flyplass med mye tid til overs på mandag....

Det morsomste ankeret var et som ikke var i salg i Europa ennå - het noe med 'bubble'.

'Bubblen' bestod i en luftfylt ball - festet oppå ankerskaftet omtrent der den ville ligget på ankerrulla. Pga oppdriften sørget nevnte ball eller bøye for at 'plogspissen' på ankeret alltid pekte loddrett, og derved gravde seg pent inn hver gang uten å velte over på siden.

 

Testen viste like godt resultat som et dobbelt så tungt tradisjonelt kvalitetsanker (etter hukommelsen)

Link to post
Share on other sites

Ut fra de bunnforholden som du beskriver - sand, leire er kanskje ikke resultatet veldig overraskende. Lette plateanker som f.eks Danforth og lignende er gode for slike bunnforhold, men ofte mindre bra på tang, tare og stein. Jeg har bra tro og god erfaring med Bruce for de fleste bunnforhold. derimot kjenner jeg flere som har vært mindre fornøyd med CQR-anker, men har liten erfaring selv med disse. Fortress er også et interessant anker - noen som vet hvor det selges?

Link to post
Share on other sites

Ankerdiskusjoner tar aldri slutt. Jeg tror heller ikke det er mulig å få testet disse ordentelig, annet enn normal bruk. Nå har ikke jeg lest denne testen (send meg gjerne denne på mail sydvesten (im sendt)), men hold-kraft i en retning er skjelden det eneste interessante. Det er stor forskjell på de som ligger akret opp akterut og fortøyd i baug, mot de som ligger på svai. De som bruker ankring på svai er det viktig at båten kan dreie rundt aksen og stadig få nytt grep. Akkurat her skal vistnok bruce være overlegen pga. sin utforming. Et danforth vil i dette tilfellet måtte vippe armene opp igjen om retningen blir snudd 180 grader for så å feste seg på nytt (som var testens vinner).

 

Med dette, så har alle ankre sine egenskaper til hvert sitt bunnforhold og til hvert sitt bruk. Hvorfor kjøper ikke alle danforth da dette er så innmari bra? Hvorfor kjøper så mange bruce da dette bare er ræva? Har selv hatt danforth og masse tung kjetting. Fungerte utrolig dårlig i sand hvor jeg har bruk for det meste mens andre skryter...hvorfor?

 

Tester er ofte gjort slik at et båt trekker med en jevn kraft ene veien. Hvordan er det i virkeligheten? Det blåser litt, så løyer det litt, det blåser litt og løyer litt osv. Resultatet er at det blir gjort et rykk, for deretter at tauget legger seg parallellt med bakken før et nytt rykk. Dette er av stor innvirkning på hvordan ankeret graver seg ned. Hva om dragretningen blir endret noe? Hva når det er store dønninger og hard vind. Da vil det til tider være større krefter som kan rive ankeret opp delvis uansett hvor god holdkraft det har. Da er det viktig hvordan ankeret bruker siste rest av hold, eller mistet hold til å grave seg igjen.

 

Hørte en gang om en fyr som hadde fortøyde båten i baug, og deretter bakket på lavt turtall. Deretter la han seg mens motoren gikk. Om dette var særlig fornuftig kan diskuteres, men det holdt nok utvilksomt bedre enn et dårlig anker :lol:

Redigert av Larspo (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jøss.... jeg som så langt bare har hatt gode erfaringer med min Brucekopi uten å ha mistet feste en eneste gang - i sterk kontrast til det jeg har erfart med paraplydregger. Her skal altså enkelte andre ankertyper være enda mange ganger bedre enn Bruce..... Det vil jo forsåvidt være bare bra det, så her må det vel leses ankertest tenker jeg :yesnod:

 

Legger forøvrig ved bilde av den 5 år gamle paraplydreggen som gikk tvert av nå i sommer. Da var det ikke engang særlig med vind og bølger (da hadde jeg slengt ut Brucekopien i steden). Men Brucekopien måtte altså til pers selv på en relativt rolig dag.

dreggbrudd.jpg

Link to post
Share on other sites

Helt enig K M .

 

Ofte slippes det nok alt for lite tau/kjetting ut. De fleste anker er nok avhegnig av god "visning" for å få godt feste. Det gjelder også Bruceanker. Jeg synes også personlig at tabellen over ankerstørrelse i forhold til båtstørrelse som blir oppgitt ved kjøp av Bruceanker anbefaler for snau størrelse på anker. Jeg har brukt både paraplydregg /20Kg, Bruce 10 og 15 kg, Skålanker 16kg og Engbo 15 Kg. Hvis man slipper ut nok tau/kjetting (ref. visning) så synes jeg Bruceankeret sitter best. Skålankeret har tendens til å slippe med mindre det for godt tak i leirebunn. Paraplydreggen satt også helt ok, men det var på en NB 740. Engbo er ok, men ikke så bra som Bruce synes jeg. Skal man ligge på svai så har jeg hørt flere som klager på bruceankeret. Da er det flere som sverger til Danfort. Det har jeg selv ingen erfaring med. Ligger også svært sjelden på svai.

 

Ha god visning og ikke spar på ankerstørrelse så sitter det som regel bra. Kjetting i stedet for tau hjelper nok også, men jeg har nå tau og det fungerer bra. Det hele kommer jo også an på hvor du ferdes. Blåser det for jævlig så er det bedre å ligge longside. :yesnod:

Redigert av OLPI (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Den har jo fått greie resultater i testen dette boble ankeret, men å påstå at det er vakkert er en liten overdrivelse etter min mening. Vet ikke om dette er noe man "kan" ha hengende i ankerrullen akter eller i baugen.

 

Jeg har mere sansen for "testvinneren" i Aluminium Fortress FX37 10kg og til 330$ vet ikke hva frakten over Dammen bli her.. Strengt tatt så rekker det jo med det med "skonummert" mindre 7kg til min båt på snaue 10 tonn..

Redigert av sydvesten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Sydvesten; du får kjøpt Fortress her også. Snakket med en på båtmessa. Husker ikke om det var en herfra.

 

By-the-way Fortress FX37 er beregnet på båter fra 46-51 fot.

 

Hva er det du har i kikkerten nå? :yesnod:

 

Edit: etter litt søk er det jo flere her på berget som selger Fortress, men det viste du jo, du var vel opptatt av priser.

Redigert av Krisida Magni (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Var innom og kikket med å forlange 8250 kroner for FX37 som koster 330 dollar i unaiten er litt vel mye overpriset etter min mening. 330 dollar med en kurs på 6,50 gir jo ikke mere enn 2200 kroner, slenger vi på litt moms her så er vi rundt 2700 kroner... Det er litt igjen til frakten da skulle en tro... Kan jo fly over selv og hente dette og ennå ha penger til litt :drink:

 

Måtter bare legge til at Watski bare skal ha 6706 kroner for dette ankeret, så det er jo litt billigere enn Nautisk handel som bare skal 8250 kroner for samme anker

Redigert av sydvesten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...