Jump to content

kritisk spenning på batteri


Audun V

Recommended Posts

Ole Petter: Du må begynne å passe deg ved ca 12,2 volt uten belastning på batteriet

Jeg har hatt batterispenning nede på 11,8 volt. Dette vil da si at mine batterier skal være ødelagte nå...

Dette har også skjedd flere ganger for mitt vedkommende...

 

Jeg bruker batterilader når båten ligger til kai og ikke er i bruk og kan vel ikke si at hverken spenning eller syrevekt har tapt seg selv om jeg bruker mine batterier under 12,2 volt (med belastning).

Jeg har 2 stk Nautilus Freeline 110 amp batterier og etter tidligere innlegg på BP så skal disse heller ikke være av den beste typen batterier til forbruksbanken.

 

Det viktigste tror jeg er at man passer på å få ladet batteriene godt opp igjen mellom hver utlading. En god dynamo vil være til god hjelp men normalt sett vil man vel aldri klare å topplade batteriene slik at levetiden forlenges. Det bør derfor alltid brukes en ekstra lader i båten for å oppnå 100% strøm på batteriene i båten.

I min båt sitter det en 90 amp dynamo og rent teoretisk skal en slik lade opp mine batterier (totalt 310 amp inkl startbatt) iløpet av 3 timers gange uten forbruk av strøm. Tar jeg feil her?

 

Har kun voltmeter til å måle det med.

Jeg har 2 stk digitale voltmetre på min og føler da å ha god kontroll på hva som gjenstår av strøm før jeg må lade opp igjen.

Hr også et slikt voltmeter med pil på som indikerer strøm på en skala opp til 15 volt. Dette bruker jeg kun som en anvisning at dynamoen lader mens motoren går.

Link to post
Share on other sites

Mitt forbruksbatteri har vært nede under 11 flere ganger. Nå går det på femte sesongen, stod i båten når den kom ny.

 

Den viktigste erfaringen jeg har gjort etter flere typer banker i båtene mine, er at små banker med ett eller maks to batterier er best for vår bruk.

 

I forrige båt hadde jeg 4 stk store batterier, problemet var at de sjelden rakk å bli full-ladet. Med mitt ene nå, blir det alltid veldig raskt fulladet. Jeg tror det er årsaken til at det alltid er friskt og raskt.

Link to post
Share on other sites

Jo da, batteriet tåler nok å tappes ned til 11volt, men det forkorter levetiden. Og 5 år er jo ikke så mye. Kom tilbake om 3-5 år og fortell om hvordan tilstanden på batteriet er da. Min forrige batteribank (3 stk Sønnak Freeline) holdt i 9 år, men så tappet jeg de aldri ned under 50%, og svært sjeldent så langt ned heller.

 

Lars H.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...