Jump to content

Greenline 33. En flopp eller dette et kupp?


Pathfinder

Recommended Posts

Test av Greenline 33

 

Har les mye om den nye Greenline 33 med hybriddrift, liten motor, enorme solcellepaneler og ikke minst en pris på litt over en million.

Med en rekkevidde på 20 nm på strøm kombinert med en liten motor på 65 hk. burde jo dett være en perfekt båt. 33 fot for under 1,1 mil. er jo heller ikke hverdagskost. Dessuten er den klasifisert som B altså burde den tåle endel sjø.

Hva synes allmuen? Er dette fremtiden eller en flopp. Vil de som kjøper denne type båt sitte med et tapsprosjekt eller har de rett og slett gjort et røverkjøp?

Redigert av Pathfinder (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jeg så denne båd flere gange i Hamborg og i København. Der er virkelig mange fine løsninger, og miljøaspektet er også interessant.

 

Det kan muligvis blive fremtiden, men jeg mener nok alligevel, at denne båd virker mest egnet til indlands-sejlads på søer og floder. Desuden tror jeg, at teknikken med at bruge en el-motor i en båd nok lige skal udvikles lidt mere inden det bliver hverdagskost. Jeg kan godt se alle mulige problemer foran mig med fugt + el, der kan skabe problemer. Så teknikken skal nok modnes og raffineres yderligere inden jeg hopper på den.

 

Endelig er der nogle aspekter, der er underbelyst: Driftsomkostninger til ny batteribank fx. Hvor længe holder den nuværende? Hvad koster en udskiftning?

 

Men jeg kan bestemt godt forestille mig både med diesel-elektrisk drift i fremtiden. især når brændselscelle-teknologien udvikles yderligere.

 

Andy

Link to post
Share on other sites

Jeg var ikke klar over at den kunne leveres uten hybridløsning og solceller. Trodde 1.095.000 var startpris inkl. solcelle og elektromotor :confused:

 

Men okke som er jo en pris på under 1 mill ikke så værst for en ny båt på 33 fot, selv med liten motor. Må nok forske litt mer på dette.

Link to post
Share on other sites

  • 2 måneder senere...

Båten er veldig snasen og både jeg og kona har sett på den som en meget reell arvtager til den vi har i dag. Problemet for oss er at båten kun har EN separat lugar. Dette blir litt knotete med besøk+barn.

For øvrig synes jeg båten med elektrisk motor/solceller(av den minste typen) slik at man får plass til takluke foran er helt super. Vi må bare finne ut om vi kan klare oss med en lugar.

1,4-1.5 mill for en båt med kjøleskap som du har hjemme, meget stort solcellepanel, mulighet for kosekjøring uten motorstøy og ikke minst et skrog som er så lettdrevet uten å løfte baugen gjennom hele fartsområdet låter som en "midtsommernatts drøm". I følge Båtmagasinet er forbruket ved dieseldrift i 7-8 knop 3,5 liter pr time. For ikke å snakke om alle lovordene VW har fått for motorene sine....

 

Helt klart noe som vi vil vurdere da tiden er moden og en båt som absolutt vil stå seg bedre i pris enn sine energikrevende halv-søsken.

Redigert av VannTro (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Har sett den på fjorden et par ganger allerede. Jeg synes den er flott mens kona er noe mer reservert. I løpet av sommeren planlegger vi gjerne 2-3 uker på langtur til Hvaler. Resten av året er vi innenfor en avstand på maks 10 nm. Så for oss (meg) er dette et spennende alternativ. Den ser trygg og god ut. At man i tillegg kan legge ned bakvaggen slik at man kan spasere rett ut i vannet er også tiltalende.

Passer nok best for 45+

Link to post
Share on other sites

Jeg synes båten er dritlekker, kan absolutt tenke meg en slik. Enig i at den nok passer best for oss godt voksne med store barn, og enda ikke barnebarn. Ordentlig ego-båt for mor og far. All den leamikken/gimmicken med el-motor og det hele tror jeg egentlig ikke at jeg hadde brukt penger på. Tror forhandler holder til i Leangbukta, men har ikke sett noen båt der kun et skilt?

Link to post
Share on other sites

Dritlekker er ordet Mouche, det er nettop det den er. Når det gjelder el. motoren så skal du ikke kimse av den. Der har du "rosinen i pølsa" som Båtmagasinet så treffende skriver + en sinnsyk ladestasjon. Tenk bare på å komme lydløst glidende inn i havna.....eller indre leia fra Arendal og nordover mot Tvedestrand for den saks skyld....snasent !

Redigert av VannTro (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jada, snasent er et bra ord det også, men det har sin pris, og hvor viktig er det? Jeg er ikke like fasinert av all retro/minimalistisk/nymotens som lages innen båtverden for tiden, egentlig ganske konservativ og kjedelig og liker Malø/HR/Najad og sånt, men akkurat denne båten appelerer noe voldsomt til meg. Rett og slett skikkelig sexy!

Link to post
Share on other sites

Jeg må indrømme at jeg nok var en smule skeptisk - men blev totalt overbevist af at komme ombord. Det her er bestemt en en fantastisk søbåd og absolut ekstremt sødygtig. Det må være klasse b med "pil op" for undervandsskroget skære igennem selv stor sø som kniv i smør og den har en fantastisk gang i søen. Det er klart at for at økonomien skal være bedst skal den holdes på 7-7,5 knob som er skrogfarten. Det luner at hver gang man starter dieslen at den lader på batteriet, og solcellerne på taget lader jo altid, så det er ikke urealistisk at kunne sejle ca. 25% af tiden på el hvis man altså ikke har travlt - og det er jo ganske godt. Iøvrigt fantastisk at opleve at sejle for motor - uden andet en en vislen fra vandet.

 

Finish syntes jeg virkede super god, og fandt ikke nogen mangler, og det er svært at sige noget til designet der både virker praktisk, moderne og elegant i mine øjne. Det er VW der står for motor og hybrid-teknologien, helt klart noget der gjorde mig tryg ved installationen.

Major A har selfølgelig ret i at man ikke ved hvad udgiften præsist ville blive når batterierne skulle udskiftes, men priserne på den type der ligger i er faldet kraftigt de seneste år fordi de bliver brugt flere og flere steder. Vil lige tilføje at den jo er lidt en ego-båd, for der er kun 1 kahyt..

 

Hvis jeg var i markedet for en ny 33 fod - så kunne jeg godt forestille mig at det blev denne her for jeg er vild med ideen og designet - men jeg er jo også vant til 7-8 knob... :flag_da:

Redigert av pam (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jeg ser for meg en stille morgen. Havet er blikk stille. Man slår opp øynene og vandrer ut på "verandaen" der akter. På veien henter man en iskald flaske juice. Setter på kaffen. Så kan man man sitte der i ensomheten å nyte livet mens pus strever med å vokne under dekk. Når regnet kommer senere på kvelden, lukker man verandadøra og samler seg rundt bordet inne. Man trykker på en bryter og forflytter seg lydløst til neste havn.

 

Egoisme er ikke noe man lærer. Det er noe som kommer av seg selv den dagen barna er for store til å delta i ens liv til daglig. I så måte må jo denne båten passe mange som har passert livets middagshøyde. Skikkelig egpotrip.

 

Kanskje vi skal starte rederi Mouche? Utleie til hverandre med fullt MVA fradrag.

Link to post
Share on other sites

... mens pus strever med å vokne under dekk.

 

Kanskje vi skal starte rederi Mouche? Utleie til hverandre med fullt MVA fradrag.

 

Hvis pus er en firbeint skinnfille så går'n overbord, men hvis pus er en kvinne man nærer et godt og intimt forhold til så er jeg med! Fra 2012 har jeg til og med båtplass til en slik en i Leangbukta så hadde faktisk ikke vært fremmed for å ha en slik båt, eller en andel i en, for erfaring tilsier at jeg ikke får brukt den nok til å måtte ha en helt egen.

Link to post
Share on other sites

Er det Pus som er en villkatt? :tongue:

 

Nå har jeg vært en liten tur og sett på skipet, riktignok bare utenpå siden ingen var tilstede, men den båten blir bare lekrere og lekrere i mine øyne. Absolutt ingen familiebåt, heller ikke en båt å ha med overnattingsgjester i, bortsett fra barnebarn, men du verden for en båt for et middelaldrende ektepar på egotrip!

Link to post
Share on other sites

Den ligger ute på bryggene på høyre side nokså med en gang du kommer inn på anlegget. Rundt den ligger en masse Bavariaer og rett overfor den en rekke med Fjordterner. Gangbar utrigger på begge sider så man får et godt innsyn i båten. Det står forhandlerskilt på samme bygning som LundeBåt, Westmar oa på høyre side rett før der hvor alle Bavarianen blir satt ut, men var ingen på noen kontorer der da jeg var innom ved 10-tiden - har vel tatt sommerferie! :lol:

Link to post
Share on other sites

Jeg har også vært og kikket på denne. Først på Sjøen For Alle og så en tur utom forhandleren i Leangbukta for et par uker siden. Da fikk jeg også en god kikk på båten nede på brygga. Kikket også endel på hvordan ting så ut "behind the scenes" og ble positivt overrasket over hvor ryddig og gjennomtenkt det tekniske var.

 

Er litt fascinert av denne båten. Defintivt en båt som bærer preg av nytenking. Linjelekker er den også.

Har lest testene i BM og Båtliv, samt I MBM og MBY og alle testene er meget positive. Minussen alle trekker frem er mangelen på sovekabin nr.2.

En ting jeg stusset på som ikke var nevnt i noen av testene med et ord er den bare har én vindusvisker. Dette er alt for dårlig på forholdsvis stor og lukket båt med 3 stk. frontvinduer.

 

Båten oppleves større en de 33 fotene den er, og gir litt "miniskip" følelse. Her er det skroglengden som gjelder, og det er ikke noe baugspyd eller badeplattform som trekker lenden oppover, så den kan vel egentlig sammenlignes med båter på 35-36 "ljugefot" inkl nebb og klør.

 

Tror ikke jeg hadde gått for hybridutgaven. For det første blir den relativt mye dyrere. Hvertfall med solcellepakken som man burde ha om man går for hybrid. En annen ting er at på hybridutgaven er forbrukerene basert på 220v via inverter fra Lithiumbatteriene. Tv, kjøleskap og komfyr trekker mye strøm, så i praktisk bruk vil man nok merke dette godt på rekkevidden man får på el-motoren. Tallene på rekkevidde virker basert på smekk fulle batterier og uten bruk av nevnte forbrukere.

I praksis vil Lithiumbanken være godt tappet med mindre man kommer rett fra landstrøm, og når man da starter dieselmotoren må den da trekke den store generatoren til batteribanken (5kw) med det ekstra forbruk det medfører. Det er antaglig grunnen til at hverken den lovte farten eller forbrukstallene ble oppnådd i noen av testene jeg har lest.

 

Jeg ville heller valgt dieselutgaven med 165 hk og spart de 2-300.000,- ekstra hybriden koster. Med 0,5 l/nm i ca 7 knops kosefart kan man kjøre et lite stykke på pengene man sparer.

Lithium Polymer batterier i denne størelsen er heller ikke helt gratis, og er meget sårbare og følsomme for riktig bruk. Over 3,7V pr celle er brannfaren stor, og kommer de under ca. 2,5v pr. celle dør de tvert. LiPo batterier lever også relativt dårlig i lave temperaturer.

Det er sikkert noe elektronikk som styrer batteripakken for over, eller underspenning men likevel ville jeg vært skeptisk til å han en batteribank av denne størelsen i båten etter litt erfaring med LiPo batterier på RC fronten.

 

Ta en kikk på www.youtube.com og skriv in "LiPo fire" i søkefeltet og se hva som kommer opp. Mye energi som frigjøres som en sveiseflamme med giftige gasser når det går galt med disse batteriene.

 

Jeg tror denne båten blir populær, men kanskje det vil ta litt tid. Mye plass, ikke minst gulvplass og gå rundt på, og en stor, lys og luftig cockpit med store vindusflater som gir god utsikt. Akterdekket er meget romslig. Spes om plattformen blir felt ned, og det beste er at det ikke er noe kalesje og tenke på. Meget lavt forbruk, og mulighet for fart over tradisjonell deplassementhastighet.

Jeg tror vi vil få se flere båter som denne i årene fremover etterhvert som drivstoffprisene øker og øker.

Redigert av sap_2000 (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...