Jump to content

Volvo Penta AQ260, samme svinghjul som i Chevrolet?


KSE

Recommended Posts

Skal skifte svinghjul på min Volvo AQ260 (5,7liter V8 bensin). Er det noen som vet om dette er et standard svinghjul som også brukes i bil (f.eks. Chevrolet Corvette)?

 

Må skiftes da det mangler noen tenner...

 

Om dempeplate også må skiftes vites ikke enda. Har hatt hull i knutebelg og må også skifte knute, gimballager, etc. Håper aksling, innvendig lager (i motorende av aksling) og demperplate er OK. Skal forsøke å demontere i helgen. Må ut med motoren for å få ut aksling. Sitter dønn fast...

Link to post
Share on other sites

Det er nok meget sannsynlig at svinghjulet er likt. Men du trenger ikke nødvendigvis skifte hele svinghjulet da, det holder med en ny tannkrans. Den gamle splittes, og en ny varmes opp og slippes kjapt ned på svinghjulet. Kanskje en fordel å få et verksted til å skifte for deg, hvis du ikke har nødvendig utstyr selv. Men det er fort gjort...

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Ikke maskineres, tannkransen er krympet på. Kaldt svinghjul og varm tannkrans, så er toleransene såpass at det bare er å slippe den på plass. Når temperaturene utjevnes krymper kransen og sitter som støpt. Den gamle splitter du enkelt med hammer og meilse mellom to tenner. Men om du får tak i et nytt svinghjul er det like enkelt å bytte hele da. Bare sjekk at boltehullene til feste av demperplate stemmer overens.

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

  • 3 uker senere...

Har nå fått ut motor og demontert svinghjul, etc. Ser ut som det er orginalt VP. Merket "GM1" og "366861N".

 

Det mangler 3-4 tenner, 3 ulike plasser på hjulet. Startmotoren (stemplet "1109490 50 03" "OELCO-REMY U.S.A SAE MARINE") er skimset. Da lurer jeg på om det kan tyde på at det har vært dårlig tilpasning mellom startmotor og svinghjul, og at det er grunnen til at tenner på svinghjulet er røket?

Link to post
Share on other sites

Når motoren stopper, er det ikke helt vilkårlig hvor. Har noe med kompresjon og mottrykk osv å gjøre. Derav slitasje på tre steder. Hvis jeg skal gjette sitter kanskje de tre stedene med 120 graders forkyvning?

Når du skal starte opp igjen slår starteren inn på de samme tre stedene avhengig av hvordan motoren står. Det er gjerne der starteren slår tannhjul mot tannhjul at starterkransen går.

En nødreparasjon jeg lærte av en gammel knark var å varme opp kransen med en skjærebrenner samtidig som man kjølte ned svinghjultet for å dra av kransen. Deretter forskyve den noe og slippe den på igjen. Fungerer selvsagt ikke om det er partier med tenner som er borte, men som sagt en nødreparsjon hvis du ikke får tak i riktig krans, og tennene er sånn "passe" slitt.

 

På enkelte svinghjul er det ett spor under tannkransen, slik at du kan bruke ei kappeskive, men har ingen aning om VP/Chevy'en er bygd opp slik.

 

Obs, biltstartere er ikke gnistfrie slik marin-startere er. Ett bytte til bilstarter kan risikere i at du blåser motorrommet til himmels ved en bensin-lekkasje. Du må vurdere om det er verdt risikoen du utsetter deg selv, kjærring og unger for sett opp mot de få hundrelappene du kan spare....

Link to post
Share on other sites

Har bestilt ny krans som skal krympes på det gamle svinghjulet. Kr 639,- som er NOE billigere enn nytt hjul fra Volvo Penta, kr 8 000,- :crazy:

 

Fornøyd med den ja! :flag:

 

Har samtidig bestilt ny (marine) startmotor, med girutveksling. Den gamle er trolig rundt 30 år gammel og er skimset til blokka. Regner med det er fordi den er slitt. Uansett bytter jeg den i samme anledning.

 

Kanskje blir det noen turer på sjøen likevel i år!

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...