Jump to content

Loddebolt ombord


Hydrox

Recommended Posts

Hei,

 

Jeg har tigode å se en god 12 volts loddebolt. Men jeg har selv en 30 Watts fra Maritim til Kr.69,- og den gjør jobben som servicebolt.

Plugger, koax- og ledninger opp til 2,5 mm2 går greit så lenge du sitter inne i båten, eller skjermer godt av for trekk.

 

En god loddebolt (for elektronikk) bør/må ha en eller annen form for temperaturregulering. Hovedbegrunnelsen er at loddeflatenes størrelse og omgivelsestemperaturen vil variere og derfor trenges det forskjellig mengde effekt for å holde rett temperatur.

En god 230 volts loddestasjon, har gjerne 50 til 75 watts effekt. Denne blir da regulert ned vha av en eller annen form for termostat slik at det alltid er rett temperatur på spissen. (De beste boltene på markedet er Weller, der man velger temperatur vha av spissvalg. Det sitter en liten magnet i denne som igjen holder en elektrisk kontakt. Når temperaturen øker minskes magnetismen og strømmen til elementet kobles ut.

 

Gassloddebolter og penner er jeg mer skeptisk til. Det er vanskelig å få regulert rett temperatur på spissen, og det er først i etterkant at du ser om tinnet har flytt ut riktig. (Disse egner seg bra for folk som er ute i felt og lodder relativt ofte slik at de får trening)

Link to post
Share on other sites

Takker svar..!!! Det meste, eller faktisk alt av elektrisk i båten min er loddet. Av den grunn bør jeg vel ha en loddebolt ombord. Den jeg har vist til som går på gass har også et munnstykke slik at den kan brukes som varmepistol, dan kan jeg bruke den til å sette på krympestrømper i tillegg. Kansje ikke så dumt.

Den saken som går på 12 volt hadde jo sikkert gjort en grei jobb den og. Vet ikke helt jeg, valgets kval.... Prisen bryr meg ikke så mye, jeg vil ha noe som "funker"...

Link to post
Share on other sites

Jeg har den gule gasssaken fra CO. Fikk den til jul for 2-4 år siden.

 

Bruker den lite, da jeg ytterst sjelden lodder på båten eller andre steder uten 230V. Du fyller på fra en sån lightergassboks.

 

Min lekker gass! Ikke mye, men når jeg tar den frem en gang ibland må jeg ALLTID fylle på på nytt. Har ikke undersøkt det nærmere, siden det er ukritisk der hvor jeg oppbevarer den

Link to post
Share on other sites

Gassloddebolter og penner er jeg mer skeptisk til. Det er vanskelig å få regulert rett temperatur på spissen, og det er først i etterkant at du ser om tinnet har flytt ut riktig. (Disse egner seg bra for folk som er ute i felt og lodder relativt ofte slik at de får trening)

 

Jeg har brukt en som er ganske lik CO son men den var stabil og fin og lett å regulere, loddet kretskort uten problem kombinert med loddetinnsuger. Den ble kjøpt i en finelektronikkforretning for en lapp for noen år siden.

 

Tror det kan være en del forskjell på bruksnytten fra produkt til produkt, eks en drill på europris er ikke likebra som en i byggforrentningen selvom det er en drill :wink:

Ville hørt med etfirma som er ute i felten og lodder mye på hvilke produkt/fabrikat som funker best.

Link to post
Share on other sites

Er ikke riktig de som skriver at en gassloddebolt er ubrukelige. Kan være litt kilent å stille inn temperaturen, men det finner du fort ut av. En temperatur på rundt 375 grader Celcius er good til "vanlig" lodding, men om det blir 350 eller 400 grader er ikke så farlig. Dette finner du greit ut med å smelte litt tinn på tuppen når du tror du har rett temperatur. Er det vanskelig å få tinnet til å flyte ut, har du enten en for kald bolt eller den er dekket med drit. Drypper tinnet av tuppen, det freser og ryker voldsomt er tuppen for varm. Da fordamper flussmiddelet i loddetinnet for kjapt (de fleste loddetinn til allmenn bruk har en kjerne av flussmiddel. Bruk denne teknikken til å bli kjent med bolten din (og da mener jeg loddebolten :wink: ) slik at du får regulert den inn sånn passe.

Det som virkelig betyr noe er tuppen, denne bør tilpasses det du skal lodde. Skal du lodde "mye gods" er det viktigere med en kraftig tupp enn en veldig varm tupp. Velger du for liten tupp bruker du for lang tid på varmeoverføringen til det du skal lodde, og varmen får tid til å spre seg lenger og lenger vekk fra loddepunktet. Dette er spesielt ugunstig på kretskort, men er heller ikke bra på ledere da tinnet får tid til å trekke opp under isolasjonen og du får en veldig "stiv" lodding. Samtidig vil isolasjonen bli veldig varm, og trekke seg vekk fra enden og til slutt smelte.

Som et generelt råd vil jeg derfor anbefale en så stor tupp som mulig så lenge dette ikke går utover tilgangen til loddepunktet.

Det er også viktig å skape en god termisk forbindelse mellom tuppen og loddepunktet. Dette oppnår du med å tilføre en liten mengde loddetinn på en ren tupp rett før du setter tuppen mot loddepunktet. Og så tilfører du tinnet direkte på matrialene som skal loddes sammen, og ikke direkte på tuppen. Unntaket fra dette er dersom oppvarmingen av "godset" tar for lang tid. Da trenger du litt mere tinn på tuppen for å lagen en bedre termisk forbindelse.

Renslighet er også ifm lodding en dyd. Derfor renses tuppen ved å tilsette litt loddetinn på denne, som du i neste omgang tørker vekk på en fuktig svamp - så tilsetter du loddetinnet til den termiske "broen" rett etter dette.

 

Disse faktorene er viktigere enn en pinlig nøyaktig regulering av temperaturen til spissen.

 

Vel vel. Dette er sikkert selvfølgeligheter for en del av dere og det er ikke min mening å virke belærende på dere som er habile loddere, men har av erfaring sett veldig mye dårlige loddinger av personer som har sagt at "joda, jeg kan lodde".

Link to post
Share on other sites

Har en Weller bolt som går på gass. Dyr, men utrolig bra temperaturregulering. Kan anbefales. Gass kjøper jeg på ELFA

Båthistorikk fra 1959: Tresnekke, 20 fot, Penta 2 sylinder, bensin. Trebåt, klinkbygget, 16 fot, Johnson 5.5 HK. Mørebas 16 fot, Johnson 25 HK. Trifoil 15 fot, Mercury 35 HK. Trifoil 17 fot, Mercury 65 HK. Myra 21, Volvo MD2B. Furuholmen 30, Farrymann 30HK. Skarpnes 30, Volvo MD40B. Broom 37 Ocean, 2x Perkins 6.356 HM. GibSea 522 Master, genoa, 96 kvm, storseil, 54 kvm, Perkins 4.236, 80 HK.

Link to post
Share on other sites

Jeg har også Biltemas 12volt bolt liggende ombord. Skjønner vel egentlig helt hvorfor, da det jo ikke anbefales å lodde koplinger i båt :blush: . Men men, den var jo billig da :crazy: . Og før eller siden kan den jo vise seg å være "kjekk å ha".... :crazy:

 

 

:cool:

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...