Jump to content

Maritime mat oppskrifter


McNeill

Recommended Posts

Oppskriftsbase:


Jeg er av den matglade personen som liker å kokkelere og regner med at det er mange som meg! Derfor tenkte jeg at vi kunne dele erfaringer og utveksle ideer til retter som vi mener hører sjøen (salt-/ ferskvann) til. Dette kan gjerne være egne oppskrifter eller mer kjente oppskrifter med en personlig vri, enten pga byssetype eller rett og slett fordi dere har funnet en bedre måte å gjøre det på. Dersom dere har gode oppskrifter som bruker noen av havets eller innsjøens delikatesser så er jeg sikker på at det flere som vil høre om de.

 

Det jeg ser på som ganske essensielt dersom man skriver oppskrifter er å ta med hva slags bysse man har lagd det på, f.eks. dobbel parafin kokeplater eller om man har grillet det. Ta gjerne med dersom dere har funnet ut at man bør begynne med å koke f.eks. potetene og grønnsakene først, så kan man begynne å steke f.eks. hvittingen mens man lager sausen, etc. Bilde


Til dere som har erfaringer fra røyking, salting, graving, raking, osv så tror jeg det er mange som er interessert i å høre om disse vellykkede oppskrifter. Bilde


Dersom dere ønsker å diskutere oppskrifter så er det mulighet til å kunne gjøre det på Diskusjoner rundt oppskrifter. Husk å skriv i emnet hvilken oppskrift dere henvender dere til!


Jeg tenker at vi kan si fritt frem og husk mat smaker best til sjøs! :flag:

Link to post
Share on other sites

Jeg har tatt friheten av å kopiere inn oppskriftene til Pjolter og marvi fra Båtliv og mat

 

Kan jo begynne med denne,  DET ER ENKEL MAT !!!! Har selv laget dette mange ganger ombord.

 

HELSTEKT INDREFILET MED HJEMMELAGET URTESMØR MED MANDELPOTETER:

 

 

Helstek indrefilet: Renskjær hele fileten. Ikke ta bort fett som ikke er hardt. Smør hele fileten inn med grovkornet, og så finkornet pepper. dryss litt grillkrydder ( veldig lite) på begge sider. Gjerne også litt salt. ( det gjør ingenting så lenge du steker hele sammen,,, aldri i stykker) Varm panna eller grillen godt. bråstek hele fileten til den er deilig og brun overalt. bruk varm panne.

Avkjøl hele fileten til den er kald (25-30 grader) Skjær nesten igjennom i passende stykker, Fyll mellom stykkene med hjemmelaget urtesmør Lages av : en pk meierismør, en halv plante basillikum. 2 fedd hvitløk og en halv persilleplante. bland dette godt i en hakk alt opp i små biter og klem en halv sitron oppi og bland godt.

Når du har fyllt mellom stykkene med urtesmøret bind sammen hele fileten slik at ikke all saft renner ut. Hiv den i forvarmet ovn på 300 grader i 10-15 min,., spørs hvor rå du vil ha den.

 

Har du ikke stekeovn ombord stek hele fileten litt lengre på feks. minigrillen.

 

Mandelpoteter: Kok opp vannet. ha poteten oppi og la den kun trekke i ca 15 min.

Verdens beste pepper saus: En liten butt rømme, en kvarting med fløte, mye pepper, maggie suppebuljong  og litt rødvin.  Kok opp fløten med mye finkornet og grovkornet pepper, Tilsett 2 ts med buljong, Kok opp. Ha oppi lettrømmen, kok opp og la den koke i et par små minutter.

 

Lykke til.  Dette er garantert en suksess uansett om dere er ombord eller er hjemme med gjester ..

Link to post
Share on other sites

Kan jo jeg fortsette med en fiskerett

 

Skinn og bennfri laksefilet i ovnen:

 

Tar laksen ut av kjøleskapet ca. 1/2-1t før den legges inn i ovnen.

Krydres med sitronpepper, salt, GOD olivenolje (gjerne krydderolje), en liten dæsj hvitvin og persille.

 

Legges i ovnen på 200 C i ca 10-15 min. avhengig av tykkelse.

Da tar du rømme over og gjerne en liten dæsj med sitronsaft. (mens den er i ovnen)

Så lar du den stå til den er ferdig etter ca. 15-20min.

 

Kan for eksempel serveres sammen med bakte poteter og persillesmør (bare persille og meierismør som er blandet sammen.

 

Du kan og prøve med steinbit/brosme/lange/ulke lagt inn i midten av laksefileten og ellers gjøre som over. Men da må den stå ei stund ekstra.

Link to post
Share on other sites

En oppskrift som jeg synes er helt utrolig og som er meget enkel å lage enten i de enkleste byssene eller hjemme er trukket salt torsk !

 

Salt torsken, gjerne et par dager i forveien. Bruk heller for mye salt enn for lite.

 

Ta opp torsken og lukt i karret. Dersom det lukter litt søtt så er den fin. Skrap av en liten bit av torskekjøttet med neilene og smak. Dersom den smaker veldig salt så legg den i et kar med vann etter at den er skylt meget godt først.

 

Skrell potetene og kok dem opp. Ca. 45 min (Avhenger av potet typer)

Sett på mye vann til koking, for torsken. Stort sett inneholder torsken nok salt så man trenger skjeldent å tilsette salt i vannet.

Skrell og kutt opp gulerøtter, kok opp. Ca 30 min (Avhenger av tykkelsen av gulerot bitene)

Smelt smør og ha opp i gressløk når smørret er klart

 

 

Når fiskevannet koker har man opp i torsken og holder tempraturen i vannet slik at man ser at vannet beveger seg, men vannet må ikke koke .

 

Det som går ann for dere som vil gjøre dette med en to platers kokeaperat er å koke ferdig potetene og gulerøttene før man koker vannet til torsken og smelter smørret.

 

Bon appétit

Link to post
Share on other sites

Guest itegro

Fiskesuppe a la Sonja Olsen M/Y NIKITA av Florø

 

Basis: Toro "Bergensk fiskesuppe". Tilbehør:

Fløte,rømme, creme fraiche el.l.

Blåskjell, reker etc i lake

Nyfisket, filetert fisk

Gulrøtter og løk skjært i tynne strimler

Hvitløk

Soft margarin

Hvitt brød

 

Sommermat på brygga til ca 10 personer tilberedt i krabbe-panne på en 1-plates hybelkomfyr og grill. Mengden tilpasses antall personer, men lag ca det dobbelte av hva du tror er nok, dette er fantastisk godt!

 

Hvitløksmør lages god tid i forveien, ved å blande Soft margarin eller Smør med finkuttet hvitløk - 3 fedd er ikke for mye til en boks smør...  La det stå og godgjøre seg minst en time.

 

Bland et par pakker suppebasis med melk, rømme, kraft fra reker/blåskjell etc. Mens dette koker opp og småputrer smører noen hvitløksmør på brødskivene mens noen kutter grønnsaker og noen fedd hvitløk som kokes med suppa noen minutter, og noen skjærer det dere måtte ha av fisk i litt store terninger.  

 

Hvitløksbrødet grilles med smørsiden opp til smøret har smeltet inn i skiva, kjøles så ned på et skjærebrett el.l. slik at det blir sprøtt. Ha skalldyrene i suppa helt påtampen av koketiden, sammen med fisken.  Det skal bare være gjennomvarmt, ikke kokt!

 

Server rykende varm suppe med grillet hvitløksbrød - rett og slett snadder!

 

Takk til Sonja for en fantastisk suppekveld!

Hilsen Irene

Link to post
Share on other sites

:rolleyes:

 

Å få et godt måltid når man er på eller ved sjøen gjør naturligvis opplevelsen enda bedre!

Har en noe enklere rett her enn Johnsons gaupefromasj ( der må man jo først til fjells og skyte gaupa !) Denne lærte jeg av min båtnabo:

Ta med seterrømme, ost etter smak og friske grønnsaker på turen. (Pose med broccoli/blomkål/grønnsakblanding går an.) En rull aluminiumsfolie, salt, pepper og grillkrydder. Nyfisket makrell, uer, sei eller lignende delikatesse skjærer du skinn- og beinfri filet av og kutter i litt store terninger. Lag små porsjonspakker av folie, i hver pakke legger du 3-4 fisketerninger, litt grønnsaker , ost og en dugelig skje seterrømme. Ta på salt og krydder etter smak og behag. Pakk folien tett omkring maten og legg pakken i glørne etter et lite bål du har tent av finere rekved du har funnet i strandkanten, eller på grillkull i god gløding, Ser du -  du trenger ikke noen fancy bysse for å få til dette! Etter noen minutter eser pakkene ut og du kan prøvesmake om de er ferdige. La pakkene hvile litt ved varmen. Pass finga!Varmt!Pass på å berge den nyyydelige sausen som ligger i bunnen av pakken! Til dette anbefales en godt avkjølt hvitvin av klarert typpe! Okei--en kald pils går også an. Det er så godt at du kan få barn av det.........

Smakligt måltid!

mvh

JanS

Link to post
Share on other sites

En ting som virkelig gjør susen i fiskesupper er frisk koriander, ikke tørket.

 

Jrg var på ferie i Portugal og der fikk jeg en rett som heter Cataplana.  Det var så godt at vi spiste det annen hver dag.  De hadde mange varianter av retten, både med skjell, fisk, kreps osv.  

De andre dagene spiste vi også sjømat som portugiserne er fantastiske på.

 

Da jeg kom hjem søkte jeg på internett og fant oppskriften på Cataplana, siden har vi laget det mange ganger hjemme.  Jeg fant så ut at den smaken i retten som jeg falt for var koriander.

 

Cataplana er imidlertid ikke egnet til å lage ombord i en trang båt, derfor legger jeg ikke ut oppskriften her siden jeg forstår det slik at rettene her er meningen skal lages ombord.

Men ta gjerne med en kvast koriander med ombord.

 

Obs.  Koriander er slik at du enten elsker det eller så hater du smaken, så prøv deg fram.

 

Hilsen Ørjan Berg

Link to post
Share on other sites

Javel, pga oppfordring via IM legger jeg ut oppskriften på Cataplana her.

 

Jeg kan nevne at alle jeg har servert dette til spiste til de nesten trillet, så det er vel verdt å lage selv om det tar litt tid å tilberede og handle inn ingrediensene.

 

Gi gjerne tilbakemelding etter at du har prøvd retten.

 

I oppskriften er rommålet 'Cup' oppgitt.  Dette oversetter jeg med kopp.  Selv har jeg brukt et stort kaffekrus som kopp.

 

 

Til Cataplana bruker jeg å servere godt nystekt hvitt brød.  Dette kan du godt begynne med først.

 

Jeg lager som oftest Chiabatta:

 

Chiabatta

 

Ingredienser:

 

 

1 ts tørrgjær

 

150 g siktet (ikke juks) hvetemel

 

1 ts salt

 

3 ss olivenolje

 

1 1/2 - 2 dl godt lunket vann

 

 

 

Bland først alt det tørre,ha siden det flytende oppi.  Bland godt.

 

Hev ca 2 timer.

 

Hell deigen deretter på smurt plate (jeg bruker heller bakepapir) i en stor haug, ca 3-4 cm høyde på midten.

 

Obs!  Dess mindre du knar og jobber med deigen dess bedre resultat.  Det gjelder å bevare gassen fra hevingen.

 

Etterhev i ca 30 minutter.  Dryss på mel  og stek på 240 grader i ca 30 minutter.

 

Bank på brødet så hører du at det er gjennomstekt.

 

Blir overflaten for mørk kan du legge bakepapir også over brødet mens det steker.

 

 

 

Så kan du lage portugisisk Tomatsaus.

 

Det kan du omså lage dagen før hvis du vil.  Blir det rester her kan du gjerne bruke det i en pastarett, pizza eller enda bedre legg det på et glass sammen med sild og la stå noen dager. Viktig at det får bli kaldt først før du har oppi silda. Snadder.

 

 

Portugisisk Tomatsaus

 

Ingredienser:

 

1/4 kopp olivenolje

 

2 medium gule løker, skåret i tynne skiver

 

3-4 hvitløksfedd, knus og kutt

 

1 grønn paprika, kutt i småe terninger

 

1/2 kopp frisk persille, grovkuttet.  Jeg bruker 1 bunt

 

1 stor boks (ca 1 liter) med hermetiserte tomater (Italiensk type)

 

1/3 kopp tomatpure

 

1 kopp vann

 

1/2 kopp tørr rødvin

 

2 ss rødvinseddik

 

4 ss sukker

 

1 ts nykvernet pepper

 

1 ts salt

 

1-2 laubærblader

 

1/4 ts tørket timian

 

1/4 ts tørket basilikum (jeg har med godt resultat brukt frisk basilikum, ca 1 bunt)

 

1/4 ts malt tørket karve

 

1/8 ts Piri Piri.  Godt og sterkt Portugisisk krydder.  Kan til nød erstattes med chili.

 

 

Varm olivenoljen i ei høy panne, så slipper du at kjøkkenet får røde hunder.

 

Tilsett løken og stek i ca. 2 minutter.  Tilsett hvitløken.  Stek dette til løken er myk, ikke til det blir brunt.

 

Deretter har du oppi tomatene med saus + resten av ingrediensene.  Del eventuelt hele tomater med en skje.

 

Deretter bringes dette til kokepunktet.  Reduser varmen så til det bare småkoker og la sausen koke i 1 1/2 time uten lokk.  Rør av og til i sausen så den ikke setter seg.

 

Du kan justere forholdet mellom sukker og rødvinseddik til så det ikke blir for syrlig.  Dette avhenger av styrken på eddiken du bruker.

 

 

 

 

 

Da er du klar til å gå løs på selve Cataplanaen:

 

 

Cataplana

 

 

Ingredienser:

 

 

2 ss usaltet smør  (eller olivenolje)  til steking

 

Ca 250 gram svinekjøtt kuttet i terninger.  I andre oppskrifter har jeg sett at de bruker linguica som er en Portugisisk spekepølse eller Choriz som er en Spansk type spekepølse.  Her kan du variere litt selv.  Poenget er at det skal være litt kjøtt i dette som ellers er en havets rett.  Jeg brukte en gang mårpølse med godt resultat.

 

1 kopp hakket løk

 

2-3 fedd hvitløk

 

1 1/2 kopp sopp grovt kuttet.  Velg selv type, men ikke hermetisert.

 

1 kopp med skalldyrsnadder.  Jeg bruker å kjøpe den typen som er i et lite plastspann med lake.  Det består av blåskjell, krepsehaler og reker (?).  Ta vare på laken.

 

3 kopper med en god fiskekraft.  Dette er vanskelig å få tak i.  Noen invandrerbutikker har det, men som oftest synes jeg de smaker "daumann".  Som regel jukser jeg og bruker fiskebuljongterninger.  En del av vannet erstatter jeg da med kraften fra skalldyrsnadderet.  Fiskekraft er lett å lage selv med fiskeavskjær og småfisk sammen med gode rotgrønnsaker.

Egenprodusert fiskekraft gjør ofte forskjell på en god fiskesuppe og en himmelsk fiskesuppe.

 

2 kopper Portugisisk Tomatsaus.  Se oppskrift over.  Det har hendt at jeg har jukset og kjøpt ferdig laget tomatsaus på glass for å spare tid, men det anbefaler jeg ikke.

 

2 kopper tørr hvit vin.

 

1 stor bunt med frisk koriander, grovkuttet.

 

2 1/2 dusin råe skjell.  Her kan du variere selv.  Jeg bruker ofte hjerteskjell.  Blåskjell er også godt men husk på å velge en gryte som er stor nok til alt sammen.  Uansett må du rense skjellene godt og kaste alle som er åpne.

Portugiserne selv bruker å variere med skjell og fisk.  Du kan med andre ord putte i det du vil av god fisk istedet for skjell.

 

 

 

 

Velg en gryte med stor diameter.  Smelt smøret / varm olivenoljen.  Stek kjøttet i 3-4 minutter på medium varme.

 

Tilsett løk og hvitløk.  Stek videre 4-5 minutter.  Tilsett soppen og stek alt dette til løken er god og myk.  Pass på at løken ikke blir brun.

 

Deretter tilsetter du resten av ingrediensene untatt skjellene.

 

Kok opp.  Når det koker har du skjellene i på toppen.  Rist litt på gryta men ikke rør rundt oppi gryta.  Senk temperaturen slik at det hele småkoker.  Ha på lokk.  Få gjestene til bords.

 

Etter ca 10 minutter  har skjellene åpnet seg.  Ikke kok etter at skjellene har åpnet seg.  Kast de skjellene som ikke har åpnet seg.

 

Et lite tips:  Ofte kan det være litt sand på bunnen av panna etter skjellene.  Det kan derfor lønne seg å overføre retten over i et nytt serveringsfat og la det være igjen 1/4 kopp væske igjen i gryta.  Selv bruker jeg ikke å gjøre det.

 

Vær forsiktig ved servering slik at innmaten i skjellene ikke ramler ut.  Da blir det slik at de som først blir servert får masse tomme skjell.

 

 

Drikk det du vil til.  Rødvin er mitt førstevalg.

 

Sett deg så tilbake og motta hyllest og overlat oppvasken til noen andre.

 

Til slutt vil jeg si at å lage hele denne retten ombord i en båt neppe er noe sjakktrekk, men man kan jo lage Portugisisk Tomatsaus i land forut turen, brødet kan man kjøpe med.  Da gjenstår det å lage bare selve Cataplanaen ombord.  Det burde gå.

 

Vennlig hilsen Ørjan Berg

Link to post
Share on other sites

  • 6 måneder senere...

Tenkte jeg skulle ta opp igjen denne tråden etter en utsøkt middag tidligere i dag.

 

Retten var grillet breiflabb/ulke med dampete hjerteskjell servert med grillete poteter, squash og tomater.

 

Dette trenger du:

Breiflabb ca 200g per person

Hjerteskjell

Løk

Hvitløk

Hvitvin

Tomater

Squash

 

Det er en fordel og ha en dobbel grillrist til denne retten, men ingen nødvendighet.

 

Det første du gjør er å brune løk og hvitløk i olivenolje i en kasserolle. Sterk varme. Så har du i hjerteskjellene og damper de til de åpner seg. Rist av og til for at alle skjellene skal åpne seg. Hell så over litt hvitvin og la det hele stå litt.

Sil kraften fra hjerteskjellene over i en bolle eller lignende, her er en utmerket base til saus.

 

Legg breiflabben i den doble grillristen etter at du har penslet den med litt olje.

 

Del tomatene i to og kutt squashen i skiver. Pensles med olje og kryddres med litt salt og pepper.

 

Kutt potetene i båter og bland de sammen med salt og olivenolje. Pakkes så i aluminiumsfolie og legges på grillen i ca 20-30min.

 

Så kan fisken legges på grillen. Denne trenger fra 10-20min avhengig av tykkelsen på stykkene. Snu fisken ganske raskt for å unngå at den svir seg og fester seg i grillen dersom du ikke har grillrist.

 

Nå er det tid for å lage saus. Bruk kraften fra hjerteskjellene som base. Gjevn med litt mel og fløte og vips så har du en saus som passer veldig godt til mange fiskeretter. Her kan du gjøre et valg. Enten ha hjerteskjellene oppi den varmesausen eller helle varmsaus på hjerteskjellene etter at de er lagt på tallerkene.

 

Når fisken og potetene er nesten ferdig legger du på sqaushen og tomatene.

 

Har du tilgang på sjøkreps og/eller østers er dette også veldig godt sammen med resten av retten. Begge deler kan blandes inn i sausen eller serveres ved siden av. Dampete eller grillede østers synes jeg er meget god sammen med denne retten. Blåskjell kan også brukes som erstatning eller sammen med hjerteskjellene.

Link to post
Share on other sites

  • 1 år senere...

Ikke akkurat en oppskrift, men et par ingredienser som jeg har funnet ut at gjør seg godt i de fleste sammenhenger er Sitronpepper og timian. Passer både for å piffe opp hermetikken (f.eks. lapskaus o.l.) og ikke minst når fangsten skal røkes eller grilles. Snakker om varianten fra krydderhylla i dagligvarebutikken. I heimen er selvfølgelig frisk timian å foretrekke og sitronpepperet byttes ut med nykvernet peper og sitron/lime.

 

Ellers må jeg si at det er utrolig hvor godt selv det enkleste måltid smaker på kjøl.

 

Bånn appetitt

Link to post
Share on other sites

  • 4 måneder senere...
  • 11 måneder senere...

Da løftet jeg denne tråden!!

 

En enkel sak å lage på bål følger her:

 

Utstyr: Ved, fyrstikker, gryte kniv og sleiv.

 

Man trenger følgende:

 

1 stk eple ( skrelles og deles i terninger)

1 løk purre er kjempe også og noen liker denne varianten best ( deles)

Smør.

 

Dette surres i smøret en liten stund

så strøs det

1 ts karry over dette før du tilsetter:

1/2 pose tomatsuppe

2-3 dl vann

 

til sist

1 pk kjøttpølse ( Skrelles og deles i passende biter)

 

putres og kokes i ca 10 min.

tilslutt topper du det hele med

3/4 fløte

 

det er ikke akurat noe maritimt over denne retten men det er litt av alt det man har i kjøleskapet og er veldig enkelt og raskt og lage på komfyr så vel som på bål!!

Men hva er ikke mere maritimt enn å tenne et bål ved vannkanten og tilberede maten ute, og det er jo da maten smaker best spes. etter en god tur i terrenget sammen med gode venner eller familien :cheers:

Redigert av sivne (see edit history)
Link to post
Share on other sites

enda en turrett:

 

2 porsjoner

Ingredienser:7 ½ dl vann

250 g potet i terninger

½ stk. blomkål i små buketter

2 ss yoghurt naturell

¼ stk. purre i skiver

½ ts salt

¼ ts pepper

100 g bacon i små biter

 

Fremgangsmåte:Kan gjøres før turen: Del opp poteter og blomkål.

Fremgangsmåte:Kok opp vann og ha i potetbiter og blomkål.

Kok i 15 minutter. Stek bacon sprø i en stekepanne.

Ha purreløk, crème fraiche, salt og pepper i suppen og kok forsiktig i 2 minutter. Dryss bacon over suppen og server med grovt brød.

Link to post
Share on other sites

Tar en i nesten samme kategori :smiley:

 

Varm olje i ei gryte. Legg i potetskiver og blomkålbuketter. La dette surre på middels bålvarme til potetene er knapt møre. Ha i parmesan eller annen ost du liker, løk og karvekål. Slå i 1/3 l fløte. Kok opp og smak til. Server til F.eks spekemat av forskjellig slag.

Link to post
Share on other sites

Kvitsøykomle

Du trenger:

 

600 g hysefilet (Deles i små biter)

3 dl melk

1 ss hvetemel

1 ss potetmel

1 egg

1 ss salt

hvit pepper

1 ts ingefær

1 ts reven muskatnøtt

smør

 

Hysen kjøres sammen med de øvrige ingrediensene, unntatt smør, i kjøkkenmaskin til en fin, glatt masse.

formes som runde tennisballer. I hver komle dettes et lite stykke smør.

Komlene legges i kald fiskekraft og kokes opp. De skal så trekke i 10-15 minutter. Ta komlene ut av kraften og legg dem til side.

Fiskekraften jevnes med smør og mel:

 

4 ss smør

1 dl hvetemel

 

 

Man kan ha i gr. saker slik at det blir en slags suppe:

Det enkleste er og kutte de jullienne, det er strimler som er ca 3 cm lange og 0,5 cm brede.

 

 

1 gulrot

50 g kålrot

50 g sellerirot

1/2 purre

hakkket persille

 

det hele toppes med:

 

3 dl kremfløte

 

Til retten serveres kokte poteter, smeltet smør og flatbrød.

Link to post
Share on other sites

........Komlene legges i kald fiskekraft og kokes opp. De skal så trekke i 10-15 minutter. ........

 

Du sivne - jeg reagerer på at komlene legges i kald fiskekraft for så å kokes opp.

:diving:

Er liksom vant til at alt som skal kokes av ...kaker, ...boller og lignende skal legges i varm ell. kokende kraft. Dette p.g.a. varme skal være med på og binde komlene sammen. Blir det ikke mye som flyter ut-over når du legger det i kald kraft? Eller sagt på en annen måte - detter ikke komlene fra-hverandre før varmen i krafta binder den sammen?

Link to post
Share on other sites

Du sivne - jeg reagerer på at komlene legges i kald fiskekraft for så å kokes opp.

:diving:

Er liksom vant til at alt som skal kokes av ...kaker, ...boller og lignende skal legges i varm ell. kokende kraft. Dette p.g.a. varme skal være med på og binde komlene sammen. Blir det ikke mye som flyter ut-over når du legger det i kald kraft? Eller sagt på en annen måte - detter ikke komlene fra-hverandre før varmen i krafta binder den sammen?

 

Nei de skal i kald kraft, netopp for å binde de sammen bedre. Komler med potet er en annen ting. De må i kokende kraft.

Fisk, kjøtt o.lign. skal i kokende kraft.

Dette er en masse som lett kokes sønder og sammen. Men husk de skal trekke ikke koke!! :wink:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...