Jump to content

Korrosjonsskade på giroljekjøler til Yanmar 6LYA-STE


roaldbj

Recommended Posts

giroljekjoeler1.jpg

 

Jeg har 2 stk Yanmar 6LYA-STE ombord. Jeg husker ikke navnet på giroljekjøleren. Det er mulig det er en Bowman. Både ved inntakssiden og utløpssiden er det ved overgangsstykkene tydelige korrosjonsskader i området hvor stavsinkanodene er plassert. Sinkanoden er festet til messingskruen til høyre på bildet. Jeg lurer på hva som kan være grunnen? Jeg har tilsvarende korrosjonsskade på alle fire koblingsområdene og for meg virker det som om korrosjonen er like utbredt både på inntakssiden og utløpssiden. Jeg vurderer å skru dette opp til våren. Nå står det kjølevæske i systemet.

 

giroljekjoeler.jpg

 

Her er bilde av hele giroljekjøleren på BB motor før korrosjonen startet - bildet tatt i 2007.

Link to post
Share on other sites

Jeg synes stavsinkanodene blir spist opp relativt raskt (det er fire i alt, 2 på hver ved henholdsvis inntak og utslipp) - men jeg har ikke undersøkt de for denne sesongen. Jeg tar dem først ut våren 2009 - dersom jeg åpner nå så kan kjølevæska renne ut. Eller: kanskje det ikke står noe kjølevæske på dette nivået?

Link to post
Share on other sites

Kjølevæske? Går det ikkje bare saltvann igjennom desse kjølerane? har aldri vore bort i at det er zink på kjølera som ikkje sirkulerer saltvann igjennom. Det er vel bare å stenge sjøvannsinntakene i bunnen på båten og skrue ut zinkstavene. det vil muligens renne ut litt vann med det første, men det er bare vann som ligger i slangene ved eventuelt høgare nivå.

Om det er lekkasje mellom flensane, så er det bare å sjekke om boltene er skikkelig festet.

 

Det kan vere normalt å skifte zinken to ganger i året på slike kjølera. Så om dei er heilt opptært når du skifter, så må du skifte oftare. Ellers vil det starte å tære på kjølerane.

Redigert av bellen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Tenk enkelt.

Hva som måtte foregå på innsiden og utsiden av kjøleren er to separate hendelser.

Alle tektylbehandler bilene sine for at det ikke skal ruste. Prinsippet er jo at man isolerer metallene fra oksygen og fuktighet.

 

Ingen metaller ruster uten oksygen og fuktighet, og i båter har man til tider såpass høy luftfuktighet og kondensering som akselerer både generell korrosjon og galvanisk korrosjon i friluft.

 

Vannbasert voks på spray fra Carlofon for eks. Det gjør susen og kan lett vaskes av igjen.

Link to post
Share on other sites

Kjølevæske?
Beklager at jeg forklarte meg så dårlig. Jeg har nå tatt båten på land og konservert motorene. Dette er grunnen til at det sannsynligvis er kjølevæske i giroljekjøleren, men jeg er litt usikker på hvor mye væske det er i motoren, og hvor mye som har gått ut. Jeg mener at jeg ved selve inntaket like etter impelleren har to sinkstaver hvorav den øverste som regel er svært lite tæret. Det står nok ikke saltvann på dette nivået når den ligger på sjøen.
Link to post
Share on other sites

Nei, kan aldri tru der er noko stor mengde, i vertfall så er der ikkje mykje trykk. Hadde en gang en båt med 2 kjølevannsintak der eg skulle skifte zink på kjøler. Eg stengte begge bunnkranene og skrudde ut zinkpuggen og lot vannet bare renne fordi det skulle bare vere vann som var i systemet. Men vannet rant fortsatt etter ett par minutter, dette syntes eg at det var rart. Så når neste gang eg slippsatte båten, så sjekka eg bunnventilene, og med stor overraskelse så såg eg at den eine ventilen var rusta fast i open stilling og den andre i lukket. Bra at eg ikkje tok ut zinkpluggen å venta til dagen etter med å skrue den inn igjen :eek: Men altså, likavel bunnkrana var open, så var det ikkje det store vanntrykket ut av kjøleren.

Link to post
Share on other sites

son25okt2008d.jpg

 

Her er en av de fire anodene som sitter på giroljekjøleren. Ennå litt igjen.

 

son25okt2008e.jpg

 

Dette viser utgangen av giroljekjøleren. Det er ingen simringer. Pakningen synes jeg ser litt tynn ut. Kanskje jeg kan bruke tykkere pakningspapir for å få bedre tetthet?

 

 

son25okt2008n.jpg

 

Dette er den andre siden av utgangen av giroljekjøleren.

 

 

son25okt2008k.jpg

 

Til sammenligning: dette er de to anodene som sitter ved inntaket til varmeveksleren på selve motoren. Lite tæring på anodene beror nok på at dette området bare har saltvannspåvirkning under gange. De blir skiftet til våren likevel.

Link to post
Share on other sites

Dette viser utgangen av giroljekjøleren. Det er ingen simringer. Pakningen synes jeg ser litt tynn ut. Kanskje jeg kan bruke tykkere pakningspapir for å få bedre tetthet?

 

Bruk i tilfelle ikke mye tykkere papir, da kan flensen mellom skruene lett bli stående i spenn (ørliten bue) når muttrene trekkes til. Bruk heller et tynt lag paknings-silikon eller sort Permatex.

Når kjøleren først er åpnet, stak gjennom rørene med passelig tykk streng.

 

Vær glad til at det er offeranodene som "spises" opp, ikke spar på dem. Den andre kjøleren kan forsåvidt også ha en legering som ligger på et annet sted i spenningsrekken, derav mindre tæring på anodene.

:smiley:

Mvh

Kaldfisk

Link to post
Share on other sites

Ut fra bildene er jeg ikke sikker på at du har en korrosjonsskade. Ser at overflatebehandlingen har sluppet fra godset. De røde flekkene minner meg om enten ATF-olje (gearolje) eller rød frostvæske. Hva er de røde flekkene?

 

Selve, metallet, messingen, virker ikke tært. Heller ikke rødt i fargen, som ville vært følgen om sinken i messingen var tært ut.

 

Min tese går på at forspenningen av festebolter har vært feil og at det igjen har resultert i lekkasje i forbindelse med temperatur-ekspansjon og kontrakjson.

 

Andre synspunkter?

mvh Arnstein

M/B JAVA

Ja, til obligatorisk småbåtregister og båtførerprøve.

Link to post
Share on other sites

Hei! :flag:

 

Har mistanke om at det røde stoffet kan være en form for pakningsstoff som er klemt ut mellom flensene.

Er den på silikonbasis vil nok lakken slippe her etterhvert!

For meg kan det se ut som at det har skjedd her.

 

Lakkerte flater av messing/bronse eller kobber har lettere for å flasse en vanlig stål!

Link to post
Share on other sites

Ut fra bildene er jeg ikke sikker på at du har en korrosjonsskade. Ser at overflatebehandlingen har sluppet fra godset. De røde flekkene minner meg om enten ATF-olje (gearolje) eller rød frostvæske. Hva er de røde flekkene?

Tror teorien om saltvannslekkasje holder.

Det røde på kjøleren er sannsynligvis primer (hyllevare som senere lakkeres i hver enkelts farger). Ser ofte ofte samme etter mekanisk skade (slag o.l.).

 

Der vises imidletid noe hvitt på alle bildene som godt kan være saltavleiringer pga. litt "siving" av sjø.

Samtidig synes anleggsflatene ikke helt plane, der er fargeforandringer på dem, som tyder på ujevnt press.

Dette vil silicon på pakningen råde bot med.

 

Skruene synes å være 13-15-17 mm. Legg sprengskiver under muttrene, bruk fastnøkkel og sett dem fast til med hand - ikke kraftig.

(Lengden på nøkkelen er omtrent tilpasset normalt moment og et vanlig menneske - ikke Rambo ).

Mvh

Kaldfisk

Link to post
Share on other sites

Hvilken type silikon bør jeg ta på pakningen? Skal det være silikon på begge sider av pakningen?

 

Der finnes et stoff - Hylomar - blått og på blå tuber, sikkert forholdsvis kostbart. Vil anta vanlig silikon for sanitærrom også vil holde her. Du bør jo uansett ta av endelokkene med jevne mellomrom for å sjekke blokkeringer i rørene.

 

Valgfritt hvilken side en velger, begge for den saks skyld. Pakningen vil lime seg til den siden en velger og kan ved silicon på bare en side kanskje re-brukes. Ellers klipper du fort en ny av et gammelt sjøkart (navigatører's "etterlatenskaper" har i årtier vært et adekvat pakningsmateriale).

:smiley:

Mvh

Kaldfisk

Link to post
Share on other sites

  • 6 måneder senere...

giroljekjoelerinnbba.jpg

 

Dette er inngangen til giroljekjøleren på BB motor.

 

giroljekjoelerutbba.jpg

 

Dette er utgangen fra saltvannssiden til giroljekjøleren på BB side.

 

Det snodige er at disse anodene tæres helt opp i løpet av en sesong.

Hvfa gjør de uten anode på giroljekjøleren?

Så til spørsmålet:

Jeg vil fjerne pakningene og erstatte dem med pasta.

Hva må jeg være særskilt opopmekson på?

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...