beertrip Startet 11.August.2007 Del på Facebook Startet 11.August.2007 Hei Er det noen som har gode forslag/tegninger/mål på en fin utendørs røykeovn for kaldrøyking av fisk? Hvor lenge henger dere forskjellig fisk før salting? Bruker dere f.eks sukkersalting og hva med eventuelle tilleggskrydder? hvor mye av hver? til hvilken type fisk/er? Mvh Beertrip Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Avmønstret# Svart 11.August.2007 Del på Facebook Svart 11.August.2007 Har sett hjemmelaga røykovner i utallige varianter. Alt fra en gammel vedovn med rør opp til ei tønne, til ovn laget av stein i skråning med røykrør oppover skråningen, og en variant i gammelt kjøleskap hvor illsted var nederst, dvs i frysedelen. Og også noen varianter i små skur. Det er vel bare fantasien som setter grenser for hvordan du skal lage en røykovn. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
KENOSE Svart 11.August.2007 Del på Facebook Svart 11.August.2007 Enig i pinkvin at det er omtrent bare fantasien som setter grenser for hvordan en skal få dette til. Selv har jeg laget 3 røykovner på plasser jeg har bodd, har nå laget et anlegg der jeg har kombinert bruk med utepeis. Det letteste er å lage et anlegg til varmrøking, da trenger du ikke så lagt røykløp. Har du en skråning der du bor er det lettere å få god trekk. Du lager da et ildsted i bunnen av skråningen, eller bruker en gammel ovn. Skal du gjøre dette litt ordentlig må du kunne regulere trekken. Røkløpet opp til der fisken skal henge bør være minst 3-4 m dersom du vil kaldrøyke. Til røyløp har jeg best erfaring med jernrør, Et jernrør varmes fortere opp på kalde dager og gir mindre kondens. Der røret slutter lager du et skap eller setter ei tønne, og enten henger eller legger fisken på rist. Du må kunne regulere røykmengde ut av dette stedet. Varmrøyking: ca. 30 min i 70 - 80 grader røyk, etterrøykes i kaldrøyk 1-4 t til fisken har fått den farge og røykmenge du liker. Feit fisk som ørret, makrell, sild, laks egnet. Fisken saltes et døgn, (stor fisk lengre) jeg foretrekker sukkersalting ca 1/3 sukker. Strør grovt pepper på filene og legger dem på rist, nam nam og Kaldrøyking: Krever mer tålmodighet, skal henge flere timer enn varmrøykt fisk, alt etter hvordan du liker den. Jeg har pleid å la smålaks henge 7-8 timer i 20-30 grader. Ved: Ikke bruk furu/gran men lauved. Spon/ved av bøk/or gir mild smak, eik noe mer røyksmak. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
ÅtteGlass Svart 11.August.2007 Del på Facebook Svart 11.August.2007 Dette er riktignok en varmrøykingsovn, men jeg syns den var morsom. Røykeovn kan lages av det meste. Fant denne nede ved sjøhuset i Aalbæk havn, syd for Skagen, DK. Bildet er tatt i 1985. Sitér dette innlegget Oslo Seil- og Båtskole. Link to post Share on other sites More sharing options...
Seilaren Svart 11.August.2007 Del på Facebook Svart 11.August.2007 Flere som hørte Reiseradioen i morges... Sitér dette innlegget God samvittighet skyldes ofte dårlig hukommelse. Fritjof Brandt Link to post Share on other sites More sharing options...
sivne Svart 11.August.2007 Del på Facebook Svart 11.August.2007 Min manns farfar hadde en gammel volvo amazon som han byggde omm til røykerom, har desverre ikke bilde av den. Skal stikke en tur ut i hagen etterpå og ta bilde av vår. Sitér dette innlegget Lykken i livet er å gjøre det man elsker å gjøre, ikke prestisjen man oppnår og summen penger man har i banken. http://severines.blogspot.com/ Link to post Share on other sites More sharing options...
sivne Svart 11.August.2007 Del på Facebook Svart 11.August.2007 Her er en ovn innfelt i en sprekk i fjellet. Et stålrør er brukt som "pipe" og ligger høyere enn ildstedet, for at røyken skal stige mere effektivt. Fisken henges i røret til røyking. Sitér dette innlegget Lykken i livet er å gjøre det man elsker å gjøre, ikke prestisjen man oppnår og summen penger man har i banken. http://severines.blogspot.com/ Link to post Share on other sites More sharing options...
Honduras Svart 4.Mai.2009 Del på Facebook Svart 4.Mai.2009 Drar fram en gammel tråd igjen. Er det noen som har noen gode tegninger el.l til en "garantert god" røykovn, gjerne en kombinert kald/varm variant. Har hytte med skråninger både her og der, nå har jeg også snekke samt makrellsnøre. Forholdene bør med andre ord ligge til rette for å kombinere dette på en hensiktsmessig måte. For ett par år siden var jeg borte i en norsk artikkel på internett om en kar som laget seg røykovn av standard pipe-elementer, men er ikke kar om å finne den nå. Tips mottas med takk. Sitér dette innlegget * Prosjekt Glen-L Squirt * Prosjekt Lagringsstativ påhengsmotor Link to post Share on other sites More sharing options...
p-kaill Svart 4.Mai.2009 Del på Facebook Svart 4.Mai.2009 Vil huske det var et program i fjor på NRK om røyking av fisk og kjøtt, det var et dansk program. Jeg og noen kompiser har nettopp kjøpt et røykeri bygget av rustfritt stål som er datastyrt , med vifter , etc. Her kan vi røyke 400-500 kg fisk i slengen, bilde kommer etterhvert.... Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Kjongard Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 Hei, er det noen som har idè om hva vi kan bruke til røk-rør til en røkovn uten at kostnadene øker kraftig. Kan vi bruke en tre-renne til rørgate? Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Big Horn Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 Du kan bruke syrefast flexirør, eventuelt aluminium, men aluminium holder not ikke mer enn 2-3 år. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
hanto1 Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 Ventilasjonskanaler koster ikke all verden. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Riddar4 Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 Har arva røykeri etter faderen. Fyrrommet er i underetasjen i uthuset med ei trekt over det åpne ildstedet som leder opp til røykrommet over. Der henger eller ligger fisken på metallhyller (varmrøyking), og det er mulighet for å åpne eller stenge åpningen ned tl fyrrommet alt etter hvor mye røyk og varme du vil ha opp. Ved varmrøyking har jeg god åpning og fisken liggende rett over åpningen. Det er stort sett laks og makrell jeg røyker. Strør godt med finsalt over og under med litt sukker oppå. Gjentar operasjonen etter et døgn. Etter 3 døgn i salt/sukker, skyller jeg av fisken, tørker den godt og lar den henge et døgn før røyking. Like ens lar jeg fisken henge et par døgn etter røyking før jeg deler den opp i passe stykker, vakumpakker og fryser den. Ved en slik fremgangsmåte blir laksen mer fast i fisken og ikke så bløt og utflytende som den du kjeøper i butikk og som nok ofte bare er behandla med røyksyre. Får stadig gode tilbakemeldinger fra slekt og venner på at det er slik røyking de vil ha...Varmrøykt fisk lønner det seg å skjære til før den er tint opp. Når det gjelder fyringa, så skal virket helst være spon fra varmekjære tre. Men jeg legger litt tynne vedpinner og sammenkrølla aviser i bånn før jeg fyller spon og sagflis oppå i en passe haug. Av og til skvetter jeg litt vann på sponen så den skal ulme godt. Det er ventil i døra inn til fyrrommet så ilden skal få passe med oksygen så den gløder og lager røyk, men ikke brenner. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Lady B Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 Avhengig av hva du fyrer med, så kan du godt røyke fisk i pipa... Anbefales ikke hvis du har oljefyr... Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
svebe Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 Jeg har laget en tråd om en enkel kaldrøyk metode. http://kabbekaster.blogspot.no/2013/11/nytt-rykeri.html Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Avmønstret# Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 (redigert) Har kommet mye god røykeflis for grill i butikkene nå. Alle mulige varianter. Har testet en del i grillsesongen og ja, det er gir forskjell i smak hvilken flis du bruker. Jeg pleier å legge flisen i bløt så den er fuktig og ikke brenner så fort opp når jeg røyker. Men nå varmrøyker jeg på grillen da, dvs ved hjelp av en såkalt "lokomotivgrill" med to kammer og skorstein i ene enden. Gjorde meg flid og røyka spareribs en gang, mener det var spor fra epletre jeg brukte, og du salige så godt det ble. Røkte elgekjøtt en annen gang, men da syns jeg røyksmaken ble for spiss og påtrengende, fungerer nok best på kjøtt med mye fett vil jeg tro. --------- Kan også gi vanlig grilling en liten piff ved å røyke litt på tampen. Jeg har en liten hermetikkboks jeg hiver flis i og legger på kullet. Evt hiver flis rett på kullet. Igjen med lokket og la det røyke ordentlig en stund så får en litt ekstra røyksmak. Har ikke prøvd det på gassgrillen, den blir så lite brukt så... Redigert 22.September.2016 av Avmønstret# (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Riddar4 Svart 22.September.2016 Del på Facebook Svart 22.September.2016 Det må vel funke like godt å sette boksen med flis i en gassgrill? Noen som har forsøkt? Og hvor lenge før det er passe smak på kjøtt eller fisk ? Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Lady B Svart 23.September.2016 Del på Facebook Svart 23.September.2016 Det må vel funke like godt å sette boksen med flis i en gassgrill? Noen som har forsøkt? Og hvor lenge før det er passe smak på kjøtt eller fisk ? 20-30 minutter bør holde... Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Big Horn Svart 23.September.2016 Del på Facebook Svart 23.September.2016 For de som er interessert i tradisjonell tilbredning og konservering av mat kan jeg anbefale: http://farminsittkjokken.com/ Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
hanto1 Svart 23.September.2016 Del på Facebook Svart 23.September.2016 På Biltema har de røyke tønner til 499,- De er greie til varm røyking av makrell og laks. På øverse trinn er det kaldt nok til at man kan røyke i ca 1,5 time. Kjører man dobbel rist i toppen får man plass til ca 20 makrell fileter. Salting av makrell er enkelt. Har filetene to timer i fint salt. Skyld og tørk. Noe lengre for laks. Bruker einer og litt eikespon. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
svebe Svart 23.September.2016 Del på Facebook Svart 23.September.2016 Har varmrøyka fisk i gassgrillen opptil mange ganger. Kombinasjon flis og einer funker veldig bra. Honduras var vel egentlig ute etter info om en kombirøyker - både varm og kald. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
k73 Svart 23.September.2016 Del på Facebook Svart 23.September.2016 Jeg lagde en slik til kaldrøyk. K. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.