Jump to content

Hvordan heise seil ved platt lens?


novice

Recommended Posts

Uansett hvilken hals skal seile så skal båten alltid peke opp mot vinden for å heise storseilet. Dvs kommer vinden fra nord skal båten peke mot nord for å heise storseilet - ellers blir det en del slit å få opp seilet. Så snur du båten den retning du skal seile etter at du har fått opp seilene.

 

Vil forøvrig også anbefale at du aldri seiler platt lens hvis du er nybegynner. Har selv seilt i 25 år og forsøker alltid å få en vinkel - det er så stor fare for ufrivillig jibb ved platlens at det ikke er verdt det. Har man en mindre båt og absolutt skal seile platt lens kan man binde bommen i rekkverket for å hindre at den flyr over.

Link to post
Share on other sites

Skal storseilet heises, tas ned eller reves gjøres det med bauen mot vinden som sagt ovenfor.

 

Det å feste storseilet ved platt lens gjøres med en "jib preventer". Dette kan være alt fra en taustump til en kostbar dings med innebygget slurebrems.

 

Det viktigste ved den enkle løsningen (taustump) er at det ikke benyttes en knute.

Det skal benyttes en surring som lett kan løsnes, uten at den slipper, slik at man kan "gi ut" på preventeren på en kontrollert måte. Det kan være meget stor belastning på preventeren dersom du broacher med preventer.

Link to post
Share on other sites

Det går forøvrig utmerket fint an å sette og berge storseilet uten å starte motoren.

 

Sett genoaen først, den kan du sette helt uavhengig av hvilken retning du har i forhold til vinden. Når genoaen er satt går du opp mot vinden og seiler så skarp kryss du klarer kun for genoa. Så slakker du storseilskjøtet slik at bommen henger fritt. I praksis vil den peke noenlunde parallellt med genoaen. Da er det ikke noe problem å få opp storseilet.

 

Det samme gjør du hvis du skal reve eller ta ut rev. Det er slettes ikke nødvendig å starte motoren, bare gå opp i en kryss, stram inn på genoaskjøtet og slakk ut på storseilskjøtet slik at storseilet blafrer, så tas belastningen ut av sleidene i masten og storseilet går helt fint opp og ned :yesnod:

Link to post
Share on other sites

Generelt sett gjelder for all seilhåndtering at man øsnker å ikke ha noe neveneverdig vindpress i seilet. For setting av storseil gjøres det som andre har nevnt ved å gå for motor mot vinden, ev. seile på genoa en skarp bidevindskurs og slippe på storseilskjøtet så bom'en er ca. parallel m. vinden.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...