Jump to content

Brettseiling


glennløvdal

Recommended Posts

Hei, jeg har et seil på 7kvm, og jeg er forholdsvis tung. Så for meg er det seilet litt for lite. Kommer ikke i plan før vinden blåser ca 10 sekundmeter. Jeg har et brett som er litt større enn ditt. Så hvis du er normalvekt... dvs under 90.. så vil du nok oppleve at 8kvm seilet gir deg god fart.

Link to post
Share on other sites

Formula er en egen konkurranseklasse innen brettseiling, brettene er laget mhp at man, i kombinasjon med kjempestore seil, skal kunne avholde konkurranser selv i lite vind.

Brettene er derfor ekstremt brede. Planer lett, men ulempen er dårlig kontroll og svingegenskaper. Jeg ville ikke satset på det som begynnerbrett.

 

Eksempel på forumla-brett:

 

formula_138.gif

 

 

Ville heller anbefalt det som i kalles 'freeride: http://www.star-board.com/2012/products/boards/index.php?id=carve

 

Størrelsen avhenger av kroppsvekt, det må ha nok volum til at det fint bærer deg mens du drar opp riggen.

Link to post
Share on other sites

Formula-brettet kan benyttes av nybegynnere, men vet ikke helt om jeg ville anbefalt det. Regner med at det er dette du har sett på? :wink:

 

Hva har du av seilerfaring og bretterfaring fra før? Om du har litt peiling på prinsippene går det som regel greiere å starte med brett som har litt mindre volum. Mye bading blir det uansett :wink:

 

Selv hadde jeg testet det et par ganger (80-tallsbrett på div.hytter) og seilt mye jolle etc. tidligere, men valgte likevel en startpakke som jeg kjøpte på RÅ her i Oslo (min pakke het vel GO om ikke jeg husker feil, nesten likt brett) Har det fortsatt, i tillegg til et par andre brett, rigger og seil. Det var superenkelt å lære seg brettseiling med den pakka, og de som jobber der hjelper deg med brett- og seilstørrelse. Jeg valgte et brett som volummessig var litt lite for min vekt (90kg), men det var mest for at det skulle være gøy også etter jeg hadde fått "teken".

Link to post
Share on other sites

Litt avhengig av hvor og hvordan du ønsker å seile vil jeg anbefale et brett med nedfellbar "kjøl/skegg", som f.eks. Rio, disse er langt lettere å ta høyde med, ergo lettere dersom du seiler blandt holmer og skjær, og ikke bare frem og tilbake på en strand.

 

Et brett med lavere volum er artigere når du får taket på det, men de moderne brettene vi har i dag kan gi god fart og mye moro selv med et større brett(sammenliknet med eldre brett), og det er jo mulighet for å kunne selge og oppgradere når du er mer selvsikker.

 

Brettvalget avhenger av din egen erfaring og hvor trygg du føler deg, noen "tar" det veldig lett selv med brett med lavt volum og stor rigg, andre er det litt tyngre for, erfaring fra andre typer brettsport eller andre "balansesporter" er ingen ulempe.

 

Lykke til med valg av brett, og lykke til med seilingen!

Link to post
Share on other sites

  • 1 år senere...

Med stadig økende bensinpriser tror jeg windsurfing og kitesurfing kan øke betraktelig i populæritet i fremtiden. Har selv gått fra wakeboarding til windsurfing i år(vurderer å investere i kite-utstyr neste år) nettopp av den grunnen at jeg var dritt lei av å brenne masse fuel hver gang jeg ville ut å leke meg på vannet. Angrer på at jeg ikke har tatt dette steget før, for jeg liker veldig godt friheten ved å bruke vinden som fremdrift, og slippe å være avhengig av å måtte få med meg båtfører hver gang.

 

Noe av problemet er kanskje at det er litt mer krevende å lære seg windsurfing/kitesurfing, men da får man jo bare enda større mestringsfølelse når man endelig får det til.

 

Her står vimpelen vannrett ut fra stanga nå, ut å seile!

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...