Jump to content

Montere svinger på trebåt


Carnot

Recommended Posts

Jeg er fremdeles noe grønn som trebåteier. Planen er å montere ny svinger før båten settes på vannet, og håper dere inne på forumet har noen gode tips til framgangsmåte. Så langt ser jeg for meg følgende:

 

1) Borre hull i passe størrelse og tilpasse en ”trekloss” til å ha mellom skrog og svinger slik at svingeren peker rett ned.

2) Pusse ned området der svingeren skal monteres og mette alt bart treverk med linolje.

3) Tette godt med egnet tetningsmasse og skru til fra innsiden (svingeren er gjennomgående). Hva bør jeg tette med? Er tjære aktuelt?

Link to post
Share on other sites

Det er vel det beste at svingeren peker rett ned slik at sentrum av strålen blir rett under båten.Finn deg en kloss som er tykk nok til at du kan dele den i to i en vinkel som tilsvarer vinkelen på bordet der du skal montere.Dermed får du rettet opp både innside og utside.Spiss klossen av mot endene.Smør med Sika på begge sidene og sett kossene på plass rett over vherandre.Bor hull i begge ender tvers gjennom både klosser og båtbord.Sett i passende bolter.evt.gjengestenger med mutter i begge ender.Når klossene er på plass,borer du et hull i midten gjennom begge klossene og båtbordet i samme slengen.Hullet må selvsagt stemme med tykkelsen på giveren.Saus det hele inn med Sika.

Du må ha bronsesvinger !Plast ryker om treet sveller og utvider seg.Har du eik til klosser er det bedre enn furu.Eika beveger seg mindre enn furu.Vær obs.på galvanisk tæring etter hvilke materialer du har i bolter og båtsøm !

Hilsen Gutek

Link to post
Share on other sites

Tja, det kan en jo undres på.

Nå er det jo gjerne sånn at de fleste bronsesvingere har en viss hydrodynamisk riktig utforming, samt at de tåler å treffe saker og ting som måtte flyte i sjøen. Jeg ville ikke betale en formue for en bronsesvinger til mitt LS4100 lodd, men valgte den sylindriske plastsvingeren istedet. Den ville bli slått av dersom den traff noe i sjøen, og derfor flushmonterte jeg den i blister istedet. Den sitter på ei pute av Sika 291, samt at det er lagt Sika fuge mellom svinger og blister. Den henger faktisk i Sikaen. Mutteren inni båten er kun trukket til for hånd.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...