Jump to content

Bore hull i vindu av glass?


Trond C

Recommended Posts

Jeg vil prøve å montere vindusvisker på selve vinduet. Har sett en del båter som har det slik. Tenkte jeg kunne forsøke å lime viskermotoren på innsiden og bore hull til akslingen.

Er det noen som har forsøkt dette, som vet hvilke bor som bør brukes, som har råd for hvordan å unngå at ruten sprekker/går i stykker? Eller som eventuelt vet at det neppe går greit?

Jeg tror ruten er av herdet glass.

Link to post
Share on other sites

Er glasset herdet så er det toget gått (det gikk i herdeprosessen), da må du ha ny rute eller finne en annen løsning.

 

Det er ikke noen heksekunst å bore i glass men det krever litt forsiktighet og spesialbor, f.eks. disse.

Mine kjøretøy pr i dag: "NittiNitti": -90 Land Rover 90, "Bimbo": -93 BMW R1100RS, "Helmut": -08 Knaus Sunliner 808

Grunnet intensiv sensur og shadowbanning har jeg forlatt Fakebook, Insta og Twitter for godt, dere finner meg på https://mewe.com/i/sveinhauge og Telegram

If we grew our own food, we wouldn't waste a third of it as we do today. If we made our own tables and chairs, we wouldn't throw them out the moment we changed the interior decor. If we had to clean our own drinking water, we probably wouldn't contaminate it. Mark Boyle.

Link to post
Share on other sites

Hei!

 

Jeg gjorde det samme i fjor vinter. Kontaktet en lokal glassmester med tilsvarende forespørsel. Fikk beskjed om at hvis ruten var herdet så var det ingen mulighet. Hvis den er herdet så skal det være et merke på ruta. Fikk da glassmesteren til å bestille nye glass med hull for vinduspussemotorene. Betalte vel ca kr 600,- for to glass med hull med dimensjon ca 70 x 60 cm.

Link to post
Share on other sites

Men blir ikke to ganger varmebehandling og boring kanskje like dyrt som å kjøpe nytt glass?

 

Ellers er det ikke forsvarlig, eller tillatt i nye båter (ISO 12216), å benytte vanlig uherdet glass i båtvinduer. Når vi som her også snakker om å montere vindusviskere, tilsier det også herdet glass.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

........ Det var vel laminert glass du hadde tenker jeg

Ja du får bare tenke du, menjeg har nå lufteventiler i mange av rutene. Rutene er herda og montert på verft originalt. Lufteventilene er montert ettter at båten ble tatt hjem til Norge. I følge deg og tuffff er luftingen jeg har i båten en umulighet!!!!! Noen tar feil her, og det er ikke meg.... jeg bruker de lufteventilene hele tida.

Link to post
Share on other sites

Må nok si meg enig med Sira her. Å "ta ut" herdinga på et herdet vindu er ikke mulig, og bearbeiding etter herding er umulig.

Arbeider du i bransjen, eller er det synsing?

 

Om du arbeider i bransjen hadde det vore moro å få forklart kvifor ei herding, som er skapt av ei oppvarming/nedkjøling ikkje kan opphevas med ein ny prosess, med andre spesifikasjonar på varme/kjøleprosessen :smiley:

Link to post
Share on other sites

Må nok si meg enig med Sira her. Å "ta ut" herdinga på et herdet vindu er ikke mulig, og bearbeiding etter herding er umulig.

 

mvh tuffff

 

Joda:) Går fint det:) Men de aller flest har ikke utstyr og tålmod til å gjøre det:) Herdeprosessen av glass foregår ved at glasset avkjøles raskt ved å bli oversprøytet med kald nitrogen i ett punktmønster. Dette gjør avkjølingsprosessen ujevn og du skaper store spenninger i glasset. Dette kan man lett observere ved å se gjennom ett polariseringsfilter og ruten mot en blå himmel... Om ruten blir svartprikket så er glasset herdet... Ønsker man å avherde ett glass kan man bake det på høy temperatur i ovn over lang til slik at glasset blir tilstrekkelig flytende til at spenningene slipper og man kan avkjøle glasset forsiktig. Vips- ikkeherdet glass...

 

Dette er faktisk ting som amatør teleskopmakere har gjort i en årrekke for å bearbeide glasset sitt før sliping av speil:) Men det krever like mye kreativitet som utstyr og tålmod:)

 

- MartinL

Link to post
Share on other sites

Arbeider du i bransjen, eller er det synsing?

 

Ja jeg har holdt på i glassbransjen siden 1977,og skulle ha greie på det meste når det gjelder glass.

Du kan si at rent fysisk,kan det gå bra(Hvis du er heldig) , men man får ikke et fullverdig herdet glass etter at hullet er boret.

Altså,strukturen i det herda glasset blir ødelagt. Dermed er det best,og billigere og bore hullet før herdinga. Håper svaret er tilfredstillende.

Samme hvor jeg er , bare jeg er i båten

Link to post
Share on other sites

For å herde glass varmes det opp til ca. 650 grader Celcius for deretter å bråavkjøles. Det skaper spenning i glasset som gjør at det får en mekanisk styrke som er fire til seks ganger vanlig glass. Med rett utstyr er det relativt enkelt å avherde glasset ved å varme det opp igjen og la det sakte kjøle seg ned slik at spenningene forsvant. Som "Langemannen" nevner har astronomer (både amatører og proffer) bearbeidet glasslinser for å fjerne spenninger. I noen tilfelle har linsen hatt nedkjølingstid på måneder.

Men om det lønner seg å fjerne herdingen, bore hull og herde på nytt er vel tvilsomt.

Det går en hårfin grense mellom etikk og seigpining.

Link to post
Share on other sites

Greit nok som du sier at det er fint at "eksperter" svarer. Ringte ett par andre eksperter jeg kjenner og de sier det er bortkasta å koste på borti 10.000 på å bytte noen ruter som er tilrådet av "ekspert" her. Min mening er: Filtrer infoen du finner her, men vær din egen ekspert. Ta en runde på Internett når det gjelder herding og prosessen med å ta ut herding av glass. Det gjorde jeg.... nådde baatplassen-ekspertnivå etter ca 15 minutter lesing når det gjelder herding og styrke etter annen- tredje- fjerde gangs herding....

Link to post
Share on other sites

Innafor alle bransjar finn du vel totalt motsette svar alt etter kven du spør, i alle fall ville du oppleva det dersom du spurde nokon innafor min bransje om noko som går djupare enn barnelærdom.

 

Spørsmålet er vel om råglasset inkludert skjering har høgare verdi enn kostnaden med å ta ut herdinga. Dette spørsmålet kan ha ulike svar, alt etter verdiane du puttar inn i reknestykket.

 

Finn du nokon som kan ta ut herdinga, bora hol og herda igjen billegare enn å laga nytt glass, er det fasiten. Om ikkje lager du nytt glass og herdar det nye glasset.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...