Jump to content

Raymarine dybdemåler som viser feil dybde


Lazyjack

Recommended Posts

Har den siste tiden hatt problemer med min Raymarine dybdemåler som i det siste har vist altfor små dybder.

Ved henvendelse til Belamarin fikk jeg følgende svar som jeg tenkte kunne være av interesse for andre:

 

"Denne feilen/fenomenet har vi hatt mange av i de siste dagene. Årsaken er svært høy overflatetemperatur på vannet. Sjiktet mellom det øvre varme vannsjiktet og det kaldere vannet under blir som et speil for dybdesignalene. Mye av effekten som sendes ut reflekteres i dette ’speilet’ og ser ut som bunn for en dybdemåler. Dette fenomenet vil bli borte igjen om kort tid når vanntemperaturen har blitt mer utjevnet. Det er med andre ord ikke feil på dybdemåleren. "

Link to post
Share on other sites

forundrer meg ikke. Et annet eksempel. Båtplassen min har 10 cm vann når jeg legger til. Pga IPS virvler vi opp en del slam i vannet. Etter 10 mintter er dybden tilbake på ca 1,80-2 meter.

 

Saltskikt over temperatursoner påvirker ekkoloddet slik Belamarin skriver. For de som har 50 Hz og 200 Hz giver kan det kanskje gå an å se om ulike frekvenser gir ulik dybde?

Redigert av Bitteliten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Det er vel forskjellen i temperatur mellom vannskiktene som gir refleksjonen.

Sånn at når overflatevannet hos oss blir bråvarmet til 22 grader i løpet av et par uker her i Norge, så følger ikke temperaturen i dypere lag fort nok etter.

 

Bor man et sted i verden der tempen ligger stabilt på 22 grader (eller mer) over tid, så har nok dypere vann også en høyere temp enn her hos oss.

 

(Og om jeg må velge mellom stabil dybdemåler eller 22 grader i badevannet, så vet jag hva jeg setter mest pris på :sweat: )

Link to post
Share on other sites

raymarine dybdemålere å anse som ubrukelige

 

Neida.

 

Det er forskjellen i lydhastigheten i varmt og kaldt vann som forårsaker dette.

Du kan også få samme effekten i sjikt med forskjellig salinitet. Lyden forandrer hastighet, og det oppstår en reflektor.

Hadde det vært et grafisk lodd, så hadde det vært synlig.

Du er mer utsatt for dette hvis signalet fra før av er ødelagt ved innvendig montering.

Link to post
Share on other sites

Nå er det ikke mer enn omlag 20 grader i overflatevannet her jeg ligger. Både 50 Hz og 200 kHz (dual split) viser samme dybde (2 meter) på mitt Raymarine E-system. Jeg har ikke vært plaget av feilaktig dybdeinformasjon hittil - sammenlignet med kartbladene.

Skal se om jeg får lagt inn noe bilde med Raychart.

Link to post
Share on other sites

Dette er noe jeg har opplevd mange ganger, og det er spesielt når det har vært kalt og en brått har fått en sjikt med varmt vann øverst. Hjem over Oslofjorden (der det er mange hundre beter dypt) sist helg viste dybdemåleren 0,5m store deler av turen! Men på grunnere vann der vannet hadde blandet seg bedre, viste den helt korrekt.

 

Lars H.

Link to post
Share on other sites

Kan bekrefte at min ST60 ekkolodd fungerer selv om det er over 30 grader i overflatevannet. Men det er da helt vanlig at på store dyp så viser det feil, p.g.a. skiktdannelser i vannet og dårlig ekko fra dypet (ev. at det er for dypt). Der du trenger ekkoloddet la oss si fra 20 m. or oppover ahr jeg ikke opplevd at det viser feil.

Link to post
Share on other sites

Der du trenger ekkoloddet la oss si fra 20 m. or oppover ahr jeg ikke opplevd at det viser feil.

 

Ekkolodd/dybdemåler kan være et nyttig navigasjonshjelpemiddel på vesentlig større dybder enn 20 meter. Kommer en inn fra havet er det nyttig å vite f.eks. når en passerer 100-meters grensen som jo er tegnet inn på kartet. Sammen med en enkelt peiling kan posisjonen bestemmes ganske nøyaktig. Man må ikke glemme god gammeldags navigasjon, det kan være godt å kunne den dagen kartplotteren dør.

Link to post
Share on other sites

Ekkolodd/dybdemåler kan være et nyttig navigasjonshjelpemiddel på vesentlig større dybder enn 20 meter.

 

Det er jeg selvsagt enig i, ikke minst å kunne følge en loddlinje i tåke. Men like fullt er problemet med at sjikt i vannet kommer inn som falsk dybdemåling et større problem ved dypere vann enn grunnere. Det kan være Raymarine ekko'en som ikke er god nok, for dypere vann trenger man sikkert et kraftigere signal.

Link to post
Share on other sites

viste dybdemåleren 0,5m store deler av turen

 

Tror dette har lite med termokliner å gjøre.

Viser den konsekvent 0.5 m. når det blir dypere indikerer det at den ikke finner noen bunn. Den trigger når mottageren slås på. Det kan være at det er mye støy rundt svingeren, eller at den er innvendig montert.

Link to post
Share on other sites

I Ryfylke er det store områder med dybder større enn ca 150m, hvor ekkoloddet ikke finner bunn. Har sett at det gjerne 'finner bunn' på 2-10 meter når jeg passerer kjølvannet etter hurtigbåter (rutebåter) eller skip. Har antatt at dette kom fra luftbobler eller turbulenser i vannet. Det 'siste' tallet blir da stående i displayet inntil ekkoloddet finner bunn på nytt, men 'DEPTH' indikatoren blinker for å indikere at dette ikke er en pågående dybdemåling men en foreldet verdi.

Link to post
Share on other sites

Det er muligens noe mer, men mindre enn 200. Raymarine greier.

Bruker loddet aktivt til navigasjon dersom jeg må krysse meg over Jærhavet på vei til sørlandet. Står utover så langt jeg gidder, og når jeg står inn mot land igjen så slår jeg idet loddet viser 60m. Er ellers ganske imponert over Garmin sine BlueChart når det gjelder dybdekoter og -punkter. Rimelig spot-on. Dette var jo mye mer tidkrevende å sjekke før man fikk kartplotter, mens nå krever det bare å flytte blikket 15 cm.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...