Ip.Content

Logo
Din hjemmehavn på nettet!Nye BSB-kart fra Maptech


  • Logg inn for svare
57 svar på dette emnet

#1 Jon_R Ikke pålogget Postet 07.03.03 18:57 

Så er de her, nye BSB CD'er fra Maptech, men hva har skjedd? BSB-formatet synes å være endret og kartfilene heter nå .CAP mot tidligere .KAP. Jeg har benyttet disse kartene med Oxiexplorer, som ikke lenger finner eller greier å loade de nye kartene  :seeya:.  Har noen erfaringer eller kommentarer som kan hjelpe??

#2 arquebus Ikke pålogget Postet 08.03.03 13:03 

Det er riktig at BSB formatet er endret. Det nye formatet er versjon 4.0. Hos Nautisk Forlag finner man følgende informasjon om det nye formatet:

Kartene er i BSB 4.0 format, noe som bl.a vil si at de er kryptert og låses opp til bruk på en datamaskin ved hjelp av en medfølgende kode. Registreringen gjøres enten via internett eller pr. telefon. Du har rett til å installere kartet på en ekstra datamaskin, du må da ringe Maptech eller forhandler for å få en ekstra aktiveringskode.

Kartene kan leses ved hjelp av den medfølgende programvaren Offshore Navigator Lite, eller de kan brukes i mer avanserte navigasjonsystemer som Maptechs egne Maptech Offshore Navigator eller SeaPro 2000.


Jeg har kontaktet utgiveren av OziExplorer for å høre om Ozi støtter eller vil støtte dette formatet. Poster svar her så snart jeg hører noe.

#3 Jon_R Ikke pålogget Postet 11.03.03 21:22 

Klipper inn svaret fra Nautisk på min henvendelse om de nye BSB-kartene:


Hei,

Krypteringen er laget etter forlangende av de statlige kartverkene da en er redd for piratkopiering av ubeskyttede kart. Dette er altså noe hverken vi eller Maptech kan gjøre noe med så lenge vi selger kartene fra de offisielle kartverkene (og noe alternativ finnes jo ikke..). BSB 4.0 formatet er helt nytt og er derfor ikke støttet av mye programvare enda. Slik som jeg har forstått det så vil imidlertid andre programvare-leverandører kjøpe en BSB 4.0 oppgradering til sine programvarepakker og implementere støtte for dette på den måten. Hvor fort dette vil skje er forskjellig fra produsent til produsent. Jeg vil anbefale deg å snakke med de som selger ozi angående dette.


#4 bliss X Ikke pålogget Postet 11.03.03 21:34 

Triste greier. Jeg har allerede en kartpakke fra Maptech som jeg bruker sammen med oziexplorer, og hadde tenkt å kjøpe en til i år. Trodde jeg endelig hadde funnet fram til en god kombinasjon av rimelige kart og bra programvare. Så skal selvfølgelig noen stikke kjepper i hjula. :cheers:  

#5 arquebus Ikke pålogget Postet 12.03.03 22:13 

Her er svaret jeg fikk fra Des Newman (utvikleren av Ozi):

Hi Svein,

I know nothing of these locked charts.

The question is, what software is required to unlock them, is it the mapping software or is it a special program provided on the CD (into which you enter the key).

Regards
Des Newman

Ikke mye å bli klok på egentlig - han virker ikke så veldig ivrig etter å gjøre arbeidet som skal til for at Ozi skal kunne støtte dette formatet. Rart egentlig - Maptech er en av de store leverandørene av digitale kart.

#6 Jon_R Ikke pålogget Postet 12.03.03 22:31 

Jeg har også en forespørsel inne hos Des. Han var såpass interessert at han ba om å få oversendt en kartfil. Jeg har også stilt et spørsmål til Maptech direkte. Skal holde dere oppdatert etterhvert som jeg hører noe.

#7 arquebus Ikke pålogget Postet 12.03.03 22:59 

Jeg har også en forespørsel inne hos Des. Han var såpass interessert at han ba om å få oversendt en kartfil.

Høres lovende ut - jeg tilbød han det samme men fikk ikke noe svar... Han har vel mange mail å svare på  :seeya:

#8 bliss X Ikke pålogget Postet 13.03.03 18:10 

Men denne saken har vel to sider? Det en er unlock av kartene. Det andre er om ozi støtter BSB 4.0 formatet, som høres ut til å være et nytt filformat eller tar jeg feil?

#9 bliss X Ikke pålogget Postet 13.03.03 18:17 

Hvis det skulle vise seg at disse kartene ikke uten videre går i ozi har maptech gjort seg selv en bjørnestjeneste. Vi som har brukt ozi noen år, og fortsatt ønsker å basere oss på det, må da ty til andre metoder enn å kjøpe kartene på vanlig måte. Denslags inbyr til spleiselag - konvertering til ozi format osv.

#10 Jon_R Ikke pålogget Postet 13.03.03 18:46 

Tror ikke spleiselag er spesielt aktuelt, da endringen nettopp er innført for å hindre den slags. Ref. svar fra Nautisk. For hver installasjon av kartene må du på internett og hente en registreringskode, og du får kun installere på to forskjellige maskiner. Konvertering til Ozi-format kan kanskje være et av problemene, for ved det oppheves den kopieringssperren som nå er lagt inn. Jeg er litt ukomfortabel, men båten er ikke på vannet ennå, så jeg kan vente litt på diverse svar.

#11 Per Ikke pålogget Postet 13.03.03 19:12 

Er det teknisk mulig å hindre at en cd kopieres og at kopiene legges inn på forskjellige maskiner uavhengig av hverandre?

#12 bliss X Ikke pålogget Postet 13.03.03 19:25 

Tror ikke spleiselag er spesielt aktuelt, da endringen nettopp er innført for å hindre den slags. Ref. svar fra Nautisk. For hver installasjon av kartene må du på internett og hente en registreringskode, og du får kun installere på to forskjellige maskiner.

Konvertering til Ozi-format kan kanskje være et av problemene, for ved det oppheves den kopieringssperren som nå er lagt inn.

Jeg er litt ukomfortabel, men båten er ikke på vannet ennå, så jeg kan vente litt på diverse svar.


Tror ikke helt du forsto hva jeg mente. I utgangspunktet var maptech kartene veldig greie. Man kunne kjøpe en CD, og det hele gikk rett inn i ozi.

Nettopp dette med at kartene er både rimelige og enkle å ta ibruk uten å være nerd, gjør at det ikke blirlite piratvirksomhet.

Hvis det så viser seg at det ikke lenger er mulig å bruke dem i ozi (kopisperre eller ikke), er det selvsagt enklere for ozi brukere å gå sammen om å kjøpe en CD og så la en nerd konvertere kartene til ozi.  

#13 Jon_R Ikke pålogget Postet 13.03.03 20:05 

Er det teknisk mulig å hindre at en cd kopieres og at kopiene legges inn på forskjellige maskiner uavhengig av hverandre?


Du får nok både kopiert CD'en og lagt inn kartene, spørsmålet er om produktet som skal lese kartene forstår krypteringsnøkkelen. Mitt håp er jo at Ozi vil få/kjøpe lisens på krypteringsnøkkelen.

#14 Per Ikke pålogget Postet 13.03.03 20:17 

Du får nok både kopiert CD'en og lagt inn kartene, spørsmålet er om produktet som skal lese kartene forstår krypteringsnøkkelen. Mitt håp er jo at Ozi vil få/kjøpe lisens på krypteringsnøkkelen.


Hvis naboen også har Maptech's Originale Offshore Navigator og gjerne vil låne bort den kopierte cd'n til meg. Kan jeg ikke da bruke hans kode?  

#15 Jon_R Ikke pålogget Postet 13.03.03 20:31 

Slik jeg har forstått dette opplegget, kan du ikke bruke naboens kode med mindre han gir deg en av sine to mulige installasjoner. I følge lisensavtalen kan kartene installeres på to maskiner, og det er det internett-registreringen skal sikre. ..men problemet nå er altså ikke kopiering av kart, men at Ozi overhode ikke kan lese de nye kartene. Ser forøvrig at Ozi er lagt ut med ny release i dag. Har ikke fått testet, men det er vel for godt til å være sant at problemet er fikset alt.

#16 KOB Ikke pålogget Postet 13.03.03 21:59 

  • D5L A

Piratkopiering av programvare (og kart) er forbudt. En gjør seg vel ikke til kjeltring for noen kroner, eller fordi et kartprodukt ikke lenger lar seg lese av et kartprogram (uansett hvor irriterende eller upraktisk det måtte være). Er det ikke så enkelt?

#17 bliss X Ikke pålogget Postet 13.03.03 21:59 

Har gått gjennom endringsloggen på www.oziexplorer.com og det står ingenting om dette. :smiley:

#18 bliss X Ikke pålogget Postet 13.03.03 22:08 

Piratkopiering av programvare (og kart) er forbudt. En gjør seg vel ikke til kjeltring for noen kroner, eller fordi et kartprodukt ikke lenger lar seg lese av et kartprogram (uansett hvor irriterende eller upraktisk det måtte være).

Er det ikke så enkelt?

Helt enig. Jeg har ikke tenkt å gjøre meg til kjeltring for dette, men jeg synes det er j.... drøyt av maptech å endre format på denne måten. Det er tross alt mange som har investert i både oziexplorer og maptech kart, og som har ventet på nye kart fra maptech.

Det står også i tidligere omtaler av maptech kartene (fra 2002) at de kan brukes sammen med oziexplorer.  

Nå skal man ikke ta sorgene på forskudd, i og med at vi ikke vet med sikkerhet at det ikke går, men det kan se slik ut.
:smiley:

#19 bliss X Ikke pålogget Postet 13.03.03 22:12 

På omtalen av maptech kartene hos www.nautisk.no står det følgende:

Maptech har BSB-kart for store deler av verden. Vi har kart over Norge, Sverige, Danmark og store deler av Europa på lager og skaffer andre kart. Kartene kan leses i BSB kompatible systemer.

#20 arquebus Ikke pålogget Postet 14.03.03 00:15 

Man må jo ta med i regnestykket at man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe Maptech programvare. Kjøper man Maptech BSB kart får man med på kjøpet Maptech Offshore Navigator Lite som vil dekke dette behovet for mange. Så det er ingen grunn til å la være å se på laptop/BSB kart som en fullt brukbar løsning. Har man allerede en laptop og en GPS kan dette vare en svært rimelig løsning.


Copyright baatplassen.no. Org.nr. 917640440
Tekst og bilder kan kun benyttes etter skriftlig tillatelse fra medlemmet som har publisert det.
Annet innhold etter skriftlig tillatelse fra baatplassen.no.