Jump to content

Hvordan er ditt fartsmønster/lydnivå på båttur?


mateco

Recommended Posts

Heisann! :flag:

 

Jeg lurer på hvordan dere der ute bruker motoren(e) når dere er på tur?

 

Kjører dere marsj fart, full fart, økonomi, eller varierer? Hvordan oppfatter du lydnivået ved de forskjellige belastningene?

 

 

Når vi er på tur så tøffer vi i økonomi fart store deler av tiden! Da er farten ca. 8 knop ved 1500 rpm på begge motorene. Vi hører at motorene er der, men de sjenerer ikke lydmessig, verken ute eller inne! Både ute og inne kan vi lytte til radioen uten å ha den på full styrke og vi kan føre en normal samtale uten å skrike til hverandre. :yesnod:

 

Det er herlig å bare tøffe stille og rolig mellom holmer og skjær en varm og stille sommerdag, Samtidig er det godt å vite at man har litt ekstra krefter om en situasjon skulle kreve litt ekstra fart!

 

Er det strekninger som er spesielt kjedelige, eller hvor vær vind gjør seilasen utrivelig, ja da øker vi til marsj fart inntil strekningen er passert. Da blir derimot lydnivået litt for høyt på akterdekket!

 

Motorene kjøres med maks belastning kun de siste 5-10 minuttene før fortøyning eller oppankring, selvsagt forutsatt at forholdene tillater det. Må jo ”blåse motorene rene” etter slakk-kjøringa!

 

Ellers belastes motorene fullt hvis det er noe vi må nå (for eksempel stenge tid på bua eller polutsalget :lol: ) eller det av en eller annen grunn skulle være nødvendig i forbindelse med en evt nødsituasjon (Sier seg egentlig selv).

Ved full belastning over tid kan lydnivået sjenere en smule også inne selv med døren til akterdekket stengt. :sad:

 

I sommer skal vi eksperimentere med å skifte mellom motorene og bare ha en motor i drift for å se hvordan det utarter seg! :cool:

 

Denne sommeren SKAL bli fin!! :yesnod::cheers:

 

:sailing:

Bjørn

Link to post
Share on other sites

Mye av kjøringen sommerstid foregår i hastigheter under 10 knop. Da er det slik ombord at motoren omtrent ikke høres, samtaler kan føres som normalt uten at en trenger å heve stemmen. Økes farten blir det det noe mere støy og bråk. Skal vi over åpne strekker blir det gjerne til at en drar på litt, ikke alltid men noen ganger. Litt avhengig av vær, vind, om en er tom for :drink: og skal til butikken, osv.

Link to post
Share on other sites

Ligger for det meste rundt 3000rpm og ca 20-22 knop. Det er passe marsjfart på min båt.

Nå med de nye trimplanene kan det godt være at jeg legger marsjfarta ned noen knop, den planer fint ved 13-14 knop og har null planingsterskel lengre :smiley:

 

Er bare disse snekkefolka som raser runt i 28 knop (gps) hele tia, fysjom :lol: :lol: :lol:

Redigert av Brynjar (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Hos oss "rusler" vi for det meste i 7 - 9 mils fart. Vi har det sjeldent travelt og plass i havn får vi alltids. Er været ruskete kan det være greit å gi på. På sommerstid sitter vi oppe på soldekket og motorstøyen er totalt borte. Vi hører kun bølgene mot skroget og at det putrer i ekshosen. En god følelse. Vi er glade for den ekstra motorkraften vi har dersom været ikke er helt i godlyne og vi kan gi på litt mer.

Redigert av Astor (see edit history)
Link to post
Share on other sites

7-8 knop. Totalt stille hører overhodet ingenting fra motoren. Om dette er fra en Bavaria 46 seilbåt tror jeg du virkelig skrøner Leading edge. Bavarie har pr dags dato ikke laget en lydløs seilbåt som går for motor.

 

Om vi selv går for motor i 7-8 med vår båt høre naturligvis motorne godt, men om vi går ned noen hakk til ca 5 knop er lydbildet hyggeligere, men hørbart.

Link to post
Share on other sites

Hvis vi av en eller annen grunn (hva nå det måtte være...) har det litt travelt, så legger vi oss til i området 12-13 knop, men stort sett ferdes vi stressfritt og med relativt lav hekkbølgefaktor imellom 8 og 9 knop.

 

Vi som kun har èn etasje, og en enkel "sjel" av en japse rett under dørken.. :smiley:

- kan vel ikke skryte av et helt støyfritt miljø ombord, men det er godt levelig!

:sailing:

Link to post
Share on other sites

6kn@1500 RPM på èn maskin. Bytter gjerne på Stb/Bab slik at vi får varmt vann når vi kommer i havn. Støyen fra èn maskin som går rolig og totalt uanstrengt blir på denne måten nærmest totalt fraværende. Er været bra kan vi gå slik i time etter time, dag etter dag. Blåser det opp og blir ubehagelig, legger vi også inn den andre motoren, og legger oss i 18-20kn. Forbruk i 6kn er 0,8l/nm. Forrige året gikk vi fra Asker med fulle tanker, til Skærhamn N om Marstrand og tilbake til Strømstad på omlag en halv tank. (350l)

Link to post
Share on other sites

Marsjer rundt 7 knop, ca 2500 o/min (3600 på max). Støynivået er godt merkbart, man må heve stemmen og ikke stå langt fra hverandre. Har prøvd å støydempe bedre, men båten er bygget som en skikkelig resonanskasse så det er begrenset hvor rolig det kan bli. Lydnivået er til å leve med, men litt misunnelig på de med seilbåt er man kanskje... :rolleyes:

Link to post
Share on other sites

Kjører på rundt 8 knop som er noe 200 rpm over tomgang på begge maskinene, turtallet er da 900 rpm. I salongen bråker det noe, men på flybridgen er motorstøy fraværende, kun brumming fra eksosen, høres ut som en ferge på tur :smiley:

Vi drar på for å blåse ut litt sot en gang iblant, da blir det ikke så koslig på Flybridgen lenger, men på en måte er det bedre nede i salongen!

 

Vi rusler aller mest avgårde :cheers:

Redigert av prin435 (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Ligger i 5,5 knop innaskjærs nærme land.

 

Ligger i 6 knop utaskjærs.

 

Når vi haster ligger vi i 6,5 knop.

 

I medvind, medstrøm og på en god dag makser vi med 7,1 knop hvis bølgekurven går rette veien.

 

Motorstøy er svært nærværende. Flybridgen har jeg aldri sett, så vet ikke hvordan det er der. Sikkert lite støy...

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...