Jump to content

Lite fukt i år? Eller er det noe galt med saltet?


nordan family 27

Recommended Posts

Jeg har også i år gjort som jeg pleier i min kalesje-båt med akterkabin:

 

1 fuktbolle i akterkabin

2 fuktboller + en nylonstrømpebukse med vei-salt i beina over bøtte i cockpit (under kalesjen)

2 fuktboller + elektrisk avfukter som virker om 5 grader i forcabinen

 

I fuktbollene har jeg pleid å bruke salt-refillene fra biltema eller clas ohlson, og i strømpebuksa veisalt fra Felleskjøpet. Har alltid hatt to saltposer i hver fuktbolle. I "alle år" har jeg da måtte etterfylle fuktbollene etter en (drøy) måned (ikke de i forkabinen i perioder hvor det er mer enn 5 grader), og etterfylle en til to kilo i strømpebuksa.

 

Kikket etter i dag - etter nærmere 2 måneder i opplag. Kun i en av fukt-bollene var det samlet seg en liten halv centimeter med vann. Under strøpebuksa ingenting (her har det ofte vært mellom 5-10 cm i bøtta). Nå var det ikke nødvendig med påfyll noe steder.

 

Er det ikke særlig fuktig i år??? Eller er det noe feil med saltet ?? Hadde brukt opp min forrige 25 KG pose med veisalt så posen i år er ny av året - men fuktbollene er en blanding av Biltema og Clas - så de kan vel ikke være feil begge to.

 

Noen lignende erfaringer?

Link to post
Share on other sites

Jeg har også i år gjort som jeg pleier i min kalesje-båt med akterkabin

...............

 

Noen lignende erfaringer?

 

Har lurt på akkurat det samme.....Har båten på sjøen. En Biltema - fuktbolle ute under kalesje og en inne i kabinen. Posene med salt er steinharde og bare noen få dråper i "baljen".... :rolleyes: .

Link to post
Share on other sites

...... i kuldegrader skilles det vel heller lite eller ingen fuktighet ut ut, måtte isåfall være rim?

 

Nå har det vel bare vert kuldegrader noen få dager i sist uke her i Rogaland. Jeg har hatt samme fuktballene stående i båten siden i sommer, så da burde jeg vel ha fått med meg luftfuktigheten i de fleste værtyper...?

Link to post
Share on other sites

Også registert mindre fukt denne høsten, men tror ærlig talt dette har mer med lufting og hvordan båten står plassert en værmessige forhold.

 

Etter et vinteropplag i fjor med sopp og sorte prikker på de hvite skaiputene og en himla jobb med å få de like hvite igjen, prøver jeg i år med en 60 w lyspære hengende i lampe. Luftinga er også bedre i år. Spennende å se om dette er nok til å holde fukten unna i år.

Link to post
Share on other sites

Jeg synes jeg har tatt ut vanlig vannmengde med luftavfukter tidligere (i oktober). I november har det i havna vår (Son) vært endel temperatur i området omkring null grader C og da er det ikke så mye fukt å trekke ut av lufta. Likevel kan det være greit å måle den relative luftfuktigheten fra tid til annen. Hos meg ligger den nå på 40 %.

Link to post
Share on other sites

Forsøkte å måle relative fuktigheter i fjor. En billig sak fra Clas O, som sluttet å virke før den kom i båten, deretter en litt dyrerer sak som aldri kom seg igjen etter at jeg hadde forsøkt en fuktig klut rundt, og til slutt en manuell sak som jeg ikke stolte på og som viste noe helt annet enn den jeg har hengende på veggen - selv etter at de hadde hengt ved siden av hverandre i flere dager. Så jeg har gitt opp å kjøpe en slik duppedings for en kurrant pris til bruk i båten. Har du tips til et rimelig merke jeg kan forvente at overlever til det gjør nytten sin, og som kan stoles på?

Link to post
Share on other sites

Jeg har haft samme erfaringer - indtil jeg satte en lille smule varme på båden. Så begyndte det at drive ud med fugt i "tørbollen". Stillede spørgsmplet i en anden tråd og fik et svar med at varm luft kan indeholde mere fugt end kold og det er meget normalt. Men det var dog som om varmen "fik hul på bylden".

 

Andy

Link to post
Share on other sites

Hvis du får ut to liter i døgnet er det på tide å skru igjen vannkrana som står og renner..

 

Det er nok ingen vannkran som renner.

Men for å si det på en annen måte det som disse bollene får ut på en hel vintersesong får en avfukter ut på et døgn.

Min erfaring er at disse bollene har minimal effekt i forhold til å bruke en avfukter noen timer i året.

Link to post
Share on other sites

Hei !

Har samme erfaring som flere andre her . Har 2 "tørrballer" i båten. Tidligere år har jeg tømt disse og byttet salt omtrent en gang pr.mnd, da saltet har vært oppbrukt. I år blir saltet bare til en hard "klump". Jeg kjøpte en sekk veisalt fra Felleskjøpet i sommer og har lagt merke til at konsistensen av dette nok er noe forandret fra forrige gang jeg kjøpte. Ser mer ut som "vanlig" salt denne gangen, i motsetning til forrige gang da det var akkurat som noen små "flak" med salt. Har nok lurt på om dette kan ha ført til at evenen til å ta til seg fuktighet er forandret... :confused: Eller, det kan kanskje ha med værforholdene å gjøre...Ikke godt å si.

Link to post
Share on other sites

en sekk veisalt fra Felleskjøpet i sommer og har lagt merke til at konsistensen av dette nok er noe forandret fra forrige gang jeg kjøpte. Ser mer ut som "vanlig" salt denne gangen, i motsetning til forrige gang da det var akkurat som noen små "flak" med salt

 

gjorde meg samme observasjonen.

Link to post
Share on other sites

Ser mer ut som "vanlig" salt denne gangen, i motsetning til forrige gang da det var akkurat som noen små "flak" med salt. Har nok lurt på om dette kan ha ført til at evenen til å ta til seg fuktighet er forandret...

Jepp er nok riktig det. Magnesiumsalt ser ut som flak, men koksalt ser ut som "vanlig" salt. Og det skal være bra fuktig før koksalt trekker fuktighet, husker vi, i motsetning til magnesiumssalt...

Link to post
Share on other sites

Tror ikke det er koksalt. Ble vel også denne gangen solgt som veisalt - uten at jeg erindrer helt betegnelsen på posen. Selvom flakene er mindre så er det et stykke med til det vi har på bordet. Men i posene fra CO og Biltema er det fremdeles store flak - uten at de samler like mye vann som i fjor av den grunn...

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...