Jump to content

Albin Viggen, får ikke strammet vantene nok


vinsj

Recommended Posts

Hei.

 

Når jeg etter sjøsetting skulle opp med masta og stramme vantene på min Albin Viggen får jeg ikke strammet det ene vantet nok. Strekkfisken er helt sammenskrudd, og det er fortsatt noe slakke i wire. Dette var ikke noe problem sist masta var oppe. Vantene på motsatt side er strammet til samme posisjon som de var i høst når masta ble tatt ned. Noen god forklaring på dette? De strekkfiskene jeg har sett med samme bruddstyrke er av standard lengde. Hvordan kan jeg køse dette uten å skifte vantet?

Kommentar fra moderator:Emnetittelen er endret, var opprinnelig Får ikke strammet vantene nok . For mer informasjon, se 'Regler for Åpent Forum'
Link to post
Share on other sites

Det høres veldig rart ut. Da har jo wiren strekket seg mange cm siden sist. Jeg ville vært skeptisk og byttet wire uansett. Har du sjekket infestningene om det har løsnet noe der?

 

På generell grunnlag synes jeg boken "Seil og riggtrimm" fra Dedekam er en veldig bra bruksanvisning. Brukte den når jeg kjøpte båt og det var ikke så vanskelig hvis man gjør det helt etter oppskrift.

Redigert av Fanafjord (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Hei!

 

Normalt vil vel vant av wire trekke seg sammen når de ligger uten spenn over vinteren, så dette hørtes underlig ut..

 

Er det snakk om vant som går over salingshorn kan det jo bety litt at salingshornene peker i riktig retning,- like stor vinkel mellom salingshorn og vant over og under salingen...

 

Har du riktig logging på masta? Om vantet er festet aktenfor masta i dekket vil det jo bli slakkere om masta heller mer akterover enn før...

 

Mastestøtte (grøss......) Du har vel dekksteppet mast med en mastestøtte under dekk ned mot kjøl eller skott. Er det tegn til at noe har gitt etter der?

 

Har du flere vant på hver side? Kan du i så fall ha byttet om på vantene eller hvor de er festet i dekket?

Link to post
Share on other sites

..........Albin Viggen får jeg ikke strammet det ene vantet nok.

 

vilket vant er det ?

 

Viggen har ju en tradisjonell Masthead.....er det ett undervant du ikke får strammet....

kan det vare så att det er ulike lengd på på de förlige resp akterlige undervanten o du forväxlat dem?

 

bare en tanke :smiley:

Link to post
Share on other sites

Dety er det ene undervantet ja. Resten av vantene stemmer bra med der de var i fjord, så jeg har vanskelig for å tro at mastestøtte har gitt etter. Er tre vant. Wire over salingshorn sitter i midten, og de to undervantene sitter ytterst. Merket meg hvor de sto når jeg rigga ned i høst, og de står på samme plass nå. Har også prøvd å bytte om plass på undervantene, men det gjør ikke ting bedre. Loggingen skal også være den samme som i høst, da akterstaget ikke ble rørt. Jeg får kanskje bite i det sure eplet å bytte ut deler av vantene.

Link to post
Share on other sites

Jeg er 99% sikker på at plasseringen er riktig, og har utelukket den siste %'en. Vantene som går over salingshorn ble ikke løsnet ved nedrigging, bare slakket. Undervantene ble merket. Har prøvd å bytte plass på de to undervantene, og da blir det slakke på begge sidene. Mastefoten står på eksakt samme plass, da det ikke er mulig å flytte på den (gjennomgående bolt i innfestingen).

Jeg skal sjekke logginga på masta en gang til. Når dere sier det er det det fremfre undervant som ikke stemmer, selv om jeg bytter plass på de to undervantene, det kan jo tyde på at masta heller framover..

Link to post
Share on other sites

Du har ikke byttet festet for undervant med overvant?

 

Bygg opp under mastefoten med en plate med et par cm tykkelse, så blir ikke vantene for lange.

 

Du strammer vel ikke for hardt? Du skal ha en forlengelse på ca 3 mm på en avstand på 180 cm. Marker med tape i ubelastet tilstand, og stram til du måler 180,3 cm.

Link to post
Share on other sites

Når dere sier det er det det fremfre undervant som ikke stemmer, selv om jeg bytter plass på de to undervantene, det kan jo tyde på at masta heller framover..

slakke litt i forstaget o tighte litt i akterstaget....så skall du se att det blir bra

(slakke litt i främre understag på den andre siden oxo!) så kommer masten akter over

Link to post
Share on other sites

Ta et bilde rett bakfra på avstand og fra siden fra lang og kort avstand og legg inn her , det er ikke skjedd noe med vantet ditt i vinter så her har du gjort en eller annen feil.

Skal tippe at om du bytter vantet til et som er i en annen lengde og får strammet opp så står ikke masten korrekt så ikke gjør det , finn heller feilen

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...