Jump to content

Moss til Strømstad, reiserute?


Dykker

Recommended Posts

Hei!

 

Skal på båtferie i år nedover Svenskekysten.

 

Hvilken lei bør man velge fra Moss til Strømstad? Er det greit å gå øst for Eldøya, videre øst for Rauer, runde Strømtangen fyr, inn mellom Kjøkøya og Furuholmen, nord for Ramsøy, øst for Kirkøy og øst for Nordre/Søndre Sandøy, og øst for Nordre/Søndre Langøn før man er i Strømstad?

 

Tenkte også å reise videre sydover mot Grebbestad. Litt usikker på "Gula Humpen", men etter det jeg har skjønt, er den vel litt "oppskrytt" av oss nordmenn.

 

Båten det er snakk om er på 26 fot.

 

:sailing:

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Reiseruta du beskriver er veldig grei, spesielt i litt urolig vær. Da vil du gå i le fra SW hele veien, bortsett fra et stykke N om Rauer og rundt Strømtangen. Sekken kan også være plagsom med en urolig SW.

 

Gule Humpen er ikke" oppskrytt" som du sier. I rolig og stille vær, ja, men under slike forhold er vel selv Cape Horn en idyll. Ved SW kan GH være svært kaotisk med pyramidebølger grunnet tilbakslag fra land. Hva som gjør den beryktet er at du blir tvunget nært opp til land med til tider svært urolig sjø. Ved motorhavari el. har man liten tid på seg for å si det pent. Vi går forresten nedover ti Strømstad på torsdag, og hvis det passer sånn kan du godt henge deg på oss hvis du føler deg utrygg.

Fjord 26AC,  FjordDolphin 900, Princess 35, Fairline 43 Fly, HIghField 320, Ukjent 15´ med 9,9.

ad. planlegging:

"Selv den mest nitidige planlæggning, kan ei erstatte det reneste griseheld". StormP

"Alle kan ha en plan, inntil de får en knyttneve midt i trynet" Mike Tyson

Link to post
Share on other sites

Stilte dette spørsmålet i en annen tråd, men fikk ikke noe direkte svar på det jeg spurte om der. Hvorfor anbefales det ikke generelt å legge kursen i en større bue rundt gule humpen dersom man utsetter seg for fare ved å seile rett over? Er det ikke greiere og tryggere å manøvrere båten ute i mer åpent hav om været er litt ruskete?

Link to post
Share on other sites

Joda, det kan du, om du foretrekker å få SW'en midt i trynet til å begynne med, og inn fra Stb når du skal runde videre nedover.

Fjord 26AC,  FjordDolphin 900, Princess 35, Fairline 43 Fly, HIghField 320, Ukjent 15´ med 9,9.

ad. planlegging:

"Selv den mest nitidige planlæggning, kan ei erstatte det reneste griseheld". StormP

"Alle kan ha en plan, inntil de får en knyttneve midt i trynet" Mike Tyson

Link to post
Share on other sites

Å henge seg på folk som har gått der før er vel det beste råd noen kan gi.

Når det gjelder Hvaler så er det alltid et valg som må tas ved Strømtangen. Innsiden eller utsiden. Hvis i tvil - velg innsiden. Båten tåler å gå utenfor, men det er noe som heter trivsel også.

 

Rem har rett når det gjelder "pyramidebølger" ved Væcker. Jeg kaller det "resonansbølger" Det er et fenomen hvor havbølger møter bølger som spretter tilbake fra land. Også blir de dobbelt så høye. Uansett, båten greier det fint, så lenge motoren går. Seilbåter har ingen problemer ved Gula Humpen.

 

Ved Hvaler har du et valg. Ved Havstensund har du det også. Du kan snu eller fortsette.

Gå ikke glipp av resten av Svænska Væstkusten er mitt råd.

Redigert av 2nd Trikker'n (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Se an værvarsel. Har gått rundt Hvaler med 10 fots jolle og det går greit når vannet er som parkett. Blåser det SV eller V bygger bølgene seg opp. Uansett har det blåst lenge ligger det gammel sjø utenfor, da går du innenfor. Du vil bli overrasket hvis du drar utenfor over størrelsen på båter som ligger og fisker.

 

Ellers på turen hjem søndag på utsiden møtte vi 4 seler. Så hyggelig reisefølge finnes.

 

Når det gjelder Gula Humpen samme vind skaper utfordringer. Men det finnes mange uthavner rundt Havstensund som du kan vente på det rette været. For når du først er over kommer du garantert til å fortsette nedover. Innaskjærs hele veien til Lysekil/Fiskbackkil. Med din båt er det korte avstander.

 

Rundt Hvaler/Gula Humpen ingen probs. Dette kan du gjøre med en jolle. Men hør på værvarslet. Du vil oppleve mange fine steder nedover.

 

Bruk tiden.

Vi sees!

Link to post
Share on other sites

I pent vær: Utapå alt til mellom Torbjørnskjær og Vesterøy, innafor "skjæra" mot Tresten, nordøst for Tisler, sørover Kosterfjorden, (evt. inn til Strömstad) - utafor Svången, mellom Værøane og Fjällbackaskjærgården.

I vær som du (eller kanskje særlig mannskapet) synes er litt ubehagelig: Innafor Sletter osv, inn nord for Hankø, inn ved Strømtangen, under Puttesundbrua (husk å gå nord for jernstanga med blink og nord for den grønne bøya), og du sjekker sikkert sjøkartet ditt nå... videre ut i Løperen, rundt Rødshuet, mot Lauersvelgen, mellom Herføl og S Sandø til Sekken, - eller over Ramsøflaket, nord for Kirkeøy, sørover Skjærhallsfjorden, og mellom Herføl og S Sandø til Sekken. Det er etter vår erfaring mindre ubehagelig å krysse Sekken her over til Tjurholmknappen fyr enn å gå Sekken mellom svenskelandet og N Sandø/S Sandø; kortere strekning.

Fra Strömstad gjennom "Kvarndalen" bakom de store øyene og ut ved Rossö, litt åpent til innløpet av Bisserenna, og så inn mot Havstenssund.

Jeg synes det er bedre å gå vest for Väcker også når det blåser 10-12 m/s, og så innafor Sadlen sørover, enn å runde Tjurepannan/"Gule Humpen". Men nå er du jo langt sør for Strömstad; nesten i Hamburgsund.

 

Fra sør for Hamburgön (sjømerket Svartskärs Käring - eller var det Saltskär? - om du går helt utafor) til landet utafor Sotenkanalen og videre mot Lysekil vil det fortsatt være greit å gå utafor, men lengre sørover er havstrømmen sørfra sterkere, og det er lurt å holde seg litt lengre inn. Ved Måseskär hører man rett som det er om nordgående strøm på 3 knop. Det er unødvendig å bli bremset av den.

 

Finn deg kartene for strekningen!

Jan, Hvaler. Båter: 1977-2016 kano; 1987-1994 Nidelv 24; 1994-2009 Hvalerskøyte 29'; 2008 -- Winga Princess; 2016 -- kajakk

Link to post
Share on other sites

Hei.

 

Her er i hvert fall et kartutsnitt over den ruten jeg bruker når jeg kommer fra Strømtangen og skal på innsiden av Hvalerøyene. Etter Arisholmen holder en NØ opp mot Vesterelven og tar en krapp styrbordsving rundt den grønne staken og inn under broen. Det er forholdsvis trangt videre, men oversiktlig.

 

arisholmen.jpg

 

Lars H.

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post
Share on other sites

mossstroemstad.jpg

 

Hyggelig å se at du får så mange råd på kort tid.

Jeg vil som flere har nevnt gi deg to hovedråd:

1. Skaff deg kart over området. Disse får du både i papirformat, i digitalt format og for kartplottere. Det beste jeg har sett er 2009 utgaven av Oslofjorden fra NV-digital som heter NO1 og koster kr 980 hos Nautisk forlag, se http://www.nautisk.no/products/nv_digital_...indesnes_nv_n01.

2. Se på værforholdene på yr.no.

 

Første ngang jeg seilte fra Son til Strömstad hadde jeg mer flaks enn forstand. Været var utrolig flott og jeg seilte midtfjords via Medfjordbåen - direkte ned til Struten - deretter til Tresteinene - så nedover Angretrenna - sør for Nord-Hällsô - inn mellom Holmen Grå og Flatskär.

 

strmstad2009.jpg

 

Her er kart for innseilingen videre mot Strömstad. Når du runder Tresteinene vil du se de to tårnene vest for Strömstad by. Dette er flotte landemerker. Første gang jeg observerte disse var en "høytid" og jeg kunne nesten ikke skjønne at jeg snart var i Sverige.

 

Anbefaler videre at du ser nøye på kartene for innseilinga til strømstad.

 

strmstad2009b.jpg

 

Her er en skisse av selve havna.

Jeg anbefaler deg at du forsøker å antyde når du forventer å anløpe havna. Da kan sikkert noen BP-medlemmer hjelpe deg med råd for hvor det er lurt å fortøye.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...