Jump to content

Støpe i glassfiber (hylle)


"Mathilde"

Recommended Posts

Har støpt en del i lasterommet. Det er veldig greit å jobbe med 4 mm kryssfiner, ta mål og noter på ark. Så skjærer du ut hyllene og tar med i båten for fin-tilpassing. 4 mm kryssfiner er så tynn at du kan klippe den med blekksaks, eller skjære litt med tapet kniv.

 

Etterpå har jeg tatt platen(e) med hjem og lagt 2 lag med glassfiber på hver side. Lengre hyller er avstivet med en endekant, også greit i sjøgang at ikke ting rauser ned. Obs, siste laget med glassfiber har jeg latt gå 4-5 cm utover platen uten å mette det overskytende med polyester, det for å feste den i skottene. Derfor kan det være greit at platen ikke lages akkurat passe, men litt for liten.

 

Når jeg skulle sette hyllene på plass har jeg festet hyllen midlertidig med båndmetall, og noen korte treskruer, og så "limt" det overskytende glassfiberet mot skottene med polyester, hvor underlaget på forhånd er mattet og vasket med aceton.

 

Husk hansker og værneutstyr! Vanlige tynne engangshansker er ikke nok, polyesteren trekker i gjennom.

 

 

Og, når jeg har holdt på i garasjen og støpt endekanten på hyllene er det vanskelig å få glassfiberen å sitte å herde rolig uten å slippe taket i 90 gradersvinkler etc. Jeg fant det var best å pakke det hele inn i plast og legge noen 2x2 toms stokker utenpå. Det ser ut til at når det ligger plast utenpå polyester som herder blir det en slags "fukt" under slik at plastikken slipper lett når det hele er herdet. Etterpå er det litt klissete, men det tørker opp i løpet av noen timer.

 

Mye plunder i begynnelsen, men det blir lettere etterhvert. Jeg er enda ikke ferdig, det blir mere støping til sommeren.

 

Skrev i full fart nå, vet ikke hvor klart det var. Kanskje andre har inspill også. Lykke til

Redigert av traust (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Takk for gode tips, traust.

 

En av hyllene har jeg tenkt å montere i ankerbrønnen for lagring av reserve gassdunk. Den må derfor være solid og i alle fall tåle dunken som veier 3 kg. Forstod det slik at du støpte fast hyllene ved å smøre på polyester etter å ha lagt utover det overskytende glassfiberet fra hyllen. Men blir dette solid nok mener du??

Link to post
Share on other sites

Du kan la glassfiberlagene du legger under hylla gå oppover skottene. Slik at polyesteren renner ned i vinkelen mellom skott og hylle og metter fiberet, og at glassfiberlaminatet ikke løsner fra hylla når det blir mye vekt. Kryssfineret hviler da på glassfiberlaminatet. Gjør du motsatt, at du lar glassfiberet som ligger oppå plata henge i skottene er ikke det like god konstruksjon.

 

hvis du fester hyllas 3 av 4 kanter mot skottet skulle det bli veldig sterkt

 

PS, på hyllekanten ut i rommet kan du også støpe inn en rundlist/(kosteskaft) istedenfor å avstive med en kant, dvs først må du frese et 4mm spor i den, gjerne med en bordsag, slik at du får den limt den på kryssfinerplata.

 

PS jeg valgte 4mm kryssfiner for å lette tilpassingen, bortsett i fra det kan sikkert stivere kryssfiner brukes.

Redigert av traust (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Når alt er herdet blir det alltids noen fibre som stikker ut som nåler. Jeg har brukt en elektrisk fil til å fjerne det, en slags båndpussemaskin (black & decker) med et veldig smalt bånd. Utrolig anvendelig redskap, maskinen begynner etterhvert å bli slitt men jeg finner den ikke i salg noen plasser, og ikke på B&D sine hjemmesider heller.

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Arbeidet med hyllene (en foreløpig) er nå godt i gang. Har kuttet til finerplaten og lagt på kant, etter først å ha klippet ut en mal i papp. Har slipt bort overflaten i skotten med vinkelsliper -der jeg kommer til å støpe den fast slik Traust har forklart. Nå skal jeg legge på et par lag med glassfiber på platen.

 

Bør jeg til slutt forsegle støpen med gelcoat, eller holder det med noen strøk to-komponent primer?

Link to post
Share on other sites

Bør jeg til slutt forsegle støpen med gelcoat, eller holder det med noen strøk to-komponent primer?

 

Det holder iof. med primer, men da blir det veldig matt, og vanskelig å holde reint...

 

Tips: tokomponent polyurethanmaling kjøpes billig på Biltema. Kalles " toppcoat" men det er det altså ikke...

 

Suzuki

No boat needed..

Link to post
Share on other sites

Da er hylla støpt på plass og står nå til herding. Hadde litt problemer med å få glassfiberen helt inn til kantene fordi polyesteren fra forrige behandling hadde komme litt for langt ut. Det ble derfor en liten sprekk mellom hyllen og skottet, på hver side. Her la jeg på to lag med glassfiber og støpte fast slik at det ble "hel ved" i overgangen.

 

Er ganske godt fornøyd med resultatet, men vurderer å foreta noen småjusteringer ved bruk av epoxysparkel e.l. Det får jeg se nærmere på når støpen har herdet.

Link to post
Share on other sites

Har du først begynt å støype i polyester er det vel like greit å fortsette med det til sparkling også? Polyestersparkel er mykje lettare å pusse ned enn epoxysparkel. Billigare er den vel også :wink:

"Hadde gud ment at det skulle finnes plastbåter,hadde han skapt plast trær"

 

my_ads.gif

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...