Jump to content

Vind i Møre og Trøndelag!


-morten-

Recommended Posts

Ser på AIS at båtene har veldig lav hastighet på SW kurs nå! ca 54knops vind utafor Smøla! Håper det ikke er noen småbåter i området der nå! i tilfellet ikke så hyggelig seilas aner ikke hva bølgehøyden er men rekner med det er friskt nå. Her i Trondheim er det stor flo og det rant vann inn i dokken på gamle TMV verftet

Link to post
Share on other sites

Det friskner til, og nå merkes været også i Trondheim. Selv om det nok er noe helt annet ute på kysten.

 

Værstasjonen til avisa Hitra-Frøya viser nå en middelvind på 22 m/s, noe som vel er liten storm. Jeg vet ikke hvor denne værstasjonen er plassert, men jeg antar at det er på Fillan. Yr rapporterer kl 22 om 21 m/s fra vest-sørvest på Ørland Flystasjon. Sula hadde kl 21 full storm 27 m/s fra vest.

 

Vannstandsvarselet fra met.no viser at observert vannstand så langt ligger noe under varslet nivå. Kl 22 ligger vannstanden i Trondheim 65 cm over normal vannstand etter tidevannstabellen. Stormflovarselet sier vannstand på 1,1 meter over normal flo. Her i Trondheim vil dette si 432 cm over sjøkartnull kl 23.37 i kveld. Største observerte vannstand er 419 cm over sjøkartnull (november 1971).

 

Brigg

Link to post
Share on other sites

Har nettop vært nede på havna her i Kjørsvikbugen (v/Tjeldbergodden) og sjøen sto over moloen vår...

Vi er tre seilbåter på 35 fot som ligger her, og det jager godt.

En del av de gamle nausta får vaska golvet nå, og gangveiene peker opp på flytebryggene.

Holder på å dreie mot vest og er spaknet litt her, ser ut som det verste er over for i natt...

Link to post
Share on other sites

Stor stormflo i natt, men det ble ikke rekord her i Trondheim. Målt vannstand i følge Statens karvterk var 391 cm kl 23.40, av dette var værets virkning 69 cm. Rekorden på 419 cm fra 1971 står fremdeles støtt.

 

Det virker som om stormfloen hadde større virkning nordover langs kysten. Rørvik målte 383 cm kl 23.30, værets virkning 102 cm. Rekorden er 423 cm (1971).

 

I Bodø ble det målt rekordhøy vannstand med 413 cm kl 00.20 i natt, her var værets virkning hele 105 cm. Den gamle rekorden var på 409 cm fra 5.12.1979.

 

Brigg

Link to post
Share on other sites

  • 4 uker senere...

Da er det påan igjen. Eller egentlig, det har jo jevnlig blåst opp i storm styrke siden Berit passerte.

 

Det meldes nå vestlig opp i orkan natt til 2. juledag, og Adressa gjør sammeligning med nyttårsorkanen i 1992. Det meldes også om høy vannstand, ca 50 cm over nivået i tidevannstabellene.

 

Meterologene har i følge yr.no situasjonen under overvåkning, men de har ikke sendt ut ekstremvarsel enda.

 

Brigg

Link to post
Share on other sites

Da er det sendt ut ekstremvarsel, og denne gangen er det Dagmar som kommer på besøk med vindkast opp mot 45 m/s:

 

Navn Dagmar

OmrådeMøre og Romsdal og Trøndelag

Fase B

Tidspunktlørdag 24. desember kl 10:15

 

Et lavtrykk nær New Foundland, flytter seg med ca 100km/t og forsterker seg til et stormsenter, det ventes nær Helgeland natt til mandag. Den sterkeste vinden sør for lavtrykket kommer inn mot Møre og Romsdal tidlig natt til mandag, i Trøndelag noen timer seinere. Lavtrykket svekkes sakte når det passerer. Men stormen vil mange steder være blant de 10 sterkeste de siste 30 år. Vinden ventes å bli noe svakere enn Nyttårsorkanen (1/1-92) i området sør for Trondheimsfjorden Det astronomiske tidevannet er høyt, tidspunktet for sterkest vind faller til en viss grad sammen med tidspunktet for den høyeste floen (omkring midnatt), særlig sør for Trondheimsfjorden. Den beregnede vannstanden er omkring grensen for ekstrem vannstand, ogkombinert med høye bølger på grunn av sterk vind er det grunn til å ta hensyn til dette.

Meldingen om ekstremværet «Dagmar» gjelder for Møre og Romsdal og Trøndelag

 

Natt til mandag ventes det sørvestlig sterk storm 30 m/s på kysten. Vinden dreier vestlig og vil etter kort tid minke. I dreiningen kan vindkastene stedvis komme opp i 40-45 m/s inn over land. Høy vannstand kombinert med høye bølger ventes samtidig. Den sterkeste vinden ventes på strekningen mellom Ålesund og Halten. I Møre og Romsdal ventes sterkest vind natt til mandag 26. desember omkring kl 00-02, og i Trøndelag mellom kl01 og kl04.

 

Det er også utsted ekstremvarsel med navn Cato for strekningen Salten til Vest-Finnmark. Dette blir en heftig julehelg for store deler av landet.

 

Brigg

Link to post
Share on other sites

Siste oppdaerte varsel sier at det helt inne ved Vigra vil være orkan i middelvind i 5 timer i morgen kveld. Helt oppe i 37 m/s i middelvind. Tror det vil være lurt å sjekke rundt hus og brygger tidlig i morgen, før styggkjærringa kommer.

I år har jeg båten innendørs for første gang, og med det været som har vært, og som kommer, så har det føltes greit :thumbsup:

Redigert av Puffen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Det er ikke like ille varsel nå som det var tidligere i dag. Foreløpig blåser det ikke veldig mye langs kysten av Nord-Møre og Trøndelag. Riktignok er det oppe i liten storm på Veiholmen, men det er enda langt igjen til de nivåene som ble spådd tidligere.

 

Vi for se hvordan det blir når Dagmar dreier på vest, det kan godt bli værre da.

 

Brigg

Link to post
Share on other sites

Æssa... det blåser bare litt.. skal bli orkan her, men det bråker mer enn det blåser. Skal kjøre hjem fra jobb kl 22 og da er den vel på topp. Bare å senke farta om det tar skikkelig i bilen. Synes det er koselig med litt uvær. Enkelte medier, tv2, hauser det opp ved å sende ut reportere på kaier mm hvor det blåser så du ikke hører noe på grunn av dårlig mikrofin. Bare tull... :)

Redigert av Eureka (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Da slo orkanen til.

Heldigvis sørvest, men den skal dreie til norvest og da er Gammelerik laus!!

Har strøm enda, men Hommelvik er uten (Tr.heim nord)

Har lada bensinagregatet og bært inn ved, kjæppjaga nabokatta, låst inn kjærring å onga, så NO e æ klar! :sailing:

 

Og båten står godt i betongburka borti bygda her. Heldigvis :flag_bp:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...