Jump to content

Skrue som løsner


NickStrong

Recommended Posts

Har en skrue til startmotoren som løsner hele tiden. Noen tips til hvordan jeg kan få den til å sitte? Har prøvd med gjengeteip, det hjalp litt. Må jeg lage nye gjenger og hvordan gjør jeg det? Hvor får jeg tak i bolter som passer til de nye gjengene som kan brukes på båt?

Link to post
Share on other sites

Høres ut som om du har dratt av gjengene i hullet, men kanskje er også bolten slitt. Er du heldig, er det nok å skaffe en ny bolt. Prøv det først.

Er det gjengene i blokka som er gåene, bør du få tak i mekaniker som har og kan å omgås gjengetapper til å hjelpe deg. Ethvert bil-, båt- eller landbruksverksted bør kunne ordne det.

De finner da også en ny bolt som passer i det nye hullet med nye gjenger. Du må også regne med å måtte borre opp hullet i starteren for å få en større bolt gjennom.

Link to post
Share on other sites

For ordens skyld, Loctite (legg merke til skrivemåte, dette konkurrerer med Eberspächer og Securmark om det mest feilstavede på BP..) er et varemerke, men samme type produkt finnes 'overalt' fra forskjellige leverandører.

Finnes på biltema også, dvs det er ikke lett å finne for de kaller det for Skruelås...

http://www.biltema.no/products/product.asp?iItemId=83211

Link to post
Share on other sites

Takk for hjelp.

 

Var å hentet litt skruelås på biltema nå og får se hvordan det fungerer. Jeg har prøvd å bytte til en ny bolt av samme type.

 

Dra til ett verksted er jeg lite lysten på, mer interessert i hvordan man fikser det selv (er en gammel motor fra 75). Greit å lære seg slikt.

Se om jeg får hentet meg ett slikt gjengeverktøy sett. Så de hadde det på biltema. Hvordan er prosessen da? Er det bare å skru gjengetappene inn i det eksisterende hullet eller må jeg borre først?

Link to post
Share on other sites

Hullet må borres, slik at rester av gamle gjenger er borte, tabell over bordim skal være med i slike sett, så gjenges det med en spesialtapp, tilpasset gjengedimensjonen. Deretter gjenges det inn en hylse (løse gjenger), denne kan med fordel låses med flytende gjengelåsing ....å vips har en orginadimensjon på det gjengete hullet.

 

På jobb hos meg bruker vi løsgjenger av fabrikatet "Recoil". Fungerer utmerket, bruker dette framfor Helicoil.

 

Løsgjenger bruker ofte på gjenstander fra nytt av, på enheter som er støpt, og som er beregnet på ofte demontering. Spesiellt på støpt aluminium.

Link to post
Share on other sites

Spreng skive er en noe feilaktig oversettelse av "spring washer". Mange kaller det for spreng skive da orlyden i spreng og spring er mye lik. Mer riktig er "fjær skive". Den låser skrueforbindelsen ved at de skarpe kantene i skiven skjærer seg inn i skruehodets underside og i underlage og hindrer skruen i å skru seg ut. Det er forøvrig en rekke andre måter å låse en skrueforbindelse.

Link to post
Share on other sites

Som det står i teksten er skiven ofte laget av herdet stål. Hvor godt den skjærer seg inn i underlaget vil bla avhenge av hardheten i skruen og underlaget. De beskriver at når skruen er trekt til med riktig moment er skiven deformert lik en flat underlagsskive. Det er selvsagt riktig, men meningen er at den da har skjært seg litt inn i materialet i skruen og underlaget. Dette er som regel ikke av herdet stål. Det er ikke min erfaring at dette er en ubrukelig låsing, men det kommer selvsagt an på hvor god låsing man behøver i de ulike tilfeller.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...